3 zöldség, amiből hamis „húsgolyót” gurigathatsz a spagettidre

Bizony, húsmentes étrend mellett is feltörhet a vágy az emberben, hogy olyan klasszikus fogásokat élvezzen, mint például a húsgombócos spagetti. Csak ebben az esetben a hús kiesik az egyenletből, helyét pedig az alábbi zöldségek veszik át.

Egy nagy tál paradicsomos tészta ízes fasírtgolyókkal talán az egyik leginkább étvágygerjesztő látvány, olyannyira, hogy még a húsmentesen étkező emberek sem tudnak lemondani a húsgombócos spagettiről. Szerencsére nem is kell így tenniük, ugyanis akad pár olyan zöldség, ami állagban és ízben is képes hozni az eredetihez hasonló labdacsokat. Készítsünk húsgombócos spagettit vegetáriánus köntösben, jöjjön az alaprecept és a különböző variációk!

3 zöldség, amiből hamis „húsgolyót” gurigathatsz a spagettidre

A húsmentes alaprecept

Nagyjából hasonló alapanyagok kellenek a húsmentes fasírthoz, mint egy hagyományos, húsos recepthez, csupán más arányban. Mivel a darált marha/sertés önmagától is könnyebben összeáll, ahhoz nem kell olyan sok plusz „kötőanyag”.

Ellenben a zöldségek nem ilyen szerencsések: őket általában határozottan kell noszogatni, hogy formálódjanak masszává, majd gombóccá.

Ezt a legkönnyebben két „csodaszerrel” érhetjük el: tojással és kenyérrel/zsemlemorzsával. A péktermék mindenképpen legyen száraz, és jobb, ha fehér és nem teljes kiőrlésű kenyerekkel/zsömlékkel próbálkozunk.

Lehetséges kiegészítők

A zöldségen, tojáson és kenyéren kívül persze további kiegészítőkkel is feldobhatjuk a fasírtunkat. A friss, aprított petrezselyem például fantasztikus ízt adhat bármilyen fasírtnak (legyen húsos vagy mentes), csakúgy, mint a reszelt fokhagyma. Keverhetünk még a masszába dinsztelt vagy karamellizált hagymát (aprítva) is.

A fűszerezés terén érdemes szerénynek maradni: kevés só, bors, fűszerkömény és füstölt paprika csodákra képes bármilyen fasírttal.

Zöldségek, amelyekből fasírt készülhet

  • padlizsán: a krémesre sült zöldség húsa kiváló alapja lehet a kis gombócoknak, adjunk hozzá konzerv hüvelyest állagjavítás céljából, fűszerezzük egy leheletnyi extra oreganóval
  • gomba: a szeletelt, alaposan lepirított gombát aprítógéppel dolgozhatjuk „húsos” állagúra, majd jöhetnek hozzá a fent említett „kötőanyagok” és kiegészítők
  • hüvelyesek: a konzervben megbújó, konyhakész lencse-, borsó-, bab- és csicseriszemeket bármikor előkaphatjuk, és fasírtalapot készíthetünk belőlük egy krumplinyomó/késes aprító segítségével

Az elkészítésről röviden

A bekevert fasírtalapból formázzunk diónyi golyókat – esetleg beleforgathatjuk őket vékonyan zsemlemorzsába, hogy ropogósabb külsőt kapjanak – majd süssük aranybarnára kisebb adagokban egy kiolajozott serpenyőben. Mindegyik oldalon 2-3 percig süssük, hogy szép színt kapjanak a fasírtok. Tálaljuk paradicsomszószos spagettivel, persze más kísérettel is élvezhetjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsmentes tippek, trükkök, receptek várnak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk