Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Érdekes, talán drasztikusnak is mondható ötlettel rukkolt elő a legnagyobb műhúsgyártó cég főnöke: megadóztatná a húsfogyasztást. Ugyan egy hasonló döntés előnyös lehetne a környezetre, a helyzet mégsem ennyire egyszerű.

Ethan Brown, a Beyond Meat nevű műhúsgyártó cég alapítója és vezetője támogatná a húsadó kivetését. Véleménye szerint ezzel jelentősen lehetne csökkenteni az emberek húsfogyasztását, ami több szempontból is előnyös lenne. Egyre nyilvánvalóbb, hogy bolygószinten kevesebb állati eredetű terméket kéne ennünk, azonban a szekértők szerint nem biztos, hogy ezt egy húsadó bevezetésével fogjuk elérni.

Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Az ár a legjelentősebb faktor

A hús ára globálisan emelkedik, ez a jelenség elsősorban a pandémia okozta nehézségeknek és a növekvő keresletnek is köszönhető. Azonban egyelőre mégis többen választják a hagyományos, állati eredetű fehérjét, mint a Beyond Meat termékeihez hasonló műhúsokat.

A vásárlók nagy része az ár miatt ódzkodik a növényi „húsoktól”, nem akarnak ennyivel többet fizetni a húsmentes termékekért.

Brown szerint a húsadó csökkentené az árrést, ezért többen megengedhetnék maguknak, hogy a rendes hús helyett valamilyen környezetkímélőbb alternatívát tegyenek a kosárba. Mivel azonban a húsárak amúgy is folyamatosan növekednek, ez a cél talán adó nélkül is megvalósulhat.

Generációs különbségek

Szerencsére az összkép alapvetően pozitív: egyre nagyobb az igény a húsmentes táplálkozás iránt. Ezen a téren a legaktívabbak a fiatal generációk, akiket aggodalommal tölt el a bolygó jövője.

A fiatalok nyitottabbak az újdonságok (mint például a műhús) felé, főleg akkor, ha ilyen jellegű döntéseikkel bizonyítottan jót tesznek a Földnek.

Márpedig a műhús esetében nem vitás: előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint az állattenyésztés. 99%-kal kevesebb vizet, 93%-kal kevesebb földet és feleannyi energiát használnak fel a készítéséhez, amely folyamat 90%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Ugyan nem biztos, hogy holnaptól adó sújtja majd a steaket, a húsfogyasztás korlátozása, csökkentése valamilyen formában egészen biztosan szükséges lesz a környezet épsége érdekében.

Nem kell rögtön Teslát vagy más elektromos járművet venni, egy nagyon egyszerű lépéssel is lehet kezdeni, ami pedig a tányérunkon lévő fehérje megváltoztatása

- fűzte hozzá Ethan Brown.


Még több érdekes fejlemény a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...