7+1 egyszerű extra, amivel feldobhatod az unalmasra főtt zöldségköretet

Véleményem szerint sokan azért kerülik a zöldségeket, mert rossz élményeik vannak velük. Egy adag vízízű, menzás párolt zöldség a tányér szélén, túlfőzött, szétesett vagy sótlan szemek és darabok, amik örökre el tudják rontani az élményt. De ne aggódjunk, itt a segítség!

Mindegy, milyen módon készítjük, előfordulhat, hogy teljesen íztelen lesz a főtt zöldségköret. Több oka lehet a kudarcnak: a legegyszerűbb problémától, az alulsózástól kezdve egészen a fűszerek vagy zsiradék hiányáig egy sor dolog derékba törheti a főtt zöldségköretünk sikerét. Most olyan megoldásokat olvashatunk a cikkben, amikkel utólag orvosolhatjuk az ízek hiányát, anélkül, hogy komolyabban hozzá kéne nyúlnunk az alaphoz.

7+1 egyszerű extra, amivel feldobhatod az unalmas főtt zöldségköretet

Egy kis szalonna

Pirítsunk apróra vágott bacont, zsírosabb sonkát vagy szalonnát, majd szórjuk a zöldségekre. Egyszerre zsíros és sós, ami duplán segíti majd az íztelen köret szomorú ügyét.

Sőt, a kisült zsírt is ráönthetjük, persze csak akkor, ha nem égett meg túlságosan. Kormos darabokat ne tegyünk az ételre.

Friss fűszernövények

Ha növekszik az ablakpárkányon néhány cserép bazsalikom, oregano, menta vagy koriander, szedjünk egy kisebb csokorral, és a leveleket durván vágjuk fel.

A friss fűszerek aromás ereje képes feldobni bármilyen egyhangú zöldséget. Akár keverhetjük is őket, használjunk többfélét egyszerre a még komplexebb hatásért.

Szuperegyszerű karfiolrizs

Ha már unjátok a krumpli- vagy rizsköretet, és kicsit jobban odafigyelnétek a szénhidrátbeviteletekre, mindenképp próbáljátok ki ezt a pár perc alatt összedobható karfiolrizst. ...

Sajttal minden jobb

Reszeljünk sajtot a még meleg köretre, hogy azonnal ráolvadjon. Válasszunk ehhez valamilyen félkemény vagy kemény sajtot, mert ezek jobban, egyenletesebben olvadnak, mint a zsíros lágysajtok.

A parmezán, cheddar vagy grana padano mind jó választás lehet. És ha még vizuálisan is különlegessé akarjuk tenni, reszelő helyett használjunk krumplihámozót, amivel szélesebb csíkokat tudunk vágni.

Citrusok héja és leve

Szintén ízbomba a citrusok héja. Citrom, lime vagy narancs mind működhet, a lényeg, hogy a fehér, keserű részeket ne reszeljük a zöldségre. Szintén figyeljünk oda, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk.

És ha nem lenne elég a héj frissessége, facsarjunk a köretre egy keveset a harsányan savas léből, ez ugyanis még jobban kihozza az ízeket.

Pirított magvak

Egy marék aranybarnára pirított olajos mag egyszerre ad ízt és textúrát is a köretnek. Kisebb-nagyobb darabokra vágott mogyoró, mandula vagy dió, egy száraz serpenyőben pár percig pirítva sokat hozzáad a zöldségekhez.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Fűtsünk be csípőssel

Szórjunk rá chilipelyhet, öntsük le csípős szósszal vagy turbózzuk néhány karika hegyes erőssel. A csípősség ügyesen leplezi, hogy esetleg sótlan, íztelen lett a zöldség.

Plusz zsiradék

Néha nem a fűszerek, hanem a zsiradék hiánya miatt lesz kiábrándító a főtt köret. Ezért utólag öntsük nyakon egy kis olívaolajjal, fűszerolajjal vagy olvasztott vajjal.

+1 Keverjünk kedvünkre

Persze nem kell csak az egyiket vagy csak a másikat bevetnünk, bátran kísérletezzünk különböző kombinációkkal, használjuk az ízesítőket egymás mellett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Így bánj a zöldségekkel, gyümölcsökkel:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...