Így ismerd fel a jó kenyeret a boltban a pék szerint

Ugye te is ismered azt a kenyeret, ami egy nap után már ehetetlen, morzsálódik, és vágni sem lehet? Mutatjuk, hogy ismerd fel a boltban az igazán jó kenyeret!

Kenyér reggelire, uzsonnára, ebédre és akár vacsorárais - mondhat bárki bármit, jöhetnek az életmódtanácsok, a magyarok többsége kenyeret kenyérrel eszik. Ez már így marad, és nem is baj! De hogyan különböztethetjük meg a jó minőségű kenyeret a morzsalékos, alig pár órát kibekkelő változatoktól?

Milyen kenyeret eszik a magyarok többsége?

Az, hogy milyen kenyeret szeretünk, szinte régiónként változik, de a fehér kenyér szinte mindenhol favorit - meséli Bekk Péter, pékmester. De azutóbbi időben rendkívül népszerűek lettek a kevert lisztből készült kenyerek is, azaz amik búza- , tönköly- , zab- és rozslisztet is tartalmaznak. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk a rozs- és a rozsos kenyér között: a rozskenyér minimum 60 százalékban, a rozsos kenyér minimum 40 százalékban tartalmaz rozslisztet, azaz amit a szupermarketek polcain találunk, az legtöbbször kevert, rozsos kenyér. Egy dolgot azonban Péter kiemel, amiről sokan eddig még csak nem is hallottunk:

„A magvas kenyerek és zsemlék rendkívül népszerűek, de valójában többet árthatnak, mint használnak. A kenyér tetejére szórt magvakat magas hőhatás éri, aminek következtében megégnek, és ha valaki kizárólag ilyen termékeket fogyaszt huzamosabb ideig, az egészségügyi gondokat is generálhat. Ráadásul már nem úgy rágunk, mint régen, vagyis nem rágjuk meg rendesen az ételt, így az apró magok a bélfalba is fúródhatnak, ezzel komoly problémát okozva.”

Külsőre, és főleg első látásra sok kenyér hasonlónak tűnhet, és csak otthon mutatja az igazi arcát, amikor pár óra múlva már morzsálódik, nem sokkal később pedig teljesen kiszárad.A morzsalékosság valójában a gyorsított érés eredménye, de honnan tudhatjuk laikusként, hogy melyik kenyér a jó? Milyen szempontok alapján válogassunk?

Szép, ropogós héjú kenyér

Sötét német rozskenyér

Vasárnap délután elfogyott a kenyér, és öregtésztám sem volt a hűtőben, így elővettem a jó öreg szárított élesztőt. Ez a kenyér azért lett ilyen jó formájú, mert fazékba ...

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

Így választhatod ki a tökéletes fehér kenyeret a boltban

Ha eddig csak a szemednek és az orrodnak hittél, itt az ideje egy kicsit jobban megvizsgálni a kenyeres pulton sorakozó kenyereket! Ha olyan fehér kenyeret szeretnél a kosaradba tenni, ami nemcsak néhány óráig élvezhető, hanem akár még egy hétig is finom, akkor fogadd meg a pékmester tanácsait:

„A kenyér héja legyen fényes, cserepes, és ha össze is akarnánk nyomni, annak vissza kell ugrani az eredeti formájára, ugyanis ez jelenti azt, hogy átsült. Alulról is kocogtassuk meg a kenyeret, és ha kong, akkor ugyan átsülhetett, de az idő hiánya miatt keletlenül, ami akkor fordulhat elő, ha nem megfelelő a hőmérséklet, és hideg a tészta a kenyérkészítés során."

Otthon aztán, felvágva még laikusként is megtudhatjuk, hogy gép készítette-e a kenyeret: ha szabálytalan, nagy lyukacsokat látunk a kenyér belében, az jó eséllyel emberi kéz munkája. A homogén, egyforma belezetű kenyér viszont gépi munka eredménye.

"Egyszerű" fehér kenyerek

Ha sikerült finom, jó minőségű kenyeret választanunk, a tárolására is figyeljünk oda! A pékmester azt tanácsolja, felejtsük el azt a rossz szokást, hogy a kenyeret zacskóban tároljuk. A nejlonszatyor nemcsak a környezet, hanem a kenyér ellensége is, ugyanis, ahogy Péter fogalmaz „ a nejlon pár óra alatt megeszi a héját, megpuhul”.

Helyette csomagoljuk papírba, és egy textil konyharuhával takarjuk le!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...