Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

Mindennapi kenyerünk legnagyobb ellensége a kiszáradás, azonban egy egyszerű megoldással akár hónapokig is elállhat egy vekni. A kenyér lefagyasztásának alapvető lépéseit mutatjuk be nektek.

Mindig jól jön egy okos megoldás, főleg, ha a konyháról van szó. Háztartásunkban ugyanis itt tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába. Ezzel nemcsak mi járunk jól, de a Föld is. A szemetes egyik leggyakoribb áldozata a kenyér: kiszárad, megpenészedik, használhatatlan lesz pár nap alatt. Ennek megelőzése nagyon egyszerű: fagyasszuk le!

Meddig áll el a kenyér?

Attól függően, hogy boltban vagy pékségben vettük a pékterméket, esetleg magunk sütöttük, nagyban változhat a kenyér eltarthatósága. Legegyszerűbb dolgunk a boltival lesz, hiszen itt a csomagoláson vagy címkén feltüntetik a szavatosság végét. Gyakran még ezt a határidőt is bátran átléphetjük pár nappal. A pékségben vagy otthon készült kenyerek gyorsabban megromlanak, ezeket három-négy napon belül mindenképpen fogyasszuk el, hiszen nem tartalmaznak tartósítószereket.

Tároljuk a kenyeret száraz, szobahőmérsékletű helyen, eredeti csomagolásában vagy egy jól záródó zsákban, esetleg zacskóban. Semmiképpen se tegyük a hűtő általános részére, hiszen ettől gyorsabban megromolhat.

Hogyan fagyasszunk?

A hűtővel ellentétben a fagyasztó kifejezetten jó hatással van az oda betett péksüteményekre. Élettartamuk és felhasználási idejük meghosszabbodik, csupán pár apró részletre kell figyelnünk, ha a fagyasztás mellett döntünk.

Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

A bolti kenyereket – bontatlan vagy akár bontott állapotban is – eredeti csomagolásukban helyezzük a fagyasztóba. A házi vagy pékségben vett vekniket pedig csomagoljuk frissen tartó műanyag- vagy alufóliába. Amennyiben egy hónapnál hosszabb ideig tervezzük a kenyeret a fagyasztóban hagyni (igen, ez lehetséges, akár hat hónapig is bent hagyhatjuk), duplázzuk meg a csomagolást.

Egyszerűbb dolgunk lesz, ha az egész kenyereket fagyasztás előtt felszeleteljük. Így nem kell majd az egészet kivennünk, ha nem akarjuk felhasználni mind.

Hogyan olvasszuk ki?

Felhasználás előtt fél/egy nappal tegyük át a fagyott kenyeret vagy szeleteket a hűtőbe, ahol szépen lassan fogyasztható állapotúra olvadnak majd.

Ha ezt elfelejtettük megtenni, gyors megoldást jelenthet a kenyérpirító olvasztó funkciója.

Gombapaté uborka-chutneyval

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hasonló témákban tovább olvashatsz itt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!