Néhány tanács, amivel megsütheted álmaid házi hamburgerbuciját

Amikor nyáron rendszeresen előkerül a grill, mindannyian szeretnénk tökéletesíteni a különböző grillételeket, így a hamburgert is. Most mégsem a húsról vagy az izzó rácsról lesz szó, hanem a buciról.

Ugyanolyan fontos része a hamburgernek, a bolti verzió mégis rendszeresen hagy kívánnivalót maga után: sokkal jobban tesszük, ha házi hamburgerbucit sütünk. Magas, fényes és aranybarna, belül foszlós és puha zsömlét kapunk, ha odafigyelünk néhány technikai részletre. Tanuljuk meg a legszebb házi hamburgerbuci készítését, hogy a szaftos húspogácsák méltó kíséretet kapjanak.

Néhány tanács, amivel megsütheted álmaid házi hamburgerbuciját

A hozzávalók hőmérséklete

Mint a legtöbb kelt tésztánál, a bucinál is kifejezetten fontos, hogy minden hozzávaló legalább szobahőmérsékleten legyen. Ha hideg vajjal vagy tojással dolgoznánk, azzal egyrészt nehezítenénk az élesztő munkáját, másrészt a tészta sem állna össze olyan könnyen.

Pár órával a sütés előtt vegyünk ki minden alapanyagot a hűtőből, és hagyjuk felengedni. A tejet ugye fel is kell melegítenünk, de erről az adott recept tájékoztat majd minket.

A kelesztés körülményei

Ha nem biztosítunk megfelelő környezetet az összegyúrt tészta számára, sosem lesz szép, levegős, amilyennek lennie kell. Ez pedig elsőszámú oka lehet a lapos buciknak.

Keressünk egy langyos, erőteljes légmozgástól mentes helyet a lakásban. Hagyjuk duplájára kelni a tésztát, de ne kelesszük túl, mert túl élesztős íze lesz.

Hamburger buci

Nagyon finom, könnyű szerkezetű, nálunk pillanatok alatt elfogyott. A boltban vásárolt társai a nyomába sem léphetnek! Forrás: net

Szaftos hamburger

A jó hamburger egyetlen dolgon múlik - a húspogácsa minőségén. A pogácsa negyede, húsz százaléka ideális esetben marhafaggyú - ha megkéritek a hentest, összedarálja nektek! Innentől ...

Szezámmagos hamburgerbuci

Szenvedélyünk a hamburgersütés, és mivel nincs jó hamburger megfelelő buci nélkül, ezért mutatunk egy bevált receptet nektek. Nem fog csalódást okozni, nálunk mind elfogyott!

A formázás fondorlatai

Több különböző dologra is oda kell figyelnünk, amikor a zsömléket formázzuk. Először is arra, hogy mindegyik darab ugyanakkora legyen. Egyrészt kellemetlen érzés, ha valaki az asztalnál kisebb bucit kap, másrészt a nagyobb zsemlék nem sülnek át rendesen.

Vegyük elő a mérleget, és pontosan mérjük le az összes darabot, hogy teljesen egyforma bucikat kapjunk. Ugyan pepecselős munka, mindenképpen végezzük el.

Arra is figyelnünk kell, hogy jó feszes felületet alakítsunk ki. Ha jól csináljuk, kisebb az esélye annak, hogy egy nagy repedés elrontja a tökéletes bucik látványát.

A két tenyerünket tegyük az előttünk lévő gombóc mögé, mintha körbe akarnánk zárni. Kezdjük el a gombócot magunk felé húzni: érezni fogjuk, hogy a széle feszülni kezd, ahogy beakad a tenyerünk alá. Ezt a mozdulatot ismételjük meg párszor, minden alkalommal fordítsunk egy kicsit a bucin, hogy minden oldala hasonlóan feszes legyen.

Így mehetnek a tepsire, hogy másodszor is megkeljenek, nagyjából kétszeres méretűre.

A klasszikus külső kialakítása

Ezeket a feladatokat rögtön sütés előtt végezzük el. Ha túl hamar bekenjük tojással a tésztát, hajlamos összeesni.

Verjünk fel egy egész tojást, majd ecsettel kenjük le a bucik felületét. Arra vigyázzunk, hogy a sütőpapírt ne kenjük össze a zsömlék aljánál, mert a meleg hatására összeragad a kettő, ami meggátolja a tészta növekedését.

Szórjuk meg szezámmaggal a lekent bucikat. Ha magasabbról szórjuk, egyenletesebben oszlik el a szezámmag a tésztán, nem marad csupasz rész rajta.

Gombaburger

Ez egy olyan burger, amiből nem hiányolják még a húsevők sem a húst. Vaskos, aromás portobello gombával készítjük. Ízes, laktató, mégis húsmentes, klasszikus hozzávalókkal.

Lencsés vegaburger

Ezúttal egy olyan lencsés vegaburgert készítettünk nektek, amire még a legnagyobb húsevő kollégáink is elismerően csettintettek. A burgernek a gyümölcsös szósz egy kis pikantériát ...

A sikeres sütés

Végül a sütés következik, azonban ez már a legegyszerűbb lépés az egészben. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy ne égjenek meg a bucik. Ha azt látjuk, hogy kellően barnák kívülről, de még belül valószínűleg nyersek, takarjuk le őket alufóliával, így csak a belsejük fog tovább sülni.

A bucik készen vannak, és már csak arra várnak, hogy telepakoljuk őket szaftos hússal, zöldségekkel, sajttal és jobbnál jobb szószokkal.

Pihe-puha hamburgerbuci

A legpuhább, legfinomabb, legretróbb hamburgerzsömle, amit valaha készítettünk. Ha sokszor van hamburgerezés a családban, érdemes többet csinálni, mert jól bírja a fagyasztást!

Pikáns csirkeburger coleslaw-val

Kívül ropogós, fűszeres panír, belül szaftos csirke jellemzi ezt a burgert. A coleslaw édes-savanykás ízvilágával és a chili erejével tökéletes harmóniát alkot. 

Ultimate burger

Ha hamburgerről van szó, nem kegyelmezünk: összeraktunk egy igazán ütős bbq burgert. Érdemes kipróbálni, imádni fogjátok!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ízt, receptet és ötletet találhatsz itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...