Mi az, amit nem kell főzni, egy turmixgép elég hozzá, szinte azonnal lehet fogyasztani és felfrissít a kánikulában? Egy jófajta hideg leves lehet a legjobb partnerünk ebben a harminc pluszos időjárásban. Kezdjük egy hagyományosnak tűnő uborkalevessel, ami mégsem annyira sima, mert két zellerszárat is beleturmixolunk. Aztán megvalósítjuk a gazpacho fehér mását. Végül egy igazán krémes reteklevest virítunk, de tényleg, mert az avokádótól és a retek rózsás héjától olyan szép színe lett, amin szívesen legeltettük volna a szemünk sokáig, ha pillanatok alatt el nem fogy.
Hideg zelleres uborkaleves
Uborkalevest egyszer biztosan mindenki eszik nyáron, ez általában kovászos uborkából készül. Aztán sokan kipróbálják a kígyóuborkás hidratáló hűsítőt. Ennek van egy francia eredetije crème fraîche-sel, de elkészíthetjük joghurttal és tejföllel, sőt vegán krémekkel is, itt a szívünkhöz közelebb álló tejfölös verziójára hoztunk egy példát. Ebbe a receptbe halványítózeller kerül, ami színében és ízében is ad egy kis pluszt a nyári kedvencnek. Dekorban általában pirított magvakat szórnak rá, pedig a poharas-blody mary-s megjelenés sokkal jobban áll neki.
Fehér gazpacho
Nagyon trendik most a gazpacho-átiratok, mindenféle színekben pompáznak az Instán. A fehér gazpacho talán még a legkevésbé elterjedt. Két fő alapanyag, a paradicsom és a paprika helyett halványzöld héjú, magtalan szőlő és hámozott Vilmos körte kerül a harmadik uborka mellé, amit ugyancsak meg kell hámoznunk az enyhe szín elérése érdekében. A hideg leves testét eredetileg a kenyérbél alkotja, itt mandulakrém tölti ki az űrt. A legjobb ízélmény elérése érdekében leszűrt zöldségalaplével öntjük fel, olívaolajjal krémesítjük, valamint mentát és koriandert turmixolunk hozzá. Igazán egyedi, ezt mindenkinek ki kell próbálnia!
Hideg avokádókrémes retekleves
Habár a hónapos retek tényleg csak egy hónapig volt velünk, még találtam egy csomóval a piacon, ezt dolgoztam fel. Sütve is nagy kedvenc a pink bogyó, de így nyersen adja ki az igazi, összehasonlíthatatlanul csípős, egyben fanyar aromáját. Az avokádóval menő a párosuk, megannyi zöld krém egy levesben! Könnyű natúr joghurttal érdemes felhúzni, mert a görög joghurt túl sűrű ehhez, de egy kanál mézzel visszahozhatjuk mégis a Mediterráneumot. Lesz nemsokára újból retek, és jégcsapretekből is elkészíthetitek ezt a hideg, üdítő, avokádós levest, és ajánlom, tegyétek is meg, mert ez lesz az idei kedvencetek!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek még!