Grillezni nem csak a kertben lehet: erre képes a grillserpenyő

Ha van elfekvőben egy grillserpenyőnk, és azon gondolkozunk, tudnánk-e hasonló grillélményt elérni vele, mint egy kerti, faszenes grillen, itt a válasz. Minden előny és hátrány kiderül a cikkben.

Egy grillserpenyő jó befektetés lehet azok számára, akik szeretik a rácson sült húsok és zöldségek ízét és látványát, de kert hiányában nem tudnak tüzet gyújtani. Grillezni a lakásban is lehet, több-kevesebb sikerrel, valamennyire lemásolva az igazi faszénen sült ételek élményét. De mégis mire képes egy grillserpenyő, és mire nem? A válaszok máris érkeznek.

Grillezni nem csak a kertben lehet: erre képes a grillserpenyő

Látványból jeles

A grillezett ételek legszembetűnőbb tulajdonsága a jellegzetes, feketén csíkozott felület. Ezt elérhetjük egy serpenyőben is, az edény aljának vastag redői megadják a zöldségeknek és húsoknak ezt a jellegzetes külsőt.

Ilyen szempontból tehát jó helyettesítője lehet a serpenyő a faszenes grillnek, az autentikus kinézetre maximum pontot tudunk adni.

Ízből közepes

Egy jó grillétel kellemesen füstös, enyhén „égett” ízt kap a közvetlen hőtől. A serpenyő ezt még csak-csak képes utánozni, ha használat előtt felforrósítjuk.

Így a nyers ételeket hirtelen meleg éri majd, amikor a serpenyőbe tesszük őket. Ne ijedjünk meg, ha füstölni kezd, nyissunk egy ablakot, és örüljünk, hogy finom, füstös, konyhában grillezett húst kapunk a végén.

Persze a füst íze más jellegű lesz, mint amit a faszéntől kapna az étel, de egy egyszerű serpenyős sütésnél mégis intenzívebben előjön majd.

Amit lehetetlen utánozni

A hő átadása kétféle módon történik egy kerti grillen: egyrészt a felforrósodott fémrácsok, másrészt pedig a meleg levegő süti-főzi a húst, zöldségeket és sajtot. Így történhet meg az, hogy kívülről alaposan megsül az étel, belül pedig pont kellemesen „nyers” marad.

A serpenyő ebből a szempontból félmunkát végez: a forró levegős sütés semmilyen körülmények között nem alakul ki a gáztűzhelyen. Ez azért nem lehetséges, mert nincs az étel alatt szén vagy égő fa, amiről a csöpögő zsír elpárologjon, és visszacsapódjon a sültek külsejére.

Annyit tehetünk ezen a téren, hogy alaposan felforrósítjuk a serpenyőt, mielőtt sütünk benne. Akár 5-10 percig is hagyhatjuk üresen a legnagyobb gázégőn, hadd szívjon magába minél több hőt.

Répahummusz grillgombával

Ilyen steak cut vagy más néven grill gombát egész fejben is tudunk vásárolni - ilyenkor vágjuk 10-15 mm-es szeletekre, de létezik szeletelt változat is. Jól pirítsuk le, legyünk ...

Csupaszaftos grillszendvics

Nemrég lezárult #szendvicssztorik receptversenyünk győztese Takács Dóri lett - az ő szuper szaftos grillszendvicsét készítettük most el. Sok-sok nyúlósan olvadó sajt, pirult kolbász ...

Összesített értékelés

Láthatjuk tehát, hogy a grillserpenyő bizonyos tulajdonságait képes utánozni egy klasszikus, faszenes grillnek: látványban, és ha ügyesek vagyunk ízben is hasonló eredmény érhetünk el.

Egyedül arra kell figyelnünk, hogy alaposan megsüssünk minden, mert a serpenyő „félgőzzel” dolgozik. Forgassuk gyakran a húst, zöldséget, nehogy nagyon odakapjon, de közben mégis kellően átsüljön.

Ami biztos, hogy egy mezei serpenyőnél sokkal komplexebben működik: amit grillserpenyőn sütünk, ízben és kinézetben sokkal több lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár ízei beköltöznek a konyhába:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...