Kiderült, melyik elkészítési mód a legjobb az emésztésnek, ha húst sütsz

Nem ritka, hogy az ember emésztését megviseli a húsfogyasztás, és evés után gyomorpanaszokkal küzd – egy friss kutatás éppen ezért letesztelte, melyik a legjobb, leginkább gyomorbarát elkészítési mód, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Grillezés, szuvidálás, rántás, mikrohullámú sütőben sütés, főzés, párolás vagy lassú tűzön pörkölés – melyik lehet vajon a legjobb módja annak, hogy elkészítsünk egy húst?

A Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint, ha a gyomrunkat akarjuk óvni, a nyertes egyértelműen a szuvidálás, a legrosszabb pedig, amit tehetünk, az a pörkölés (angolul: roasting).

A sous vide (szuvid) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más eljárásoknál, ami a lényegesen alacsonyabb főzési hőmérsékletnek köszönhető. Ez a módszer a kutatók szerint javítja a hús fehérjéjének mennyiségét, és könnyebben emészthetővé teszi.

Szuvidált szűzpecsenye

Szerencsére a férjem még mindig nagy lelkesedéssel szuvidál, kipróbál különböző húsokat és pácokat, hogy milyen ízeket tud kihozni belőlük ezzel a módszerrel. Egyik jobb, mint a ...

Házilag szuvidált pulykamell

Idegen tollakkal fogok ékeskedni, ezt a finomságot a férjem készítette. Az egyik barátja elmesélte, hogy szuvidáló készülék hiányában hogyan lehet ugyanazt a hatást elérni. Hál' ...

Szuvidált karaj

Idegen tollakkal ékeskedek, ez a Férjem műve! A sertéskarajt könnyű kiszárítani, ezért nagyon alkalmas a szuvidálásra, ahol vákuumtasakban, alacsony hőfokon készíthetjük el a húst.

A pörkölés és sütés ezzel szemben növelheti a gyomorsav mennyiségét, és az elkészítési eljárással gázképződést előidéző vegyületek születhetnek a húsban. Ráadásul a fehérjéket is úgy módosítja, hogy azok emésztési problémákat okozhatnak azoknál, akik erre hajlamosak.

Ha gyakran érzed rosszul magad húsfogyasztás után, most már tudod, hogy ez is lehet az egyik oka – egyáltalán nem mindegy, milyen húst eszel, de az sem, hogy hogyan készíted el!


Még több húsétel:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!