8 egyszerű lépés, ami ízesebbé teszi a főtt hüvelyeseket

Annak ellenére, hogy a főtt hüvelyesek kiváló fehérjeforrást jelentenek a mindennapokban, hogy olcsó és sokszínű alapanyagként vannak jelen a konyhában, sokan mégsem kedvelik őket. Ez gyakran az íznek tudható be, javítsunk hát ezen ma a Napi Tipp segítségével.

Sajnos nincs rajta mit szépíteni, a hüvelyesek íze nem tartozik a legkarakteresebbek közé. Inkább az állaguk miatt használjuk őket, illetve fantasztikus tápértéktartalmukat kihasználandó. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ízletes és finom fogásokat rittyenteni hüvelyesek felhasználásával. Vessük be az alábbi trükköket, és adjunk minden babos, borsós, csicseris ételnek kirobbanó ízeket.

8 egyszerű lépés, ami ízesebbé teszi a főtt hüvelyeseket

Száraz hüvelyesek

A száraz alapanyaggal egyszerűbb dolgunk van, ugyanis itt nincsenek mellékízek, amelyektől meg kell szabadulni, vagy amelyeket el kell rejteni. Inkább aromák hozzáadásáról és felépítéséről kell gondoskodnunk, ami bonyolultan hangzik, pedig egyáltalán nem az.

  • ha egyszerűen vízben főzzük puhára az előre beáztatott hüvelyeseket, előtte készítsünk aromás olajat (közepes lángon, kevés olajon pirítsunk meg hagymát, fokhagymát, fűszereket), majd ezzel együtt főzzük készre a szemeket
  • ezt az ízes levet fel is használhatjuk a továbbiakban, például, ha levest, főzeléket vagy krémet készítünk a hüvelyesekből
  • amennyiben levesekben, főzelékekben használjuk a beáztatott babot, a főzés elején enyhén pirítsuk meg kevés olajon a szemeket, hogy kicsit karamellizálódjanak
  • figyeljünk az óvatos forralásra: mindig alacsony-közepes lángon, gyöngyözve főzzük a hüvelyeseket, különben szétesnek a szemek

Egyszerű babfőzelék

A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...

Falafel, az arab csicserigolyó

Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, ...

Konzerv hüvelyesek

Ugyan zseniális módszer az ételek hosszú ideig való eltartására a konzervbe zárás, származnak belőle olyan problémák, mint a „konzerves” mellékíz és társai. Sokan ezért is távol maradnak a babtól, borsótól, pedig abszolút nem kötelező elemük a kellemetlen aroma.

Igazából nincs semmi „rossz” a konzervekben, a babok egyszerűen a saját, sós főzőlevükben áznak, amit fel is használhatunk (pl. levesekben), de bizonyos ételeknél jobb megszabadulni ettől a létől.

  • a hüvelyesek átmosása a legtöbb konyhában már teljesen bevett lépés: folyó víz alatt, szűrőben vagy szitában addig mossuk a szemeket, amíg a víz tisztán nem folyik
  • ennél egy lépéssel még tovább mehetünk, ha az átmosott hüvelyest 30 percre tiszta, hideg vízbe áztatjuk, hogy a maradék „konzervíz” is távozzon
  • a csicseriborsót fosszuk meg vékony, hártyaszerű héjától, mert ez gyakran megakadályozza az ízek felvételében: egy nagy tál vízben addig masszírozzuk őket a kezeinkkel, amíg a hártyák a felszínre nem úsznak
  • mivel a konzerv hüvelyesek már alapból szinte konyhakészek, ne főzzük őket túl hosszan, mert az csak a szemek széteséséhez vezet

Pasta e fagioli, az olaszok bablevese

Ha éhség gyötör, egy tál meleg leves mindig jó választás, legyen tél vagy nyár. A Pasta e Fagioli egy olasz stílusú leves zöldségekkel, krémes babbal, tésztával és rengeteg gazdag ...

Villámgyors, babos lapított taco

Mindannyiunk álma egy olyan ebéd, ami kamrahozzávalókból, 30 perc alatt elkészül, nem? Nos, az alábbi ételben ezek a kvalitások egyesülnek. Ráadásul még jól is fogunk lakni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is vesd be:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...