4 hiba és 4 megoldás, hogy ne nassolj sokat a home office alatt

A korlátozások miatt ismételten sokaknak kell otthonról dolgozniuk, ami rengeteg nehézséget okozhat. Többek között az étkezési szokásaink is megváltozhatnak, különösen a nassolási magatartásunk.

Az első karantén alatt, amikor bevezették a home office-t nálunk is, csupán két hét alatt közel 4 kilót szedtem magamra. Azt gondoltam, hogy mindez azért történt, mert nem mozgok eleget, hiszen az étkezésemben semmilyen lényegesebb változás nem történt. Legalábbis én azt hittem. Aztán az egyik barátnőm beszélgetés közben elárulta, ő is felszedett pár kilót. Elhatároztuk, elkezdjük lejegyezni, mit eszünk egy nap alatt. Mondanom sem kell, nagyon megdöbbentünk az eredményeket látva: majdnem dupla annyi kalóriát fogyasztottunk el egy átlagos napon, mint előtte.

Elkezdtük figyelni, mi lehet az oka annak, hogy ennyivel többet eszünk home office-ban. Gyorsan rájöttünk, hogy olyan apróságokon csúszunk el, mint hogy a konyhában dolgozunk, kihagyjuk az ebédet, vagy nem tervezünk előre. Összeszedtem most nektek, mi az a négy dolog, ami befolyásolta a mi kalóriabevitelünket a home office alatt, és mutatom, mi hogyan oldottuk meg!

Segítünk, hogy ne nassolj sokat a home office alatt

Ne a konyha legyen a dolgozószobád!

A barátnőm és én is elkövettük azt a hibát, hogy a konyhában táboroztunk le, hiszen a konyhaasztalon fértek el megfelelően a munkához szükséges dolgaink. Szinte fel se kellett álljunk ahhoz, hogy rendszeresen csipegessünk valamit napközben. Nálam plusz nehezítés volt, hogy mindig volt diákcsemege a pultomon.

Tipp: alakítsd ki máshol a kis dolgozósarkodat! Ha van rá lehetőséged, szerezz be egy íróasztalt, ha azonban nincs, akkor próbálj letelepedni a nappalidban, tegyél az öledbe egy párnát, és dolgozz így a laptopodon!

Minőségi alapanyagok

Gyakran a kamrában tárolunk olyan dolgokat, amelyeket csak „ünnepnapokon” veszünk elő – nálam ilyen például a Nutella, amit kis sós perecekkel tunkolok. Ameddig bejártam dolgozni, eszembe se jutott elővenni, tényleg csak SOS helyzetekben. Azonban, amikor egész nap itthon kuksoltam, rendszeresen rájártam napközben. Egy hét alatt elfogyott egy fél üveggel.

Tipp: miután elfogytak a dugi nasik, ne rohanj rögtön utánpótlásért! Vegyél inkább olyan rágcsákat, amelyek egészségesebbek. Töltsd fel a raktáradat zöldségekkel, készíts előre magadnak egy kis hummuszt, vagy vegyél némi olajos magvat.

Ne hagyj ki étkezéseket!

Mi ketten gyakran annyit nassoltunk napközben, hogy kihagytuk az ebédet. Kalóriában azonban többet vittünk be a csipegetéseinkkel, mintha megettünk volna egy nagy tál tésztát. Lehet, nehéz rászánni magad, hogy leülj, és rendesen megebédelj, de minden szempontból jobb, ha megadod a módját.

Tipp: a barátnőmmel eldöntöttük, hogy 13:00-kor felhívjuk egymást online, és közösen megebédelünk. Nyugodtan beszélj össze te is egy kollégáddal, barátnőddel vagy a főnököddel! Egyrészt egy kicsit kikapcsol a melóból, másrészt így biztosan nem hagyod ki ezt az étkezést, és a napközbeni nassolások is alább hagynak.

Tervezd meg a menüt!

A home office másik átka, hogy nem tervezzük meg előre a menüt: „napközben majd összedobok valamit ebédre!” Én gyakran délután 1-kor eszméltem csak rá, hogy borzalmasan éhes vagyok, de nem volt időm rendes ételt készíteni magamnak, illetve a menzára sem tudtam lerohanni, mint az irodában. Ezért gyakran egy gyors sajtos-tejfölös tésztával is beértem.

Paradicsomos-sáfrányos garnéla

Gyors és egyszerű garnélareceptet mutatunk, aminek bárki bátran nekiállhat, még akkor is, ha előtte sosem próbálkozott tengeri herkentyűkkel. Itt ugyanis a szósz önmagában is isteni, a ...

Vegán zöldségpesztós pasta

Finom pesztót készíteni bármiből lehet szerintünk, így ezúttal zöldségekből csináltunk tízujjmegnyalós szószos tésztát. Ráadásul az benne a legjobb, hogy amíg nem kaphatók ...

Tipp: nyugodtan tervezz előre, ugyanúgy, mint amikor bejártál! Főzd meg előző este az ebéded, hogy másnap már csak meg kelljen melegítened! Munka után az embernek sokkal több ideje van, különösen a kijárási tilalomnak köszönhetően. 

+1 extra tipp:

Csatlakozz #HÁZIMENZA névvel indított Facebook-csoportunkhoz, ahol gyors és költséghatékony receptekkel, hasznos tippekkel, valamint kreatív ötletekkel teli közösséget találsz! Az üzenőfalra te is feltöltheted, hogy mivel lepted meg a home office-ban dolgozó és az online oktatásban résztvevő fiatalabb családtagjaid – vagy éppen saját magad.


Még több hasznos tanács, ha otthon töltöd a mindennapjaidat:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...