Mindegy, milyen módon készítjük, előfordulhat, hogy teljesen íztelen lesz a főtt zöldségköret. Több oka lehet a kudarcnak: a legegyszerűbb problémától, az alulsózástól kezdve egészen a fűszerek vagy zsiradék hiányáig egy sor dolog derékba törheti a főtt zöldségköretünk sikerét. Most olyan megoldásokat olvashatunk a cikkben, amikkel utólag orvosolhatjuk az ízek hiányát, anélkül, hogy komolyabban hozzá kéne nyúlnunk az alaphoz.
Egy kis szalonna
Pirítsunk apróra vágott bacont, zsírosabb sonkát vagy szalonnát, majd szórjuk a zöldségekre. Egyszerre zsíros és sós, ami duplán segíti majd az íztelen köret szomorú ügyét.
Sőt, a kisült zsírt is ráönthetjük, persze csak akkor, ha nem égett meg túlságosan. Kormos darabokat ne tegyünk az ételre.
Friss fűszernövények
Ha növekszik az ablakpárkányon néhány cserép bazsalikom, oregano, menta vagy koriander, szedjünk egy kisebb csokorral, és a leveleket durván vágjuk fel.
A friss fűszerek aromás ereje képes feldobni bármilyen egyhangú zöldséget. Akár keverhetjük is őket, használjunk többfélét egyszerre a még komplexebb hatásért.
Sajttal minden jobb
Reszeljünk sajtot a még meleg köretre, hogy azonnal ráolvadjon. Válasszunk ehhez valamilyen félkemény vagy kemény sajtot, mert ezek jobban, egyenletesebben olvadnak, mint a zsíros lágysajtok.
A parmezán, cheddar vagy grana padano mind jó választás lehet. És ha még vizuálisan is különlegessé akarjuk tenni, reszelő helyett használjunk krumplihámozót, amivel szélesebb csíkokat tudunk vágni.
Citrusok héja és leve
Szintén ízbomba a citrusok héja. Citrom, lime vagy narancs mind működhet, a lényeg, hogy a fehér, keserű részeket ne reszeljük a zöldségre. Szintén figyeljünk oda, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk.
És ha nem lenne elég a héj frissessége, facsarjunk a köretre egy keveset a harsányan savas léből, ez ugyanis még jobban kihozza az ízeket.
Pirított magvak
Egy marék aranybarnára pirított olajos mag egyszerre ad ízt és textúrát is a köretnek. Kisebb-nagyobb darabokra vágott mogyoró, mandula vagy dió, egy száraz serpenyőben pár percig pirítva sokat hozzáad a zöldségekhez.
Fűtsünk be csípőssel
Szórjunk rá chilipelyhet, öntsük le csípős szósszal vagy turbózzuk néhány karika hegyes erőssel. A csípősség ügyesen leplezi, hogy esetleg sótlan, íztelen lett a zöldség.
Plusz zsiradék
Néha nem a fűszerek, hanem a zsiradék hiánya miatt lesz kiábrándító a főtt köret. Ezért utólag öntsük nyakon egy kis olívaolajjal, fűszerolajjal vagy olvasztott vajjal.
+1 Keverjünk kedvünkre
Persze nem kell csak az egyiket vagy csak a másikat bevetnünk, bátran kísérletezzünk különböző kombinációkkal, használjuk az ízesítőket egymás mellett.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Így bánj a zöldségekkel, gyümölcsökkel: