Julia Child a hobbiszakácsok legnagyobb példaképe, akinek a legbonyolultabb ételköltemények mellett a legegyszerűbb fogásokra is volt egy-két trükk a tarsolyában. Ez alól a klasszikus keménytojás sem kivétel!
James Schend séf osztotta meg a Taste of Home magazin oldalán a titkokat, amiket Julia Childtól lesett el még 1995-ben. A Food & Wine magazin abban az évben a 10 legtehetségesebb fiatal séf közé választotta, így a lap Aspenben tartott fesztiválján a díjazott szakácsok főzhettek, itt találkozott Scend a híres szakácskönyvíróval.
A feladat az volt, hogy a szakácsoknak keménytojást kellett készíteniük, ám mivel egy síparadicsomban volt a rendezvény, ezért itt a víz nem forrt fel ugyanúgy, a 12 perces tojások pedig nem akartak sikerülni.
Ekkor jelent meg Julia Child, aki azonnal a pánikoló fiatal séfek segítségére sietett. Az első és legfontosabb tanácsa az volt, hogy nyugodjanak meg, mert így nem fognak megoldást találni a helyzetükre. De a többi tippje is egyszerű, mégis nagyszerű és bombabiztos volt:
Először is, ő a tojások megfőzéséhez kuktát használt, mivel ezek saját atmoszférát hoznak létre, így nem számít, hogy épp egy hegy tetején főzöd-e a tojást, vagy máshol, akárhol.
Emellett egy másik tippje is volt:
jégfürdőbe tette a tojásokat, hogy megállítsa a főzés folyamatát. Ez annyit tesz, hogy a forró víz után rögtön mehetnek egy jégkockákkal töltött tálba a főtt tojások.
Így már akkor is tökéletes keménytojást tudsz készíteni, ha legközelebb a tengerszint felett több száz méterrel kell összedobnod egy reggelit.
Julia Childról további érdekes cikkeket itt találsz: