Így lesz a hideg levesed több, mint egy zöldségturmix

Melegünk is van, főzni sem akarunk: a nyár abszolút a hideg levesek főszezonja. Sokan azonban nem tartják ezeket „rendes” ételnek, mert szerintük nem laktatnak, nem telítenek el. És tényleg lehet így, persze csak akkor, ha nem fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Gazpacho, okroshka, uborkakrém: a hideg levesek receptjeiből egy egész vaskos könyvet lehetne szerkeszteni – a főzés elkerülése és a hűsölni vágyás sorra hívta, és a mai napig hívja elő az újabbnál újabb étkeket. Ezek között vannak persze felejthető fogások, amelyek után szinte éhesebbnek érezzük magunkat, mint a kanalazás kezdetekor. Hagyjuk ezeket, és fókuszáljunk inkább a laktató hideg levesekre, illetve minden olyan trükkre, ami ezen a laktató faktoron növel.

Így lesz a hideg levesed több, mint egy zöldségturmix

Használj hüvelyest

Mivel a legtöbb hideg leves nem tartalmaz túl laktató alapanyagokat, érdemes lehet kiegészíteni olyan hozzávalókkal, amelyek ízben nem változtatják meg a levest, mégis sokkal tartalmasabbá teszik azt.

Ebben a kategóriában a legjobb választásnak a hüvelyesek minősülnek – ízük semleges, a konzervből kivéve rögtön, főzés nélkül használhatjuk őket.

Növényi fehérjetartalmuknak köszönhetően pedig anélkül telítik el a gyomrot, hogy leterhelnék azt. Adjunk egy adag babot, csicseriborsót vagy lencsét a kedvenc krémlevesünkhöz (beleturmixolva fel sem fog tűnni a jelenléte), de akár egészben is beleszórhatjuk, szinte levesbetétként használva.

Jéghideg sültmeggy-leves

A meggyleves örök nyári kedvenc, én magam is nagyon szeretem, persze a bennem élő leállíthatatlan alkotó vágy nem hagyja, hogy ne csináljak vele valami izgalmasat. Például a sütőben.

Adj hozzá krumplit

De nemcsak hüvelyest, hanem krumplit is turmixolhatunk a levesbe. Ehhez ugyan főzni kell egy kicsit, de ha apróra vágjuk, a burgonya gyorsan megfő, és már landolhat is a kedvenc hideg levesünkben.

Laktasd kenyérrel

Vegyünk példát a gazpachoról, ami két-három szelet száraz kenyérrel teszi sűrűbbé és tartalmasabbá magát. Ugyanezt a technikát bevethetjük egy uborka- vagy hideg céklakrémlevesnél is.

Dúsítsd magvakkal

Végül pedig vegyük elő a magvakat, mégpedig azért, mert velük nemcsak a sós, hanem az édes hideg leveseket is laktatóbbá tehetjük. Turmixoljunk diót, mandulát, mogyorót vagy tökmagot a lébe, keverjünk bele magvajat, vagy egyszerűen szórjuk meg pirított, aprított magvakkal. Kiválóan működik egy paprika- és egy barackleves esetén is.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Színpompás céklagazpacho

A gazpacho minden nyáron eljön, hogy frissítsen, hűsítsen és tápláljon minket. Ez ebben az évben sem lesz máshogy, azonban a megszokott, klasszikus, paradicsomos verzió helyett most ...

Hideg tökleves

Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári konyhai ötlet vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...