Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

A hüvelyesek nem számítanak a legnyáriasabb alapanyagnak (talán a szezonális zöldbab és fejtett bab kivételével), így gyakran mellőzük őket, ha beüt a nagy meleg. Pedig ilyenkor is érdemes helyet adni nekik az asztalon: az alábbi módokon, könnyített formában.

Valljuk be, valószínűleg nem a legnagyobb nyári melegben fogunk nekiállni lencsefőzeléket, hummuszt vagy babsalátát készíteni – pedig a hüvelyeseket minden évszakban érdemes fogyasztani, magas növényifehérje-tartalmuk miatt fontos részét képezik bármilyen étrendnek, legyen az húsos vagy vega. Sokan azért is tartózkodnak a bab, borsó, lencse nyári fogyasztásától, mert a hüvelyesek hajlamosak megterhelni a gyomrot, puffadást és egyéb kellemetlen érzeteket is okozhatnak. Ezeket a tüneteket enyhíthetjük, ha az alábbi módokon bánunk az alapanyagokkal!

Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

Áztasd be előre

Ez tulajdonképpen általános jótanács bármilyen évszakra, bármilyen hüvelyes ételhez: a babok, lencsék előzetes beáztatása enyhít valamennyit a puffasztó hatáson, valamint a szemek puhára főzése is könnyebb és gyorsabb folyamat lesz.

Plusz tipp: ha egy kiskanál szódabikarbónát adunk áztatás közben a vízhez, még kevésbé lesz puffasztó a hüvelyes.

Keverd más zöldségekkel

A puffadáson ugyan nem enyhít, de sokkal könnyedebb, frissebb ételt eredményez, ha sok különböző zöldséggel keverjük a hüvelyeseinket. Ha például salátába tesszük, kerüljön mellé egy sor másik szezonális alapanyag: paprika, paradicsom, uborka, retek.

Ne főétel legyen

A hüvelyes saláta kiváló nyári választás, például egy szaftos grillhús vagy halfilé mellé. Így részét képezi majd az étkezésnek, mégsem a hüvelyes lesz a fő attrakció: legyen inkább köret, kísérő fogás, kisebb adagként szerepeljen a tányéron.

Egy kis adag hummusz vagy lencsekrém is jó ötlet lehet: erre felépíthetünk egy tálat, amibe kerülhet főtt gabona, friss zöldség, sajt, olajos mag és tojás is. Kielégítő, de nem elnehezítő ebédötlet.

Jobb hidegen

A nagy melegben amúgy is jobban esnek a hideg fogások, mint a nehézkes, forrón gőzölgő raguk és levesek. Keverjünk friss salátákat hüvelyesből, turmixoljuk őket szendvicskrémmé, esetleg szórjuk őket megfőzve valamilyen hideg levesbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...