Retró hidegtálak húsvétra – Ezt a tavaszi franciasalátát imádni fogjátok

Húsvét közeledtével itt az ideje eltervezni, milyen ételek lesznek az ünnepi menü főszereplői. Az újdonságok mellett néhány szuper, retró hangulatú hidegtállal készültünk nektek, a húsvéti sonka mellé elsőként egy tökéletes, friss tavaszi franciasalátát ajánlunk!

Míg karácsonyra csupa forró, frissen sült vagy főtt étellel készülünk, a húsvét sokkal inkább a hidegtálakról, frissen főtt sonkákról és a zöldségekről szól. Bár húsvétkor hagyományosan Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ez az ünnep a tavasz eljöveteléről és a természet megújulásáról, ébredéséről is szól: a húsvéti sonka mellé végre újra ehetünk friss retket, répát, nyílik a medvehagyma is, ezeket a zöldségeket pedig vétek lenne nem felhasználni a húsvéti ételekben.

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

Idén húsvétkor egyszerre ajánlunk nektek friss, újszerű recepteket és retró különlegességeket is, hiszen mind tudjuk, a régi, jól bevált receptek sosem évülnek el, maximum egy kicsit átváltoznak, itt-ott megújulnak az idők során. A retró húsvéti hidegtálakról szóló négyrészes receptajánlónk első részében egy tökéletesen elkészített, friss alapanyagokból álló franciasalátát mutatunk meg, amely üdítő, zsenge összetevőinek köszönhetően teljesen új szintre emeli a franciasaláta fogalmát!

Ehhez a fogáshoz friss majonézes tartármártást készítünk, melyhez a következőkre lesz szükséged:

1 db tojás, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál fehérborecet, 100 ml napraforgó olaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 300 g tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 fél citromból nyert citromlé, 1 evőkanál cukor

A zöldségek terén sem fagyasztott keveréket, hanem amennyire csak lehet, friss alapanyagokat használunk:

4 közepes db sárgarépa, 3 közepes db pasztinák, 2 közepes db burgonya, 1 nagy db alma, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 2 közepes szár halványító zeller, 150 g zöldborsó

Kezdjük a majonézes tartármártással!

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

Először válasszuk szét a tojást. A fehérjére most nem lesz szükségünk, félretehetjük süteményekhez, habcsókhoz, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

A sárgáját keverjük el a sóval, borssal, mustárral és ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan és odafigyeléssel, vékony sugárban csurgassuk hozzá a napraforgóolajat.
Miután felvette az olajat (kb. egy-másfél deciliter), kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még sóval, ecettel vagy akár egy kevés cukorral. Mindenki kóstolt már majonézt, szóval nagyjából be lehet lőni, milyen ízvilágúnak kellene lennie. Az így készült majonéz hűtőben tárolva kb. 2 napig fogyasztható.

Lazítsuk a tejföllel, majd keverjük hozzá a mustárt és a cukort. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül facsarjuk hozzá egy fél citrom levét is. Az elkészült tartárt tálalásig hűtőben tároljuk.

Jöhetnek a zöldségek (és az alma)!

A sárgarépákat, a pasztinákokat és a burgonyákat megtisztítjuk, és egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk őket. (Nem baj, ha nem tökéletesek!)

Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük őket, azaz ressre. A répával és a pasztinákkal kezdjük. A burgonyát 5-6 perccel később adjuk a vízhez, mivel az előbb megpuhul. Végül borítsuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is, de azt épphogy csak egy pár pillanatig főzzük.
Szűrjük le és hagyjuk kihűlni a zöldségkockákat.

Ezalatt a zellert, az almát és a paprikát megtisztítjuk és szintén egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk. A saláta összeállításához egy nagy tálba tesszük a zöldség- és almakockákat. Ráhalmozzuk a tartármártást, és jó alaposan összekeverjük az egészet.

Tálalás előtt tegyük jó pár órára a hűtőbe, hogy kellően összeérjenek az ízek.

Különböző sült húsokhoz, a húsvéti sonkához, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...