Van olyan, hogy az ember lányának a gyermeke azt mondja: “mától vegán vagyok”. Ennek egy részről örülünk, mert tudjuk, hogy környezetvédelmi, fenntarthatósági és állatvédelmi alapon választotta ezt az étkezési formát. A másik gondolatunk rögtön az, hogyan fogjuk megoldani a mindennapi főzéseket. Az egyik nagy kérdéskör ezzel kapcsolatban a tojás helyettesítése, hiszen a vegánoknak, és a tojásra allergiásaknak is jár a kis tyúktermék minden csodája.
Nézzük, hol és miként válthatjuk ki – a tojásonkénti mennyiségeket a cikk végén összegezve is megtaláljátok!
Tojáshelyettesítő por
Van vegán tojáshelyettesítő porom itthon, ráadásul gluténmentes, de nem vált be, mondhatni semmi sem történt a használata során a sütivel. Éppen ezért most más módszerekhez folyamodtam, nézzétek meg, mi történt a gyakorlatban, hogyan muzsikált a banán, a tofu, a növényi joghurt, a chia- és a lenmag, sőt, ezeken kívül is ajánlok még más lehetőségeket.
Tofu
Olyan jó receptalapokat találtam, hogy nem bírtam a véremmel, és két sütit is összedobtam belőle: egy citromosat és egy kókuszosat. Mindkettő kekszféleség. Bíztam a tofu erejében, hiszen összepürézve olyan, akár egy sűrű mascarpone. A citromoshoz vegán margarin is kellett, az a tészta szinte teljesen olyan lett, mint egy jófajta vajas linzertészta. A másik sokkal rusztikusabb képet mutatott. Ami kisült belőlük, az viszont tényleg menő, nem mondaná meg senki, hogy vegán készítmények, a tofu tényleg működött. Aznap dobozba is zártam a sütiket, miután kihűltek, hogy lássam, mi a helyzet másnap. A margarinos fantasztikus omlós maradt, a margarin nélküli viszont kiszáradt. Vagyis a kókuszosat mindenképpen frissen fogyasszátok!
A verdikt mindezek után az, hogy mindenképpen kell egy kis növényi zsiradék a tofu mellé!
Tudtad?
Tofuból készíthettek rántottát is – villával jól összetörve, hagymával, kaliforniai paprikával összesütve. Ezt megfelelő fűszerzéssel akár egy mexikói burritoba is csavarhatjátok, deshakshukához, lecsóhozis adhatjátok.
Banán
Amikor banánt használunk tojáshelyettesítőként, akkor bizton számíthatunk arra, hogy a vele készített ételnek, ha enyhén is, de banáníze lesz. Az ízérzet persze attól is függ, hogy hányféle egyéb alapanyagot használunk még, és azok mennyire aromásak. Egy enyhe kis vaníliás sütiben erősebben, míg egy csupacsokis csodában jóval kevésbé érezhetjük. Tehát, ha valaki a banánt inkább csak gyümölcsként kedveli, ne ezt a helyettesítő módszert alkalmazza. A sárga gyümölcsnek van még egy hatalmas nagy pozitívuma: használatával csökkenthetjük az alkalmazott recept cukormennyiségét!
Maga a banán a ragasztásban nagyszerű, de nem hozza a tojásfehérje habosító, süteménymegemelő hatását, tehát ½ banánonként – 1 tojásonként az eredeti receptben – tegyünk egy ½ mokkáskanálnyi sütőport a tésztához. A sütésnél pedig, arra gondolva, hogy a banán a plusz nedvességének és más textúrájának köszönhetően hő hatására nem adja olyan könnyen be a derekát, mint a tojás, süssük tovább a sütit, mint azt az eredeti, tojásos recept írja. A képen látható brownie-muffinra ez pont nem érvényes, mert ha kiszárítjuk, akkor már nem lesz olyan szuper.
