7+1 egyszerű extra, amivel feldobhatod az unalmasra főtt zöldségköretet

Véleményem szerint sokan azért kerülik a zöldségeket, mert rossz élményeik vannak velük. Egy adag vízízű, menzás párolt zöldség a tányér szélén, túlfőzött, szétesett vagy sótlan szemek és darabok, amik örökre el tudják rontani az élményt. De ne aggódjunk, itt a segítség!

Mindegy, milyen módon készítjük, előfordulhat, hogy teljesen íztelen lesz a főtt zöldségköret. Több oka lehet a kudarcnak: a legegyszerűbb problémától, az alulsózástól kezdve egészen a fűszerek vagy zsiradék hiányáig egy sor dolog derékba törheti a főtt zöldségköretünk sikerét. Most olyan megoldásokat olvashatunk a cikkben, amikkel utólag orvosolhatjuk az ízek hiányát, anélkül, hogy komolyabban hozzá kéne nyúlnunk az alaphoz.

7+1 egyszerű extra, amivel feldobhatod az unalmas főtt zöldségköretet

Egy kis szalonna

Pirítsunk apróra vágott bacont, zsírosabb sonkát vagy szalonnát, majd szórjuk a zöldségekre. Egyszerre zsíros és sós, ami duplán segíti majd az íztelen köret szomorú ügyét.

Sőt, a kisült zsírt is ráönthetjük, persze csak akkor, ha nem égett meg túlságosan. Kormos darabokat ne tegyünk az ételre.

Friss fűszernövények

Ha növekszik az ablakpárkányon néhány cserép bazsalikom, oregano, menta vagy koriander, szedjünk egy kisebb csokorral, és a leveleket durván vágjuk fel.

A friss fűszerek aromás ereje képes feldobni bármilyen egyhangú zöldséget. Akár keverhetjük is őket, használjunk többfélét egyszerre a még komplexebb hatásért.

Sajttal minden jobb

Reszeljünk sajtot a még meleg köretre, hogy azonnal ráolvadjon. Válasszunk ehhez valamilyen félkemény vagy kemény sajtot, mert ezek jobban, egyenletesebben olvadnak, mint a zsíros lágysajtok.

A parmezán, cheddar vagy grana padano mind jó választás lehet. És ha még vizuálisan is különlegessé akarjuk tenni, reszelő helyett használjunk krumplihámozót, amivel szélesebb csíkokat tudunk vágni.

Citrusok héja és leve

Szintén ízbomba a citrusok héja. Citrom, lime vagy narancs mind működhet, a lényeg, hogy a fehér, keserű részeket ne reszeljük a zöldségre. Szintén figyeljünk oda, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk.

És ha nem lenne elég a héj frissessége, facsarjunk a köretre egy keveset a harsányan savas léből, ez ugyanis még jobban kihozza az ízeket.

Pirított magvak

Egy marék aranybarnára pirított olajos mag egyszerre ad ízt és textúrát is a köretnek. Kisebb-nagyobb darabokra vágott mogyoró, mandula vagy dió, egy száraz serpenyőben pár percig pirítva sokat hozzáad a zöldségekhez.

Fűtsünk be csípőssel

Szórjunk rá chilipelyhet, öntsük le csípős szósszal vagy turbózzuk néhány karika hegyes erőssel. A csípősség ügyesen leplezi, hogy esetleg sótlan, íztelen lett a zöldség.

Plusz zsiradék

Néha nem a fűszerek, hanem a zsiradék hiánya miatt lesz kiábrándító a főtt köret. Ezért utólag öntsük nyakon egy kis olívaolajjal, fűszerolajjal vagy olvasztott vajjal.

+1 Keverjünk kedvünkre

Persze nem kell csak az egyiket vagy csak a másikat bevetnünk, bátran kísérletezzünk különböző kombinációkkal, használjuk az ízesítőket egymás mellett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Így bánj a zöldségekkel, gyümölcsökkel:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...