Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

A hüvelyesek nem számítanak a legnyáriasabb alapanyagnak (talán a szezonális zöldbab és fejtett bab kivételével), így gyakran mellőzük őket, ha beüt a nagy meleg. Pedig ilyenkor is érdemes helyet adni nekik az asztalon: az alábbi módokon, könnyített formában.

Valljuk be, valószínűleg nem a legnagyobb nyári melegben fogunk nekiállni lencsefőzeléket, hummuszt vagy babsalátát készíteni – pedig a hüvelyeseket minden évszakban érdemes fogyasztani, magas növényifehérje-tartalmuk miatt fontos részét képezik bármilyen étrendnek, legyen az húsos vagy vega. Sokan azért is tartózkodnak a bab, borsó, lencse nyári fogyasztásától, mert a hüvelyesek hajlamosak megterhelni a gyomrot, puffadást és egyéb kellemetlen érzeteket is okozhatnak. Ezeket a tüneteket enyhíthetjük, ha az alábbi módokon bánunk az alapanyagokkal!

Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

Áztasd be előre

Ez tulajdonképpen általános jótanács bármilyen évszakra, bármilyen hüvelyes ételhez: a babok, lencsék előzetes beáztatása enyhít valamennyit a puffasztó hatáson, valamint a szemek puhára főzése is könnyebb és gyorsabb folyamat lesz.

Plusz tipp: ha egy kiskanál szódabikarbónát adunk áztatás közben a vízhez, még kevésbé lesz puffasztó a hüvelyes.

Keverd más zöldségekkel

A puffadáson ugyan nem enyhít, de sokkal könnyedebb, frissebb ételt eredményez, ha sok különböző zöldséggel keverjük a hüvelyeseinket. Ha például salátába tesszük, kerüljön mellé egy sor másik szezonális alapanyag: paprika, paradicsom, uborka, retek.

Ne főétel legyen

A hüvelyes saláta kiváló nyári választás, például egy szaftos grillhús vagy halfilé mellé. Így részét képezi majd az étkezésnek, mégsem a hüvelyes lesz a fő attrakció: legyen inkább köret, kísérő fogás, kisebb adagként szerepeljen a tányéron.

Egy kis adag hummusz vagy lencsekrém is jó ötlet lehet: erre felépíthetünk egy tálat, amibe kerülhet főtt gabona, friss zöldség, sajt, olajos mag és tojás is. Kielégítő, de nem elnehezítő ebédötlet.

Jobb hidegen

A nagy melegben amúgy is jobban esnek a hideg fogások, mint a nehézkes, forrón gőzölgő raguk és levesek. Keverjünk friss salátákat hüvelyesből, turmixoljuk őket szendvicskrémmé, esetleg szórjuk őket megfőzve valamilyen hideg levesbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek