Szigorú büntetés jár a kidobott élelmiszerek után

A franciák után Európában másodikként az olaszok fogadták el a jogszabályt az élelmiszer-pocsékolás ellen.

Ételpazarlás elleni törvényt fogadtak el Olaszországban, hogy kevesebb élelmiszert kelljen kidobni, és az üzletláncoknak, gazdálkodóknak könnyebb legyen ételt adományozniuk a rászorulóknak.

Azt is el akarják érni, hogy az olaszok hazavigyék a maradékot az éttermekből. Itáliában évente 5 millió tonna élelem megy kárba, az új jogszabály révén ez legalább egymillió tonnával csökkenhet.

Magyarországon fejenként nagyjából évi 40 kg ételt dobunk ki - a családok majdnem fele rendszeresen. Ha ezt legalább a felére csökkentenénk, akkor egyrészt akár több tízezer forint maradna másra a pénztárcánkban, másrészt részesei lehetnénk egy közös ügynek, a felmelegedés lassításának.

Leggyakrabban a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, valamint a gyümölcslevek kerülnek a kukába vagy a lefolyóba a hazai háztartásokban. A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert; közülük 82% azért, mert megromlott, 10% a lejárt szavatossági idő miatt, 8% pedig csak azért, mert megmaradt.

A megkérdezettek 4%-a napi, 27%-a heti, 11%-a pedig havi gyakorisággal dob ki élelmiszert, pedig az élelmiszerpazarlás csökkentéséért szinte mindenki (96%) igyekszik valamit tenni – derül ki a Tetra Pak legújabb országos felméréséből.

A szándék dicséretes, az eredmény már kevésbé biztató - a szemétbe kerülő étel mennyisége évek óta nem csökken az Élelmiszerbank adatai szerint, sőt. Ebben lépést tartunk a világgal.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek