Ezekre figyelj vásárláskor, ha tökéletes húsvéti sonkát szeretnél

A húsvéti sonka vásárlásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk, ha jó minőségű húst szeretnénk tálalni. Vegyük végig együtt, mi mindenre kell ügyelnünk ahhoz, hogy tökéletes legyen a sonkánk.

Ma már annyiféle húsvéti sonka közül választhatunk a boltok húsvéti kínálatában, hogy könnyen elveszünk a különböző fajták és márkák között. Füstölt-főtt-kötözött, gyorspácolt, frikandó, lapocka, melyiket mikor érdemes megvenni, és melyek azok a húsvéti sonkák, amelyeket jobb elkerülni? Segítünk!

Egy szép sonka metszete

Az első és legfontosabb: mekkora kell?

A vásárlás során érdemes előre mérlegelnünk, mennyi sonkára lesz szükségünk. Ha csak az ünnepi étkezésekkor szeretnénk sonkát enni, két emberre nagyjából 70 dkg - 1 kilogramm közötti sonkát érdemes választani. Egy négy fős család esetében érdemes lehet inkább 2 kilogrammot vásárolni, hogy mindenkinek bőven jusson a finom szeletekből, nagyobb családi vagy baráti étkezésekre pedig le kell vadásznunk a 3-5 kilós sonkákat is. Ne féljünk attól, hogy ránk romlik a maradék, ha nem fogyna el az összes sonka, érdemes belőle ilyen laktató fogásokat készíteni:

Kötözött sonkát vennék, de melyik a jó?

A kötözött sonka vásárlása nagy lutri, főleg akkor, ha még vákuumcsomagolásba is van burkolva. Ilyenkor a szín és a sonka állaga, keménysége lehet a segítségünk. A sonka külseje legyen bordó, egységes színű, ha nagyobb zsírréteg vonja körbe, inkább válasszunk másikat, illetve nyomkodjuk meg a sonkát! A sonka akkor jó, ha nem túl puha, de nem is kőkemény, valamint nyomásra nem szabad, hogy a sonkából nedvesség távozzon, ez ugyanis a silányabb minőségű hústermékre utalhat.

Könnyebb a dolgunk akkor, ha már félbevágott sonkát választunk, így ugyanis belelátunk a húsba, ami akkor jó, ha bordó, sötét rózsaszínű, a húsban pedig nincsenek véraláfutások. Bőrös sonka esetén a bőrnek egységes színűnek kell lennie, és nem lehet rajta szőr!

Vásárláskor mindenképpen érdemes kikérni a hentes véleményét, főleg akkor, ha nagyobb a választék, sonkát pedig csak megbízható forrásból vásároljunk, így elkerülve az olcsó, silány és rossz minőségű termékeket.

A jó minőségű sonkákat az üzemekben hat, de akár nyolc hétig is érlelhetik, a hentes szerint pedig azért sem érdemes nagyvállalatok vákuumfóliás sonkáit választani, mert azokat gyorspácolással készítik, sok esetben silányabb alapanyagokból.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is segítségedre lehetnek a húsvéti készülődésben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek