Így főzd tökéletesre a tojást KUKTÁBAN – egyszerre akár egy tucatot is!

Ha esetleg nem erősséged a tojásfőzés fazékban, és nem is lesz mindig olyan állagú, mint szeretnéd, akkor próbáld ki kuktában – az amerikaiak így csinálják...

Mindig van új a Nap alatt, most éppen a kukták reneszánszát éljük (bár anyukám egész életében használta többek közt céklafőzéshez, de a csirkepörkölt is abban készült), most viszont csodás külsejű, okos variánsokat láthatunk a boltok polcain – eljöttek az újhullámos elektromos kukták (instant potok), melyeket egyre többen használnak.

....és sokan abban főzik tökéletesre és éppen vágyott állagúra, azaz keményre, lágyra vagy félkeményre a tojásokat!

Hogy miért jó ez, és mit kell róla tudni?

  • annyi tojást főzhetsz egyszerre kuktában, amennyi csak belefér, akár egy tucatot is
  • a kuktában gőzben fognak megpuhulni a tojások, így vízre is szükséged lesz, de nem annyira, mintha főznéd, 1-2 bögre elég lesz
  • alacsony nyomáson készítsd – magas nyomáson hirtelen fog megkeményedni a sárgája, azt pedig nem feltétlen szeretnénk
  • ha nem engeded ki a szelepet a letelt idő után rögtön, akár egy fakanállal, tovább főnek a tojásaid a még bent levő gőztől
  • a tojásokat itt is érdemes rögtön hideg vizes fürdőbe áttenni, hogy a főzés tényleg abbamaradjon, és ne legyen mindegyikből keménytojás
  • hámozd úgy, hogy először a két végét paskolod oda az asztalhoz, majd az oldalát...vagy csináld így!

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Melyiknek mennyi idő kell?

  • Lágytojás: főzd alacsony nyomáson 4 percig, rögtön engedd ki a szelepet, és mehetnek a jégfürdőbe, aztán hámozhatod is.
  • Félkemény tojás (amelynek a sárgája még picit lágy): ugyanígy, de 5 percig főzd őket!
  • Keménytojás: ezeknek pedig minimum 7 percre van szükségük, ugyanezzel az eljárással

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!