Drasztikusan lép fel az élő homárok megfőzése ellen egy európai ország

Egy új törvényjavaslat értelmében állatvédelmi jogokra hivatkozva betiltásra kerül az Egyesült Királyságban az élő páncélosok illetve puhatestűek megfőzése.

Az élőhomár-főzés kegyetlen mivolta, ha máshonnan nem, a Julie és Julia című gasztrofilmből tuti mindenkibe beleégett: Julie nagy kiborulások, bűntudathullámok és hisztik kíséretében próbálja a fazékba tuszkolni a még élő páncélosokat, akik közül a legállhatatosabb a végén még a fedőt is lerúgja magáról.

Ez az eljárásmód, vagyis az élő homárok megfőzése természetesen az állatvédők szemét is szúrja, nem kis ideje. Mi is írtunk már róla (lásd a cikkajánlót oldalt), hogy van, ahol nemes egyszerűséggel marihuánával kábítják el őket utolsó perceikben, hogy "boldogan" haljanak meg, az Egyesült Királyságban viszont úgy fest, végleg betiltják az élve történő megfőzésüket.

A brit Parlament ugyanis egy új állatjóléti törvényjavaslaton munkálkodik, mely ellehetetlenítené a rákok, polipok, tintahalak és homárok kevésbé emberséges, élve történő megfőzését.

Habár mai napig vannak viták arról, valóban érzékelik-e az igazi fájdalmat ezek az állatok - az állatvédők szerint erre nem kevés bizonyíték is van, míg mások kételkednek - , ha elfogadják a javaslatot, a horgászok és séfek kénytelenek lesznek humánusabb eljárással elkábítani az egyedeket, mielőtt megfőznék őket.

Érdekesség, hogy Norvégiában, Svájcban és Új-Zélandon már betiltották az élő páncélosok megfőzését.

Forrásunk volt.


Még több gasztrocikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...