Húsvét közeledtével egy újabb klasszikus fogással készültünk nektek. A könnyen elkészíthető, ízletes hidegtálak újfent reneszánszukat élik, mi pedig nem győzünk leállni azzal, hogy ezeket a klasszikus és nosztalgikus fogásokat megújítva, új ízekkel megspékelve ajánljuk nektek az ünnepre! Most egy besameles-parmezános-tormás verziót mutatunk nektek, melynek elkészítésében még a gyerekek, és a főzni kevésbé tudó családtagok is segíthetnek. Vigyázat! Ez a fogás hamar el fog fogyni, érdemes belőle nagyobb adagot készíteni!
A húsvéti tekercs besamelmártásához a következőkre lesz szükséged: 2 evőkanál vaj, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 3 dl tej, szerecsendió ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g parmezán sajt (opcionális)
A töltelék további hozzávalói:
100 g ecetes torma (reszelt csemege, enyhén csípős), 5 db csemegeuborka, 2 evőkanál majonéz, 50 g krémsajt, 2 evőkanál tejföl, só ízlés szerint, 5 g zselatin (+ 3 evőkanál víz), 0.5 dl habtejszín, 70 g parmezán sajt, 400 g sonka
A besamelmártáshoz először a vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót és parmezán sajtot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egészen felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a parmezánt lereszeljük, és a csemegeuborkákat finomra aprítjuk. A besamelt egy tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a tormát, az uborkát, a majonézt, a tejfölt és a krémsajtot. Sózzuk, borsozzuk.
A zselatint elkeverjük a hideg vízzel, majd hagyjuk megduzzadni. Keverjük hozzá a tejszínt, és mikróban pár másodperc alatt melegítsük fel. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjünk hozzá egy-két evőkanállal a krémből, végül adjuk hozzá az egészhez, és keverjük el vele alaposan, nehogy csomós legyen. Tegyük a krémet hűtőbe. 15-20 perc alatt kellően megdermed, és tölthetjük is csillagcsöves habzsákba.
A sonkák egyik végébe nyomkodjunk a krémből (egyesével, egy nagyjából mutatóujjnyi adagot). Majd csavarjuk fel őket, és kész is! A tekercsek mindkét végét kenjük meg egy kevés megmaradt krémmel, és forgassuk reszelt parmezánba.
Díszíthetjük a maradék krémből kinyomkodott kis halmokkal, csírákkal, apró fürjtojásokkal. Főtt vagy töltött tojásokkal és friss zöldségekkel tálaljuk.
Egyszerű de egyben mennyei ízvilágú hidegtál lesz a végeredmény, mely akár egy óra alatt elkészül. A maradék tekercseket étkezés után rögtön rakjuk a hűtőbe, az elkészítést követően pedig lehetőleg két napnál tovább ne tároljuk.
A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek: