Elmondjuk, mit kezdj a húsvéti sonkalével

A húsvéti füstölt főtt sonka egyrészt az ünnepi asztal fő fogása, másrészt a húsból kifővő füstölt ízű sonkalé megannyi étel fontos alapanya lehet, ezért aztán annyira értékes, hogy érdemes hosszú távra megőrizni minden cseppjét.

A húsvéti sonkát hagyományosan vízben, minimális fűszerezéssel szokás főzni, és bár léteznek sütőben, például kenyértésztában sült, különleges sonkaelkészítési módok, hosszú távon akkor tesszük magunkkal a legjobbat, ha bőséges, füstös sonkalé marad vissza az elkészült sonkánk után.

Mi legyen belőle?

Hiszen az erősen füstös ízű sonkalé aranyat ér a konyhában: felhasználhatjuk egyszerű, szinte hétköznapi, olcsó levesek elkészítésénél. Ha nem is kerül sonka vagy más hús a tejfölös krumplilevesbe vagy épp zöldbab-, vagy sárgaborsólevesbe, sőt fejtettbab-levesbe máris ízes, karakteres és nem utolsó sorban a füstölt sonka esszenciális és ellenállhatatlan ízét magába rejtő főzőlével készítve mégis egy gazdag és egészen komplex ízű levest kapunk, és még spórolunk is.

Sonkalével készíthetünk főzelékeket – a krumpli és a babfőzelék egészen új magasságokba emelkedik tőle – , de felönthetünk vele ragukat és egytálételeket is, gyakorlatilag egy folyékony füsttel fűszerezzük így az ételeket. Sőt, ha egy sütőben sülő hús alá kell öntenünk egy kevés folyadékot, miért ne lehetne ez épp sonkalé, ami egyszerre sózza és fűszerezi is az ételt?

Meddig áll el?

Ha a sonkafőzés után rendesen leszűrjük és lehűtjük, akár egy-másfél hétig is eláll a hűtőben, de csak akkor, ha tényleg állandó hőmérsékleten van és nem bolygatjuk. Ha oda jutunk, hogy felhasználnánk az egész levet használjuk el egyszerre.

Kolbászos krumplileves

Szalonna, kolbász és tejföl, ebben a levesben minden benne van, ami egy jó magyar levesbe kell. Egy szelet friss kenyérrel tálaljátok!

Az eredeti palócleves receptje

Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen ...

Nyári bableves (Bableves 6.)

A bableveseknek egy teljesen más műfaja: igazi nyári verzió, hús (következésképpen füstös íz) nélkül, sok fűszerrel. Érdemes kipróbálni.

Ha tudjuk, hogy ilyen sok levet, mint ami a rendelkezésünkre áll a sonkafőzés után rövid időn belül nem foguk tudni felhasználni, érdemes felszabadítani neki helyet a fagyasztóban. Vannak, akik egészen kicsi adagokra porciózzák, és például jégkockatartóba szétosztva fagyasztják le. Az apró fagyasztott füstölt kockákat így aztán könnyedén használhatjuk fűszerezésre, elég csak egyet-kettőt beledobni a pörköltbe, raguba vagy egytálételbe, nem fogja ellevesesíteni a fogást, de az ízében abszolút érezhető lesz a sonkás füstösség.

Jól záródó zacskóba is önthetjük a levet és aztán levesnyi adagonként fagyaszthatjuk, vagy ha főzelékekhez szeretnénk inkább felhasználni majd, akkor félliternyi adagokat fagyasszunk le belőle, ennyi épp elég két-három adagos főzelék elkészítéséhez.

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

Egyszerű babfőzelék

A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...

A mélyhűtőben az így lefagyasztott lé akár fél évig is biztonsággal eltartható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...