Bár vannak olyan ételek és italok, amelyeket gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki, valójában nincs egyetlen étel, ital vagy összetevő, amely gyulladást okozna vagy szüntetne meg – mindegyikkel a szervezet természetes folyamataira tudunk rásegíteni, vagy pozitív, vagy negatív értelemben. Az alábbi italok például rontanak a helyzeten, és rosszabbá tehetik a már fennálló gyulladásokat.
Cukros-szénsavas üdítők
Talán nem meglepő, hogy az egyik legegészségtelenebb ital, a cukros és szénsavas üdítő gyulladást elősegítő hatással bír a szervezetben. A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi egy doboznyi üdítő (tehát 2,5 deciliter) lényegesen magasabb inzulinrezisztenciát és magasabb koleszterinszintet okozott – ezek pedig általában gyulladásmarkerek.
Alkohol
Talán ez sem meglepő: az alkohol nem tesz túl jót a szervezetnek, főleg nagyobb mennyiségben fogyasztva. A visszafogott mennyiséget bele lehet illeszteni az egészséges életmódba, a hosszú távú alkoholfogyasztás is káros lehet, akkor is, ha nem iszunk sokat.
Az Alcohol Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány pont ezt vizsgálta, és kimutatta, hogy emésztőrendszeri gyulladáshoz járulhat hozzá a hosszú távú alkoholfogyasztás.
Energiaitalok
A szentháromság bezárult: a cukros üdítők és az alkoholos italok után a harmadik egészségtelen ital, az energiaital sem tesz jót a gyulladásban lévő szervezetnek. Az Journal of the American Society of Nephrology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az energiaitalokban használt fruktóz reakcióba kerül az endoteliális sejtekkel, amelyek a szervezet gyulladásának szabályozásáért felelősek, és egyáltalán nem javít, hanem csak ront a dolgokon.
Édes italok
Valójában bármi, ami nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, propagálja a gyulladást a szervezetben, így a cukorfogyasztással nagyon óvatosan kell bánni, ha szeretnénk egészségesen élni.
Nem kell teljesen lemondani ezekről az italokról, módjával lehet őket fogyasztani, de ha minden nap és hosszú távon isszuk őket, csak árthatunk velük a szervezetnek.
Még több egészség: