Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

Mindennapi kenyerünk legnagyobb ellensége a kiszáradás, azonban egy egyszerű megoldással akár hónapokig is elállhat egy vekni. A kenyér lefagyasztásának alapvető lépéseit mutatjuk be nektek.

Mindig jól jön egy okos megoldás, főleg, ha a konyháról van szó. Háztartásunkban ugyanis itt tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába. Ezzel nemcsak mi járunk jól, de a Föld is. A szemetes egyik leggyakoribb áldozata a kenyér: kiszárad, megpenészedik, használhatatlan lesz pár nap alatt. Ennek megelőzése nagyon egyszerű: fagyasszuk le!

Meddig áll el a kenyér?

Attól függően, hogy boltban vagy pékségben vettük a pékterméket, esetleg magunk sütöttük, nagyban változhat a kenyér eltarthatósága. Legegyszerűbb dolgunk a boltival lesz, hiszen itt a csomagoláson vagy címkén feltüntetik a szavatosság végét. Gyakran még ezt a határidőt is bátran átléphetjük pár nappal. A pékségben vagy otthon készült kenyerek gyorsabban megromlanak, ezeket három-négy napon belül mindenképpen fogyasszuk el, hiszen nem tartalmaznak tartósítószereket.

Tároljuk a kenyeret száraz, szobahőmérsékletű helyen, eredeti csomagolásában vagy egy jól záródó zsákban, esetleg zacskóban. Semmiképpen se tegyük a hűtő általános részére, hiszen ettől gyorsabban megromolhat.

Hogyan fagyasszunk?

A hűtővel ellentétben a fagyasztó kifejezetten jó hatással van az oda betett péksüteményekre. Élettartamuk és felhasználási idejük meghosszabbodik, csupán pár apró részletre kell figyelnünk, ha a fagyasztás mellett döntünk.

Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

A bolti kenyereket – bontatlan vagy akár bontott állapotban is – eredeti csomagolásukban helyezzük a fagyasztóba. A házi vagy pékségben vett vekniket pedig csomagoljuk frissen tartó műanyag- vagy alufóliába. Amennyiben egy hónapnál hosszabb ideig tervezzük a kenyeret a fagyasztóban hagyni (igen, ez lehetséges, akár hat hónapig is bent hagyhatjuk), duplázzuk meg a csomagolást.

Egyszerűbb dolgunk lesz, ha az egész kenyereket fagyasztás előtt felszeleteljük. Így nem kell majd az egészet kivennünk, ha nem akarjuk felhasználni mind.

Hogyan olvasszuk ki?

Felhasználás előtt fél/egy nappal tegyük át a fagyott kenyeret vagy szeleteket a hűtőbe, ahol szépen lassan fogyasztható állapotúra olvadnak majd.

Ha ezt elfelejtettük megtenni, gyors megoldást jelenthet a kenyérpirító olvasztó funkciója.

Gombapaté uborka-chutneyval

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hasonló témákban tovább olvashatsz itt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...