Tejmentes kalács, tofusonka és zöldségkencék – tippek, hogy finom legyen a vegán húsvét

Sokan azt gondolják, hogy a nagy, tradicionális ünnepek jelentenek igazán kihívást a vegánoknak, hiszen ilyenkor fogyasztjuk a legtöbb, legkülönlegesebb húsos fogást, így aztán ők tényleg kimaradnak a jóból. Pedig ez nem igaz, élvezhetjük a húsvéti ízeket akkor is, ha történetesen semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztunk.

Míg a tojást és tejterméket fogyasztó vegetáriánusok könnyen válogathatnak a tojásos fogások vagy éppen a majonézzel, tejtermékkel készülő köretek, saláták és sütemények között húsvétkor, egy vegánnak azért meggyűlik a baja azzal, ha egy hagyományos húsvéti lakomán kell részt vennie. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne olyan húsvéti vegán fogásokat beemelni a húsvéti menübe, amelyek nem pótlékai  vagy csak helyettesítői a megszokott ételeknek, hanem saját jogukon is izgalmas fogások, amelyek a húsevőket is lenyűgözhetik.

Izgalmas és tényleg finom húsvéti vegán fogásokat szemezgettünk nektek:

Tofusonka

Tofurajongók figyelem, íme a húsmentes húsvét sztárja: a mázas, sült tofusonka! Egy szelet kaláccsal és némi friss, sózott zöldséggel tökéletes húsvéti reggeli lesz belőle, de ...

Vegán majonéz, azaz veganéz

A veganéz, talán nem nehéz kitalálni, a majonéz vegán ikertestvére. Amiben bár nincs tojássárgája, de ízben és állagban megkülönböztethetetlen a valóditól. Az egészben a legjobb, ...

Vegán tofupástétom

Vegán tofupástétom receptet hoztunk nektek, ami mártogatósnak épp olyan szuper, mint szendvicskrémnek. A tofu semleges íze szuperül ízesíthető és fűszerezhető, ellenben nagyon jó ...

Sonka helyett tofu vagy szejtán

A főtt, füstölt húsvéti sonka az egyik legalapvetőbb ünnepi fogás, és sokszor sajnálják is a vegánokat azért, hogy a csodálatos füstölt ízektől kénytelenek elbúcsúzni. Pedig attól, hogy valami füstölt, nem kell húsfélének lennie – lehet kapni ma már egyrészt folyékony füstöt, amely egy természetes füstaroma folyékony állapotban, amivel nagyszerűen ízesíthető gyakorlatilag bármilyen zöldségféle – olyan telt füstös aromája lesz az ételnek, mint a legjobb házi füstölt kolbászoknak, sonkáknak.

Készíthetünk füstaromával és különböző fűszeres pácokkal például tofut, amelyet úgy lehet szeletelni, mint egy sonkát, sőt kipróbálhatjuk az is, hogy sült szejtánhoz adunk füstaromát, majd rétegezzük egy formába, és készítünk belőle egyfajta pástétomot.

Mi legyen a tojással?

Ha főtt keménytojást nem is, de számos, a tojás ízét nagyszerűen megidéző szedvicskrémet, mártogatóst és salátát készíthetünk. A húsvéti ünnepi reggelinél például a csicseriborsólisztből készült, himalájai fekete sóval meghintett vegán rántotta tökéletes tojást idéző fogás. Készíthetünk különböző, kölesalapú krémeket is, amelyekben szintén használhatjuk a fekete sót – kénes íze nagyszerűen utánozza a tojás aromáját.

Vegán kalács – létezik olyan?

Létezik, és nem is szükséges hozzá semmilyen különleges alapanyag. Hiszen a kalács is csak egy egyszerű kelt, vajas tészta, amihez nyugodtan használhatunk a tej helyett valamilyen növényi tejhelyettesítő italt, tojást pedig csak azért szokás tenni bele, mert gazdagítja a tésztát, nélküle is ugyanolyan finom, a sütőben magasra növő, jól fonható kalácsot tudunk sütni.

Kence, krém, pástétom, saláták és hidegtálak

Azt már jól tudjuk, hogy a különböző tejtermékeket helyettesítő, növényi alapú termékekkel nem kell lemondanunk a joghurtos mártogatósokról, tejfölös vagy épp majonézes salátákról sem, ízükben gyakorlatilag teljesen ugyanolyanok, mint a nem vegán változataik. Ha pedig készülünk néhány ütős, zöldségalapú mártogatóssal, többféle ízesítésű humusszal és krémmel, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a család a vegán kencéket falatozza nagy boldogan, a sonka pedig csak amolyan kísérője a húsvéti lakomának.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvét és vegánság itt:

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...