Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Érdekes, talán drasztikusnak is mondható ötlettel rukkolt elő a legnagyobb műhúsgyártó cég főnöke: megadóztatná a húsfogyasztást. Ugyan egy hasonló döntés előnyös lehetne a környezetre, a helyzet mégsem ennyire egyszerű.

Ethan Brown, a Beyond Meat nevű műhúsgyártó cég alapítója és vezetője támogatná a húsadó kivetését. Véleménye szerint ezzel jelentősen lehetne csökkenteni az emberek húsfogyasztását, ami több szempontból is előnyös lenne. Egyre nyilvánvalóbb, hogy bolygószinten kevesebb állati eredetű terméket kéne ennünk, azonban a szekértők szerint nem biztos, hogy ezt egy húsadó bevezetésével fogjuk elérni.

Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Az ár a legjelentősebb faktor

A hús ára globálisan emelkedik, ez a jelenség elsősorban a pandémia okozta nehézségeknek és a növekvő keresletnek is köszönhető. Azonban egyelőre mégis többen választják a hagyományos, állati eredetű fehérjét, mint a Beyond Meat termékeihez hasonló műhúsokat.

A vásárlók nagy része az ár miatt ódzkodik a növényi „húsoktól”, nem akarnak ennyivel többet fizetni a húsmentes termékekért.

Brown szerint a húsadó csökkentené az árrést, ezért többen megengedhetnék maguknak, hogy a rendes hús helyett valamilyen környezetkímélőbb alternatívát tegyenek a kosárba. Mivel azonban a húsárak amúgy is folyamatosan növekednek, ez a cél talán adó nélkül is megvalósulhat.

Generációs különbségek

Szerencsére az összkép alapvetően pozitív: egyre nagyobb az igény a húsmentes táplálkozás iránt. Ezen a téren a legaktívabbak a fiatal generációk, akiket aggodalommal tölt el a bolygó jövője.

A fiatalok nyitottabbak az újdonságok (mint például a műhús) felé, főleg akkor, ha ilyen jellegű döntéseikkel bizonyítottan jót tesznek a Földnek.

Márpedig a műhús esetében nem vitás: előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint az állattenyésztés. 99%-kal kevesebb vizet, 93%-kal kevesebb földet és feleannyi energiát használnak fel a készítéséhez, amely folyamat 90%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Ugyan nem biztos, hogy holnaptól adó sújtja majd a steaket, a húsfogyasztás korlátozása, csökkentése valamilyen formában egészen biztosan szükséges lesz a környezet épsége érdekében.

Nem kell rögtön Teslát vagy más elektromos járművet venni, egy nagyon egyszerű lépéssel is lehet kezdeni, ami pedig a tányérunkon lévő fehérje megváltoztatása

- fűzte hozzá Ethan Brown.


Még több érdekes fejlemény a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!