Az ingyenes szakácskönyv, ami után soha többé nem landol ételmaradék a kukában

Az IKEA egy olyan ingyenes szakácskönyvet tett elérhetővé, amivel felvehetjük a kesztyűt az ételpazarlás ellen.

Az IKEA mindig keményen küzdött a pazarlás ellen, éppen ezért rengeteg projektet indított az utóbbi években, hogy mindent megtegyen azért, hogy olyan termékeket is megmentsen, amelyeket egyszerűen csak kidobnánk. Eddig leginkább a bútorok terén adott ilyenfajta segítséget, most azonban olyan szakácskönnyel rukkolt elő, amivel a maradék ételeinket is megmenthetjük a kukába kerüléstől.

Almacsutka, banánhéj, megmaradt zöldségdarabkák – egyebek mellett ilyen konyhai hulladékok felhasználásával készíthetünk ételeket a kanadai IKEA által ingyenesen letölthető kiadvány segítségével – írja az nlc.hu.

A svéd áruházlánc észak-amerikai séfek közreműködésével 50 olyan receptet alkotott meg, amelyek segítségével kidobásra ítélt fölösleges ételekből készíthetünk mennyei fogásokat. A szakácskönyvben a reggelitől a desszertig találunk érdekes és ínycsiklandozó ételeket, illetve tippeket is elsajátíthatunk arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket már tényleg nem lehet megmenteni.

Még mindig rengeteg ételt dobunk ki

Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.

Érdemes letölteni ezt a receptkönyvet!

A 111 oldalas, angol nyelvű Scrapsbook itt ingyen letölthető.


Jöjjön pár maradékmentő ötlet tőlünk:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...