Egy biztos, a banán beválik, mint tojáshelyettesítő egy kis sütőpor kíséretében, és minél érettebb, annál édesebb a sütés vele!
Chia
A chiapudingot nem mindenki kedveli, mert miközben áznak a magocskák, olyan kocsonyásak lesznek, akár a békapeték, amiből aztán az ebihal, majd a kifejlett állatka lesz. De pont ez a kocsonyás állag az, ami a tojásmentesen sütő lányok/asszonyok nagy segítsége lehet! Ha csak lisztet kapsz, az is hasonlóképpen hasznosítható: keverj egy evőkanál chialiszthez három evőkanál vizet, ameddig krémes és ragacsos nem lesz. A chiamagokat pedig ugyanebben az arányban áztasd vízbe legalább 15-20 perccel a sütés előtt. Mindkét változat tökéletes kötőanyag lesz a sütiben. A tészta ettől sem fog elrepülni, olyan könnyedséget nem hoz, mint a felvert tojás habja, de cserébe energetizál, segíti az emésztést, és egy csomó értékes tápanyagot tartalmaz.
Chiamagos amerikai palacsinta - recept itt!
Sütöttem már chiával sokszor, de nem a tojás helyettesítésének céljából. Van egy szuper kókuszkenyérreceptem, azt gondoltam, ezt próbálom meg tojásmentesen elkészíteni. Már régen nem csináltam, így nem emlékeztem az összetevőire, de amikor megláttam őket, két okból sem ezt sütöttem meg. Az egyik, hogy banán van benne, és most nem akartam segítséget adni a helyettesítésben a chiának. A másik, hogy hat tojás kéne hozzá, az nagyon sok lenne a magokból, az egész kenyér egy nagy chiamagbucivá válna.
A chia maximum 2-3 tojás helyettesítésére használható, ha több kellene, akkor ne ezt a módszert alkalmazzátok!
A süti közepe lötyögős marad, a sok chia elnehezíti, a tészta semennyire nem tud feljönni. A külseje elég a sütőben, mire valamennyire, de nem teljesen átsül a közepe. Ugyanakkor szuflét se próbáljatok meg sütni chiával, ahhoz meg túl nedves, kocsonyás. Megfontolva mindezt, amit most itt leírtam, az itt látható “egytojásos” amerikai palacsinta megsütése mellett tettem le a voksom. A chia nagyszerűen átvette a tojás szerepét, eszméletlen jó puffos palacsintákat sütöttem.Ilyet bármikor még egyszer csinálok, és azt javasolom, hogy ti is csapjatok le a receptre, nagyszerű! Nem ajánlom viszont, hogy kókuszliszttel csináljátok, mert az elnehezíti, és nem engedi pufisodni a chiát.
Lenmag
Ezer éve tervezem, hogy veszek egy olyan régi kávédarálót, amit a nagyim használt. Ezt be kellett dugni a konnektorba, a felső kis részébe beszórni az aktuális darálandó kávémennyiséget, rá az átlátszó fedél – ezt mindig nyomtuk ezerrel, hogy le ne repüljön – , és végül a magas készülék alján, oldalt nyomni a piros gombot, mint süket a csengőt. De legalábbis olyan sokáig, amilyen finomra szerettük volna darálni a kávét. Nos, ez a kis szerkezet most hogy kihúzott volna a slamasztikából, ezzel szépen össze tudtam volna darálni a lenmagot! Ehelyett mozsárban bénáztam. Kicsit kőkorszaki, nem is lett lisztszerű, csak darabos a lenmag. Mostanában pedig újból menőség mozsárban törni, hiszen Jamie is oly' gyakran használja!
