A hibiszkusz savanykás, citrusos ízű virág. Legnagyobb mennyiségben Afrikában termesztik, de nem ritka a Szudánból, Thaiföldről, Mexikóból vagy Kínából érkező hibiszkuszvirág sem. A hibiszkuszvirág a különböző teakeverékek gyakori összetevője, illetve magában is készíthetünk belőle frissítő teát.
Főként hűsítő italok hozzávalója, de ízesítheted vele édességeidet is. Remek íze mellett azonban rengeteg jó tulajdonsággal is bír, nézzük, melyek ezek:
Tele van antioxidánsokkal
A hibiszkusz gazdag béta-karotinban és C-vitaminban is. Az antioxidánsok elpusztítják a szervezetben a szabad gyökökként ismert káros molekulákat. A szabadgyökök hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint például a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség.
Remek gyulladáscsökkentő
A hibiszkusz felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben is, így érdemes tényleg gyakran fogyasztani. A gyulladás számos betegség, köztük a rák, az asztma, az Alzheimer-kór, a szívbetegség és a reumás ízületi gyulladás kialakulásában játszhat szerepet.
Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomást nem szabad félvállról venni, hiszen ez a betegség súlyos egészségügyi problémákhoz, például szívrohamhoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez és vesebetegséghez vezethet.
Szerencsére a hibiszkusz rendszeres fogyasztása akár a vérnyomást is csökkentheti.
Segíti a fogyást
A hibiszkusz rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a testsúly csökkentésére is. A kutatások során olyan hibiszkuszkivonatot alkalmaztak, amelynek magasabb volt a koncentrátuma, mint a hibiszkuszteáé. Így a dietetikusok még további vizsgálatokat szeretnének elvégezni, hogy megtudják, hogy a hibiszkusztea ugyanazt az eredményt tudja-e felmutatni.
Még több tea: