Retró hidegtálak húsvétra – Ezt a tavaszi franciasalátát imádni fogjátok

Húsvét közeledtével itt az ideje eltervezni, milyen ételek lesznek az ünnepi menü főszereplői. Az újdonságok mellett néhány szuper, retró hangulatú hidegtállal készültünk nektek, a húsvéti sonka mellé elsőként egy tökéletes, friss tavaszi franciasalátát ajánlunk!

Míg karácsonyra csupa forró, frissen sült vagy főtt étellel készülünk, a húsvét sokkal inkább a hidegtálakról, frissen főtt sonkákról és a zöldségekről szól. Bár húsvétkor hagyományosan Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ez az ünnep a tavasz eljöveteléről és a természet megújulásáról, ébredéséről is szól: a húsvéti sonka mellé végre újra ehetünk friss retket, répát, nyílik a medvehagyma is, ezeket a zöldségeket pedig vétek lenne nem felhasználni a húsvéti ételekben.

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

Idén húsvétkor egyszerre ajánlunk nektek friss, újszerű recepteket és retró különlegességeket is, hiszen mind tudjuk, a régi, jól bevált receptek sosem évülnek el, maximum egy kicsit átváltoznak, itt-ott megújulnak az idők során. A retró húsvéti hidegtálakról szóló négyrészes receptajánlónk első részében egy tökéletesen elkészített, friss alapanyagokból álló franciasalátát mutatunk meg, amely üdítő, zsenge összetevőinek köszönhetően teljesen új szintre emeli a franciasaláta fogalmát!

Ehhez a fogáshoz friss majonézes tartármártást készítünk, melyhez a következőkre lesz szükséged:

1 db tojás, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál fehérborecet, 100 ml napraforgó olaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 300 g tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 fél citromból nyert citromlé, 1 evőkanál cukor

A zöldségek terén sem fagyasztott keveréket, hanem amennyire csak lehet, friss alapanyagokat használunk:

4 közepes db sárgarépa, 3 közepes db pasztinák, 2 közepes db burgonya, 1 nagy db alma, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 2 közepes szár halványító zeller, 150 g zöldborsó

Kezdjük a majonézes tartármártással!

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

Először válasszuk szét a tojást. A fehérjére most nem lesz szükségünk, félretehetjük süteményekhez, habcsókhoz, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

A sárgáját keverjük el a sóval, borssal, mustárral és ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan és odafigyeléssel, vékony sugárban csurgassuk hozzá a napraforgóolajat.
Miután felvette az olajat (kb. egy-másfél deciliter), kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még sóval, ecettel vagy akár egy kevés cukorral. Mindenki kóstolt már majonézt, szóval nagyjából be lehet lőni, milyen ízvilágúnak kellene lennie. Az így készült majonéz hűtőben tárolva kb. 2 napig fogyasztható.

Lazítsuk a tejföllel, majd keverjük hozzá a mustárt és a cukort. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül facsarjuk hozzá egy fél citrom levét is. Az elkészült tartárt tálalásig hűtőben tároljuk.

Jöhetnek a zöldségek (és az alma)!

A sárgarépákat, a pasztinákokat és a burgonyákat megtisztítjuk, és egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk őket. (Nem baj, ha nem tökéletesek!)

Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük őket, azaz ressre. A répával és a pasztinákkal kezdjük. A burgonyát 5-6 perccel később adjuk a vízhez, mivel az előbb megpuhul. Végül borítsuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is, de azt épphogy csak egy pár pillanatig főzzük.
Szűrjük le és hagyjuk kihűlni a zöldségkockákat.

Ezalatt a zellert, az almát és a paprikát megtisztítjuk és szintén egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk. A saláta összeállításához egy nagy tálba tesszük a zöldség- és almakockákat. Ráhalmozzuk a tartármártást, és jó alaposan összekeverjük az egészet.

Tálalás előtt tegyük jó pár órára a hűtőbe, hogy kellően összeérjenek az ízek.

Különböző sült húsokhoz, a húsvéti sonkához, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.

A tavaszi franciasaláta receptjéért kattints ide!

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek