Létfontosságú szerve zsugorodhat össze annak, aki túl sok kávét iszik

Új, minden eddiginél részletesebb tanulmány született ausztrál kutatók által a túlzott kávéfogyasztás következményeiről. Mint kiderült, a túlzott kávéfogyasztás az agy térfogatának csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével járhat.

A túlzott kávéfogyasztástól az agy mérete zsugorodni kezdhet – többek között erre a megállapításra jutottak a Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei, akik több mint 17 700 ember adatait elemezve vizsgálták, milyen hatásai lehetnek a kávéfogyasztásnak az agyra nézve. (Az alanyok életkora 37 és 73 év közé esett.)

A HVG.hu cikkében leírtak szerint azok, akik naponta több mint hat csésze kávét isznak, 53 százalékkal magasabb a demencia kialakulásának kockázata.

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belőle, alapvető fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait

– hivatkozik a HVG Kitty Pham, a Nutritional Neuroscience szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjének nyilatkozatára.

A kutatások szerint a túlzott kávéfogyasztás meghatározó összefüggésben lehet az agy térfogatának csökkenésével, Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint azonban fontos tudni azt, hogy a kávéfogyasztásban is a mértékletesség a kulcs, annak pedig, aki csak néhány csészével iszik meg naponta a feketéből, nem kell tartania attól, hogy demens lesz a kávé miatt, fontos azonban a folyamatos hidratálás, a kávénak ugyanis vízelvonó hatása van.

A demencia jelenleg nagyjából 50 millió embert érint világszerte, az emlékezést, a gondolkodást és a mindennapi tevékenységek probléma nélküli működését befolyásoló degeneratív agyi állapotot naponta 250 embernél diagnosztizálják csak Ausztráliában.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek a kávéfogyasztással kapcsolatban:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...