Ezek a népszerű italok gyulladást okoznak a szervezetedben

A tartós gyulladás a szervezetben rengeteg, komolynál komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet – de nemcsak a betegségek, hanem az ételek és italok is hozzájárulhatnak az állapothoz. Az alábbi italokat például mértékkel fogyaszd, ha nem akarod, hogy rontsák az egészségi állapotodat.

Bár vannak olyan ételek és italok, amelyeket gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki, valójában nincs egyetlen étel, ital vagy összetevő, amely gyulladást okozna vagy szüntetne meg – mindegyikkel a szervezet természetes folyamataira tudunk rásegíteni, vagy pozitív, vagy negatív értelemben. Az alábbi italok például rontanak a helyzeten, és rosszabbá tehetik a már fennálló gyulladásokat.

Ezek a népszerű italok gyulladást okoznak a szervezetedben

Cukros-szénsavas üdítők

Talán nem meglepő, hogy az egyik legegészségtelenebb ital, a cukros és szénsavas üdítő gyulladást elősegítő hatással bír a szervezetben. A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi egy doboznyi üdítő (tehát 2,5 deciliter) lényegesen magasabb inzulinrezisztenciát és magasabb koleszterinszintet okozott – ezek pedig általában gyulladásmarkerek.

Alkohol

Talán ez sem meglepő: az alkohol nem tesz túl jót a szervezetnek, főleg nagyobb mennyiségben fogyasztva. A visszafogott mennyiséget bele lehet illeszteni az egészséges életmódba, a hosszú távú alkoholfogyasztás is káros lehet, akkor is, ha nem iszunk sokat.

Az Alcohol Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány pont ezt vizsgálta, és kimutatta, hogy emésztőrendszeri gyulladáshoz járulhat hozzá a hosszú távú alkoholfogyasztás.

Energiaitalok

A szentháromság bezárult: a cukros üdítők és az alkoholos italok után a harmadik egészségtelen ital, az energiaital sem tesz jót a gyulladásban lévő szervezetnek. Az Journal of the American Society of Nephrology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az energiaitalokban használt fruktóz reakcióba kerül az endoteliális sejtekkel, amelyek a szervezet gyulladásának szabályozásáért felelősek, és egyáltalán nem javít, hanem csak ront a dolgokon.

Édes italok

Valójában bármi, ami nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, propagálja a gyulladást a szervezetben, így a cukorfogyasztással nagyon óvatosan kell bánni, ha szeretnénk egészségesen élni.

Nem kell teljesen lemondani ezekről az italokról, módjával lehet őket fogyasztani, de ha minden nap és hosszú távon isszuk őket, csak árthatunk velük a szervezetnek.


Még több egészség:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...