Kiderült, mennyire egészségesek vagy éppen egészségtelenek a vegán műhúsok

Az emberiség mértéktelen húsfogyasztásával kell valamit kezdenünk, de korántsem biztos, hogy a most kapható műhúsok jelentik a legjobb megoldást. Egy friss kutatás most megvizsgálta az Egyesült Államokban fellelhető márkákat, és felemás eredményekre jutott.

A klímaváltozás egyik legfőbb emberi gyorsítóereje a mezőgazdasági munka és az állattartás, természetesen ide tartozik a húsfeldolgozás is. A vörös húsok kifejezetten károsak a környezetre, és nagyobb mennyiségben, illetve gyakran fogyasztva az emberi egészségre is, nem csoda, hogy egyre többen próbálnak hasonlóan tápanyagdús, de környezetbarát és egészségesebb alternatívát találni rájuk. A vegán műhúsok egyre népszerűbbek, arról viszont megoszlanak a vélemények, mennyire egészségesek ezek az élelmiszerek.

A Minnesotai Egyetem kutatói 37 növényalapú húskészítmény összetételét vizsgálták, a termékeket 9 különböző vállalat gyártja le. Azt találták, hogy vannak olyan növényi húsok, amelyek ugyanannyi telített zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos hús, ráadásul tele vannak nátriummal, ami veszélyes azok számára, akik például magas vérnyomással küzdenek.

Ebben a hamburgerben semmi sem az, aminek látszik

Az analizált márkák a következők voltak: Amy's Kitchen, Inc.; Beyond Meat; Conagra, Inc.; Impossible Foods Inc.; Kellogg NA Co.; Kraft Foods, Inc.; Marlow Foods Ltd.; Tofurky; és a Worthington.

A legnagyobb probléma a nagy részükkel a nátriumtartalommal volt, de sok olyat is találtak a szakértők, amelyek rost-, folát- és vastartalma megfelelő volt, a telített zsírsavakból pedig kevesebb volt bennük, mint a hagyományos húsban. Jellemző volt azonban a fehérjehiány, illetve a cink és a B-12 vitamin alacsony szintje is.

Mivel a feldolgozott húskészítmények a WHO besorolása alapján potenciálisan rákkeltők, a vörös húsok pedig valószínűleg rákkeltők, a fogyasztásuk csökkentésével az ember sokat tehet az egészségéért. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a növényi alapú húshelyettesítők néha jó megoldásnak bizonyulhatnak, de alapvetően nem kellene még rájuk hagyatkozni – sokkal jobban járunk, ha egyszerűen csökkentjük a húsfogyasztásunkat, és mást eszünk helyette.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!