Cukorsokkhoz vezethetnek a kávéláncok „titkos italai”

Évek óta keringenek a neten tippek a legnagyobb kávéházláncok „titkos italairól” – ezek az egyénileg összeállítható kávék és egyéb italkülönlegességek azonban azt hozzák magukkal, hogy a szükségesnél jóval több cukrot fogyasztunk, ami hosszú távon nagyon káros a szervezetnek.

Biztosan te is láttál már a neten olyan tippeket, amiben a legnagyobb kávéházláncok (jellemzően inkább a Starbucks) „titkos italairól” beszélnek – ezek olyan ízesített kávék és kávéösszeállítások, amelyek nincsenek rajta a menün, de lehet őket kérni, ha az ember tudja, miből állnak. Ezek a tippek azért olyan népszerűek, mert kicsit „bennfentessé” teszik az embert, olyan alternatívákat kínálnak neki, amelyeket más nem feltétlenül ismer. Azonban az ilyen ízesített kávék nem a legegészségesebb italok közé tartoznak.

Cukorsokkhoz vezethetnek a kávéláncok „titkos italai”

Láthatatlan kalóriák

Ha megnézzük, hogy általában milyen italokról van szó, nem meglepő, hogy nem éppen az egészséges életmód felé viszik a vásárlókat. Tiktokon egy barista például olyan speciális kombinációt osztott meg, amiben már alapvetően volt cukros karamellszirup és karamellöntet, de még adtak hozzá extra karamellszórást, kétféle tejszínt, pumpkin spice fűszert és sötét karamellt. Nem nehéz kitalálni, hogy ez már magában több mint ezer kalóriányi cukrot jelenthet.

A táplálkozási szakemberek óva intenek mindenkit ezektől a trendektől: nem szabad, hogy szokássá váljanak, ugyanis rengeteg láthatatlan kalória elfogyasztását jelentik, ez pedig elhízáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Már a menün található ízesített italokkal is érdemes vigyázni, gyakran tartalmaznak ugyanis üres kalóriákat úgy, hogy az ember nem is gondolná. Nemcsak a szirupok, hanem az előre elkészített, por állagú ízesítők is tele vannak cukorral, hogy a tejszínhabról ne is beszéljünk, ráadásul jellemzően a tej is magas zsírtartalmú ezekben az italokban.

Mindegyik igazi kalóriabomba, és bár az esetenkénti fogyasztással nincs semmi gond, ha már rendszeressé válik, komoly problémákat okozhat. A szakemberek attól félnek, hogy az internet divatossá teszi ezeket a „titkos italokat”, ami hosszú távon komoly problémává válhat.

Veszélyes az egészségre

Egy tavalyi kutatás, amiről a tanulmány a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban jelent meg, azt mutatta ki, hogy azok a nők, akik naponta egynél több cukros italt ittak, 18 százalékkal nagyobb eséllyel rendelkeztek keringési betegségekkel. Egy másik kutatás, ami a Circulation tudományos folyóiratban jelent meg, azt mutatta ki, hogy a cukros üdítők drámaian megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozást, és kicsit kevésbé, de még így is szignifikánsan, a rákos betegségek okozta elhalálozást is.

Ebből is látszik, hogy sokat nem érdemes inni az ilyen cukros italokból. Alkalomadtán semmi bajod nem lesz tőlük, de a rendszeres fogyasztás már komoly egészségügyi problémákkal járhat.


Vigyázz az egészégedre, itt van hozzá a segítség:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...