A lenmag,úgy mint a chia, a kevert süteményekben működik, de csak akkor, ha 2-3 tojásnál nem kíván többet az eredeti recept. Íze kicsit diós jegyeket mutat. Kevert tésztákhoz, teljes kiőrlésű liszthez, zabpehelyhez nagyszerű. Nekem már elegem volt a sok édességből, így most egy lencsefasírtot készítettem. Az enyhén tört magokat beáztattam, majd mindent összepüréztem. Egy jó sűrű masszát kaptam, amit sütőpapírral bélelt tálcára kanalaztam, és rusztikusan megsütöttem a sütőben. Tojás nélkül is nagyon szépen egyben maradt a fasírt. Nem állítom, hogy egy nagy adag darált húsnál is működne, de a könnyű zöldségeket összefogja. Ez a fasírt a zöldsalátával és az öntettel nagyon nagy felüdülést nyújtott a családnak.
Növényi joghurt
A leggyakoribb hivatkozások mindig a növényi, görög vagy sima joghurtot említik. Ez főleg lapos, vegán sütikhez, kekszhez, gyümölcskenyérhez, gofrihoz, palacsintához nagyszerű, de ami tény, az tény, ahogyan a legtöbb helyettesítővel, ezzel sem lehet habos piskótatésztát keverni. Natúr szójajoghurtot használtam, de nem fűztem hozzá messzemenő reményeket. Az igényem annyi volt, hogy ragassza össze az alapanyagokat. Egy zabkekszre esett a választásom, viszont nem akartam, hogy olyan egysíkú legyen, ezért aranymazsolát aprítottam bele, és szórtam a tésztához egy kevés kókuszreszeléket. Szerintem még az aszalt áfonya is jó lett volna hozzá, de azt előző nap írás közben elnassoltam.
A zabkeksz végül glutén-, tojás, sütőpor-, szódabikarbóna-mentes és vegán lett. A szójajoghurt összetartotta a tésztát, a csoda megtörtént! Tehettek bele cukor helyett édesítőt, mazsola helyett pedig más aszalt gyümölcsöt, de magokat már csak maximum kis mennyiségben, hogy biztosan ne essenek szét a kis korongok. Jó próbálkozást!
Így válts ki egy 1 db tojást:
- ½ érett banán villával összetörve
- 1 ek lenmag összetörve, 3 ek vízbe áztatva
- ¼ bögre (100g)tofu kockázva
- 4 ek szója- vagy más vegán joghurt
- 1 ek chiamag 3 ek vízbe áztatva
Ha nektek ez nem lenne elég, találtam még ötleteket.Tojásonként próbálkozhattok a következőkkel:
- 4 ek almaszósz
- 4 ek író
- ¼ csésze = 66 ml növényi olaj
- 2 ek víz + 1 ek növényi olaj + 2 tk sütőpor
- 1 ek agaragar + 1 ek víz
- 3 ek mogyoróvaj
- 1 tk szódabikarbóna + 1 ek ecet
Ezeket olvastad már?
1 káposzta 5 élete – egy fej káposztából ennyi minden...
Egy fej káposztából lehet egy nagy adag ételt készíteni, de szépen beosztva több fogáshoz is felhasználhatjuk. Mi most az utóbbit választottuk, nézd, mik készültek nálunk!
GrétiMegsütöttük kedvenc retró péksütinket, a pacsnit – gyermekkorunk íze újra...
Most kettőt-hármat is simán meg tudok enni belőle, régen egynek is úgy örültem, mintha ajándékba kaptam volna. Régi-új kedvenc: a pacsni rövid sztorija.
Gréti3 isteni répás recept húsvétra – ezekhez nem kell sok...
Mi kerülhetne még az ünnepi asztalra a sonka és a tojás mellé, ha nem répa? Próbáld ki ezeket az egyszerű, de mégis nagyon mutatós, répás húsvéti recepteket!
GrétiSüss velünk (indiai) élesztőmentes lepényt – ha kifogytál az élesztőből,...
Mit csináljon az, akinek az orra elől vitték el az élesztőt, és nincs raktáron se friss, se porélesztője? India irányából jöhet a mentőöv, lapos kenyerek formájában.
Gréti