Így főzd tökéletesre a tojást KUKTÁBAN – egyszerre akár egy tucatot is!

Ha esetleg nem erősséged a tojásfőzés fazékban, és nem is lesz mindig olyan állagú, mint szeretnéd, akkor próbáld ki kuktában – az amerikaiak így csinálják...

Mindig van új a Nap alatt, most éppen a kukták reneszánszát éljük (bár anyukám egész életében használta többek közt céklafőzéshez, de a csirkepörkölt is abban készült), most viszont csodás külsejű, okos variánsokat láthatunk a boltok polcain – eljöttek az újhullámos elektromos kukták (instant potok), melyeket egyre többen használnak.

....és sokan abban főzik tökéletesre és éppen vágyott állagúra, azaz keményre, lágyra vagy félkeményre a tojásokat!

Hogy miért jó ez, és mit kell róla tudni?

  • annyi tojást főzhetsz egyszerre kuktában, amennyi csak belefér, akár egy tucatot is
  • a kuktában gőzben fognak megpuhulni a tojások, így vízre is szükséged lesz, de nem annyira, mintha főznéd, 1-2 bögre elég lesz
  • alacsony nyomáson készítsd – magas nyomáson hirtelen fog megkeményedni a sárgája, azt pedig nem feltétlen szeretnénk
  • ha nem engeded ki a szelepet a letelt idő után rögtön, akár egy fakanállal, tovább főnek a tojásaid a még bent levő gőztől
  • a tojásokat itt is érdemes rögtön hideg vizes fürdőbe áttenni, hogy a főzés tényleg abbamaradjon, és ne legyen mindegyikből keménytojás
  • hámozd úgy, hogy először a két végét paskolod oda az asztalhoz, majd az oldalát...vagy csináld így!

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Melyiknek mennyi idő kell?

  • Lágytojás: főzd alacsony nyomáson 4 percig, rögtön engedd ki a szelepet, és mehetnek a jégfürdőbe, aztán hámozhatod is.
  • Félkemény tojás (amelynek a sárgája még picit lágy): ugyanígy, de 5 percig főzd őket!
  • Keménytojás: ezeknek pedig minimum 7 percre van szükségük, ugyanezzel az eljárással

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...