Az alábbiakban körbejárjuk a húsevő diétát: sorra vesszük, hogy hogyan működik ez az étrend, hogy jót tesz-e a szervezetnek, illetve hogy milyen veszélyei lehetnek.
Mit jelent a húsevő diéta?
Ahogy a neve is sugallja, a húsevő diétában – ami egyébként a ketogén diéta egyik típusa – elhagyjuk az összes növényi alapú ételt, és kizárólag húst, halat, tojást és kis mennyiségű alacsony laktóztartalmú tejterméket eszünk. Ugyanakkor kizár minden más élelmiszert, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, gabonákat, dióféléket és magvakat. Ezáltal magas fehérje- és zsírtartalmú, valamint nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta.
Normális körülmények között szervezetünk a szénhidráttartalmú élelmiszerekből származó glükózt használja fel energiaként. Glükóz hiányában a ketózis nevű folyamat megy végbe. Ez egy olyan állapot, amelyben a szervezet szénhidrát helyett zsírokat éget el fő tüzelőanyagként. Amikor nem eszünk szénhidrátot, például a húsevő étrend betartása közben, a máj lebontja a zsírraktárakat, hogy energiát termeljen – ez az energia „ketonok” formájában van jelen.
Hogyan kövessük?
Azok az élelmiszerek, amelyek nem állati eredetűek, teljesen ki vannak zárva az étrendből. A fogyasztható ételek azonban magas fehérjetartalmúak és alacsony szénhidráttartalmúak, tehát könnyen biztosítják a jóllakottság érzését. Emiatt sokan, akik ezt a diétát követik, azt tapasztalják, hogy kevesebbet esznek, körülbelül kétszer 24 óra alatt.
A húsevő diéta alatt tehát a következőket fogyaszthatjuk:
- Vörös húsok, beleértve a marha-, bárány-, sertés- és vadhúst,
- Belsőségek, például máj és vese,
- Baromfi,
- Hal,
- Tojás,
- Csontvelő,
- Sertészsír, vaj és ghí,
- Egyes követők a tejet, a joghurtot és a sajtot (alacsony laktóztartalmú) is beiktatják.
A kerülendő élelmiszerek közé az alábbiak tartoznak:
- Zöldségek,
- Gyümölcs,
- Diófélék és magvak,
- Hüvelyesek,
- Gabonafélék, beleértve a belőlük készült ételeket, például tészta és kenyér,
- Magas laktóztartalmú tejtermékek,
- Alkohol,
- Cukrok,
- A víztől eltérő italok, például szénsavas italok, gyümölcslé.
Vannak egészségügyi előnyei?
Egy több mint 2000 felnőttből álló csoportot vizsgáló tanulmány 14 hónapon keresztül vizsgálta a húsevő étrendet követőket. Ez alapján kevés, az étrendhez köthető káros hatásról számoltak be, sőt: bizonyos egészségügyi előnyökre rá is mutattak. A cukorbetegek egészségügyi előnyei közé tartozott a testtömegindex, valamint a HBa1c (átlagos vércukorszint az elmúlt 90 napban) csökkentése. A tanulmánnyal kapcsolatban azonban problémák merültek fel, amelyek miatt a szakértők úgy vélik, hogy az eredményeket óvatosan kell értelmezni. Ez alapján azt mondható, hogy a mai napig nem készültek jó minőségű, ellenőrzött tanulmányok, amelyek a húsevő étrend hatásait elemezték volna.
Milyen hátrányokkal számolhatunk?
A húsevő étrend minden bizonnyal ellentmond annak, amit a legtöbb ember az egészséges, kiegyensúlyozott étrendről gondol. Evolúciós szempontból azonban a fent említett ketózis egy normális adaptív reakció, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy ellenálljanak az éhínség időszakainak. Manapság ezt a mechanizmust számos alacsony szénhidráttartalmú étrend kiaknázta, mint például a húsevő étrend. Az ilyen étrend betartása viszont hosszú távon ideig egyesek számára kedvezőtlen következményekkel járhat. Például, ha sportolunk vagy nagy intenzitású, rövid idõtartamú tevékenységekben veszünk részt, egy ilyen diéta hatással lehet a teljesítményre.
Emellett abba is érdemes belegondolni, hogy a húsevő étrendben melyek a korlátozottan engedélyezett élelmiszerek.
A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben található esszenciális mikroelemek és antioxidánsok hiánya például könnyen okozhat problémát a szervezetben. Csakúgy, mint az ezek nyomán bekövetkező jelentős rosthiány, ami elengedhetetlen a belek egészségéhez, a megfelelő anyagcseréhez. De elősegítheti a szívbetegségek, a bélrák, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is.
Nem alkalmas továbbá bizonyos csoportok számára, beleértve a gyermekeket, terhes vagy szoptató nőket, valamint azokat, akiknél vesekárosodást diagnosztizáltak.
A húsevő étrend segít a fogyásban?
A diétát követők súlycsökkenést tapasztalhatnak a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalom miatt. Egy 105 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban nagyobb súlyvesztésről számoltak be a magas fehérjetartalmú diétás csoportban, mint a standard csoportban. Ennek oka lehet, hogy a fehérje nagyon könnyen jóllakat, emellett összességében kevesebb kalóriát fogyaszthatunk ezzel az étrenddel.
Valószínűleg tehát rövid távon segíti a fogyást, de ez az étrend rendkívül korlátozó, kiegyensúlyozatlan és hosszú távon valószínűleg egészségtelen. Az étrendből hiányoznak a kulcsfontosságú mikroelemek, valamint a rostok és a védő növényi vegyületek, ráadásul ne feledjük, hogy bizonyos csoportok számára nem biztonságos.
Még többet olvashatsz a fogyásról itt: