Grillezés, szuvidálás, rántás, mikrohullámú sütőben sütés, főzés, párolás vagy lassú tűzön pörkölés – melyik lehet vajon a legjobb módja annak, hogy elkészítsünk egy húst?
A Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint, ha a gyomrunkat akarjuk óvni, a nyertes egyértelműen a szuvidálás, a legrosszabb pedig, amit tehetünk, az a pörkölés (angolul: roasting).
A sous vide (szuvid) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más eljárásoknál, ami a lényegesen alacsonyabb főzési hőmérsékletnek köszönhető. Ez a módszer a kutatók szerint javítja a hús fehérjéjének mennyiségét, és könnyebben emészthetővé teszi.
A pörkölés és sütés ezzel szemben növelheti a gyomorsav mennyiségét, és az elkészítési eljárással gázképződést előidéző vegyületek születhetnek a húsban. Ráadásul a fehérjéket is úgy módosítja, hogy azok emésztési problémákat okozhatnak azoknál, akik erre hajlamosak.
Ha gyakran érzed rosszul magad húsfogyasztás után, most már tudod, hogy ez is lehet az egyik oka – egyáltalán nem mindegy, milyen húst eszel, de az sem, hogy hogyan készíted el!
Még több húsétel: