Az ingyenes szakácskönyv, ami után soha többé nem landol ételmaradék a kukában

Az IKEA egy olyan ingyenes szakácskönyvet tett elérhetővé, amivel felvehetjük a kesztyűt az ételpazarlás ellen.

Az IKEA mindig keményen küzdött a pazarlás ellen, éppen ezért rengeteg projektet indított az utóbbi években, hogy mindent megtegyen azért, hogy olyan termékeket is megmentsen, amelyeket egyszerűen csak kidobnánk. Eddig leginkább a bútorok terén adott ilyenfajta segítséget, most azonban olyan szakácskönnyel rukkolt elő, amivel a maradék ételeinket is megmenthetjük a kukába kerüléstől.

Almacsutka, banánhéj, megmaradt zöldségdarabkák – egyebek mellett ilyen konyhai hulladékok felhasználásával készíthetünk ételeket a kanadai IKEA által ingyenesen letölthető kiadvány segítségével – írja az nlc.hu.

A svéd áruházlánc észak-amerikai séfek közreműködésével 50 olyan receptet alkotott meg, amelyek segítségével kidobásra ítélt fölösleges ételekből készíthetünk mennyei fogásokat. A szakácskönyvben a reggelitől a desszertig találunk érdekes és ínycsiklandozó ételeket, illetve tippeket is elsajátíthatunk arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket már tényleg nem lehet megmenteni.

Még mindig rengeteg ételt dobunk ki

Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.

Érdemes letölteni ezt a receptkönyvet!

A 111 oldalas, angol nyelvű Scrapsbook itt ingyen letölthető.


Jöjjön pár maradékmentő ötlet tőlünk:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...