Létfontosságú szerve zsugorodhat össze annak, aki túl sok kávét iszik

Új, minden eddiginél részletesebb tanulmány született ausztrál kutatók által a túlzott kávéfogyasztás következményeiről. Mint kiderült, a túlzott kávéfogyasztás az agy térfogatának csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével járhat.

A túlzott kávéfogyasztástól az agy mérete zsugorodni kezdhet – többek között erre a megállapításra jutottak a Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei, akik több mint 17 700 ember adatait elemezve vizsgálták, milyen hatásai lehetnek a kávéfogyasztásnak az agyra nézve. (Az alanyok életkora 37 és 73 év közé esett.)

A HVG.hu cikkében leírtak szerint azok, akik naponta több mint hat csésze kávét isznak, 53 százalékkal magasabb a demencia kialakulásának kockázata.

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belőle, alapvető fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait

– hivatkozik a HVG Kitty Pham, a Nutritional Neuroscience szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjének nyilatkozatára.

A kutatások szerint a túlzott kávéfogyasztás meghatározó összefüggésben lehet az agy térfogatának csökkenésével, Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint azonban fontos tudni azt, hogy a kávéfogyasztásban is a mértékletesség a kulcs, annak pedig, aki csak néhány csészével iszik meg naponta a feketéből, nem kell tartania attól, hogy demens lesz a kávé miatt, fontos azonban a folyamatos hidratálás, a kávénak ugyanis vízelvonó hatása van.

A demencia jelenleg nagyjából 50 millió embert érint világszerte, az emlékezést, a gondolkodást és a mindennapi tevékenységek probléma nélküli működését befolyásoló degeneratív agyi állapotot naponta 250 embernél diagnosztizálják csak Ausztráliában.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek a kávéfogyasztással kapcsolatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...