8 hiba, amit sose kövess el hűtőtisztításkor

A hűtőtisztítás senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, de ha elkerülöd ezt a nyolc hibát, megkönnyítheted a saját dolgodat.

Véletlenül te is mindig elfelejtkezel a hűtő kitakarításáról? Megértjük, nekünk sem a kedvencünk, de időről időre érdemes alaposan felfrissíteni a hűtődet. Kerüld el ezt a 8 hibát, és a saját dolgodat is megkönnyíted.

8 hiba, amit sose kövess el hűtőtisztításkor

Ne halogasd

Mint a takarításnál általában, minél többet vársz vele, annál nehezebb dolgod lesz. Ha valami kiömlött, gyorsan takarítsd fel, hiszen a hideg miatt sokkal gyorsabban odaragad a kosz.

Ne hagyd ki az alapos tisztítást

Mivel a hűtőkben penészgomba és baktériumok tanyázhatnak, mindenképp érdemes rendszeresen és alaposan áttisztítani a hűtőt.

Ennek rendszeressége a szokásaidtól függ – ha folyamatosan odafigyelsz a hűtődre, és nem hagysz benne ételmaradékokat vagy lejárt élelmiszereket, akkor elegendő lehet negyedévente megejteni ezt. Ha azonban nagy a család, sokat főzöl vagy épp bent felejted az ételeket a hűtőben egészen addig, amíg tudományos kísérletté változnak, akkor pár hetente érdemes megtenned ezt.

Ne hagyd benne a lejárt élelmiszereket

A nagytakarítás során mindig nézd meg, hogy nem maradt-e valamilyen lejárt élelmiszer a hűtőben. Ha igen, akkor vedd ki, mosd el a tárolókat, és hasznosítsd újra, amit lehet. A még jó élelmiszerek dobozát, üvegét pedig minden oldalról töröld át, mielőtt visszatennéd a hűtőbe.

Hanyagold a durva tisztítószereket

Ne tedd be a forró polcokat a hűtőbe

Amennyiben beleférnek a mosogatógépedbe a polcok, nyugodtan könnyítsd meg a saját dolgodat.

Azonban arra mindenképp ügyelj, hogy miután kiveszed a tiszta polcokat a mosogatógépből, hagyd, hogy teljesen lehűljenek, mielőtt visszakerülnek a hideg hűtőbe, mivel a hőmérsékletkülönbség miatt megrepedhetnek.

Ne használj durva vegyszereket

Miért? Azért, mert aztán oda fogod betenni az ételt, amit megeszel, így, ha nem szeretnéd, hogy vegyszerszagú legyen minden, akkor hanyagold a durva tisztítószereket. A mosogatószer és a mosogatószivacs általában teljesen elegendő a feladatra.

Ne használj hipót

A fentiekhez kapcsolódóan fontos hangsúlyozni, hogy az interneten található ajánlások ellenére se használj hipót a hűtő belsejének kitisztításához, ez ugyanis károsíthatja a hűtő anyagát, és kockázatot jelenthet, mivel ételt teszel bele. Helyette próbáld ki az ecetet: keverj össze egy rész ecetet három rész vízzel egy spriccelős flakonban, és azt használd.

Ne tisztítsd le a hűtő hátulját, amikor be van dugva

A hűtőszekrény hátulján lévő hőcserélők tisztítása fontos a megfelelő szellőzés és a készülék hatékonyságának biztosítása érdekében, így, ha a belsejével és az elejével végeztél, ezt a részt se hagyd ki takarításkor. Porold le, de akár a porszívóval is végigmehetsz ezen a részen, de biztonsági okokból csak akkor tedd ezt meg, ha már kihúztad a hűtőt a konnektorból.

Ne használj szappant és vizet a rozsdamentes acélon

A koszfoltok és ujjlenyomatok eltávolítása is legyen a takarítási rutin része, azonban, ha rozsdamentes acél felületről van szó, tartózkodj a szappan és víz használatától. Ha ilyen anyagból készült a hűtőd, inkább válasz kimondottan erre a felületre való tisztítószert, és használj egy puha rongyot hozzá.

Forrásunk volt.


További hasznos trükkök és tippek a konyhába:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...