Drasztikusan lép fel az élő homárok megfőzése ellen egy európai ország

Egy új törvényjavaslat értelmében állatvédelmi jogokra hivatkozva betiltásra kerül az Egyesült Királyságban az élő páncélosok illetve puhatestűek megfőzése.

Az élőhomár-főzés kegyetlen mivolta, ha máshonnan nem, a Julie és Julia című gasztrofilmből tuti mindenkibe beleégett: Julie nagy kiborulások, bűntudathullámok és hisztik kíséretében próbálja a fazékba tuszkolni a még élő páncélosokat, akik közül a legállhatatosabb a végén még a fedőt is lerúgja magáról.

Ez az eljárásmód, vagyis az élő homárok megfőzése természetesen az állatvédők szemét is szúrja, nem kis ideje. Mi is írtunk már róla (lásd a cikkajánlót oldalt), hogy van, ahol nemes egyszerűséggel marihuánával kábítják el őket utolsó perceikben, hogy "boldogan" haljanak meg, az Egyesült Királyságban viszont úgy fest, végleg betiltják az élve történő megfőzésüket.

A brit Parlament ugyanis egy új állatjóléti törvényjavaslaton munkálkodik, mely ellehetetlenítené a rákok, polipok, tintahalak és homárok kevésbé emberséges, élve történő megfőzését.

Habár mai napig vannak viták arról, valóban érzékelik-e az igazi fájdalmat ezek az állatok - az állatvédők szerint erre nem kevés bizonyíték is van, míg mások kételkednek - , ha elfogadják a javaslatot, a horgászok és séfek kénytelenek lesznek humánusabb eljárással elkábítani az egyedeket, mielőtt megfőznék őket.

Érdekesség, hogy Norvégiában, Svájcban és Új-Zélandon már betiltották az élő páncélosok megfőzését.

Forrásunk volt.


Még több gasztrocikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...