6 ízfokozó alapanyag a kamrából, ha unalmasnak találod a főztöd

Az egyik legőrjítőbb dolog, amikor a főzés végén kóstolgatjuk az ételt, és nem tudjuk eldönteni, hogy mi hiányzik belőle. Ez a néhány hozzávaló segíthet ebben, képesek ugyanis a semmiből ízeket varázsolni.

Akár ízfokozó alapanyagnak is nevezhetnénk őket, a szó legjobb értelmét használva. Olyan hozzávalók ezek, amelyekkel kis mennyiségben is intenzív hatást érhetünk el. Sós, édes vagy savanyú, bármelyik alapízt képesek felerősíteni. Ráadásul könnyen beszerezhetők, és nem is túl drágák: minden kamrában ott a helye ennek a néhány ízfokozó alapanyagnak.

Ízfokozó alapanyagok a kamrából, ha unalmasnak találod a főztöd

Szárított paradicsom

Ugyan nem valószínű, hogy amit a boltban veszünk, a szicíliai napon érett, így is szinte érezhetjük benne ezt a gazdag mélységet. A paradicsom nyersen is rengeteg ízt hordoz magában, kiszárítva ezek még intenzívebben előjönnek.

Mivel olajban áll, nehezen romlik meg, hosszabb ideig is kibírja a hűtőben. Ráadásul az üvegben maradt fűszeres olajat is használhatjuk főzésre. Ezzel dupla annyi ízt kapunk.

Vágjuk apróra, hogy alaposan átadja sós erejét a ragunak, levesnek, szendvicskrémnek.

Szárított gomba

Egy másik versenyző a szárított kategóriában, a gomba szintén csodákra képes a konyhában. A szárítás folyamata elmélyíti az ízeket, amelyek a nedvesség hiányában sokkal jobban érezhetők.

A legjobb úgy használni a szárított gombát, hogy egy kis tálban forró vizet öntünk rá. Ezzel két dolgot érünk el: könnyebben fel tudjuk majd aprítani és egy elképesztően ízletes „gomba-alaplevet” is kapunk.

Mind a felaprított gombát, mind a levét öntsük a készülő ételhez. Levesek esetében persze nem muszáj ezt a plusz lépést megtennünk, egyenesen mehet bele a gomba.

Szardella

Nem biztos, hogy minden háztartásban van ebből a halból, pedig az ízesítés bajnoka. Egy kis üveg akár hónapokig is kitart, a tartalma annyira intenzíven sós.

Olaszos, paradicsommal készülő fogások vagy tejszínes tészták szószában jól megbújik, és felfokozza az ízeket.

Olajbogyó

A sós-savanykás bogyók hidegen és melegen is ugyanolyan erősen visszaköszönnek, ha főzünk velük. Ez azért szerencse, mert nemcsak ragukat, de például ízetlen salátákat is megmenthetünk vele.

Torma

Ha szeretnénk egy kis csípős rúgást valamibe, de tartunk a chili túlzott erejétől, használjunk tormát. Épp annyira fogja befűteni a főztünket, hogy megérezzük, mellette mégis kellemes ízélményt ad.

Ha unalmas a salátaöntet, egyhangú a krémleves, egy kevés tormával orvosolhatjuk.

Méz

Édesíteni nem csak cukorral lehet, sőt jobban is járunk, ha helyette inkább mézet használunk. Komplexebb íze sós fogásokban is előnyös: amikor egy recept cukrot kér, improvizáljunk, tegyünk bele ugyanannyi mézet.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

Tormás-citromos krumplisaláta

Idén Húsvétkor a sült csülök mellé ezt a különleges és nagyon finom salátát készítem el. A citromlé adagolásánál érdemes odafigyelni, ne legyen csak citromos ízű az öntet. ...

Olajbogyós-chilis fetakrém

Friss, ropogós héjú kenyérre halmozva remek vacsora vagy borkorcsolya. Szintén Starfokker receptje:-). (Az én verziómba fokhagyma helyett metélőhagyma került, bazsalikomot pedig nem ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Maximális ízek a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...