5+1 átlagtól eltérő izgi alapanyag, amit, ha jót akarsz, meggrillezel

Lassan, lassan csak megérkezik a jó idő, és előkerülhetnek a grillezők, indulhat a hétvégi sütögetés. A bevált húsos fogások és zöldségek mellett kísérletezzünk olyan zöldségekkel is, amelyek ritkán kerülnek a rácsra, pedig nagyon jót tesz nekik a füstös íz.

A tavaszi-nyári grillbulik során a húsok mellett mindannyian szeretjük, ha grillzöldségek is kerülnek a tányérunkra. Grillezzünk zöldségeket, de nem akármilyeneket, és nem akárhogy!

A gombán, paprikán túl

Ha túllépünk azon, hogy egyesek szerint a sütögetésnél a lényeg kizárólag a húsféléken és a különböző pácokon, ízesítéseken van, a zöldségek pedig csak másodhegedűs szerepben, kizárólag köretként képzelhetők el. Nem kell ahhoz vegának lenni, hogy kipróbáljunk újfajta zöldségféléket a grillen, hiszen a füstös ízvilág rengeteget dob rajtuk, hihetetlen ízkombinációkat fedezhetünk fel. A megszokott gomba, paprika, cukkini, padlizsán négyesen kívül rengeteg lehetőségünk van.

Spárga a tűzre

Itt van máris a most szezonja csúcsán járó spárga, amit nyugodtan dobjunk rá a rácsra, pillanatok alatt ressre sül, és nagyszerű íze lesz a faszéntől, különösen ízesíteni továbbra sem szükséges, só és pár csepp olaj bőven elég rá, ha elkészült, megszórhatjuk sok frissen őrölt borssal, és mehetnek mellé a szokásos kedvenc kiegészítők.

Karfiol- és brokkolisteak a tűzön

A karfiolsteak a vega és vegán konyhában jól ismert darab, azt jelenti, amikor a karfiolt nem rózsáira szedjük, hanem az egész fejet széles szeletekre karikázzuk. Süthetjük serpenyőben, de felkerülhet a grillre is, olyan telt ízű, különleges fogást kapunk, ami mellé sokszor nem is kíván az ember húst. A brokkolit is elkészíthetjük ugyanígy. Míg a brokkoli könnyen átsül és megpuhul, a karfiolnak adhatunk sütés előtt egy pár perces forró fürdőt, így aztán nem kell sok időt a rácson töltenie, nem ég meg a külseje, mire a belseje roppanósra puhul.

Répa, retek sütve is jó

Répát grillezni egyre többen szoktak, különösen koncentrált ízű, karamelles íze lesz, ha körbesütjük a rácson. Ha nem egészen friss, új répát tennénk a tűzre, a karfiolhoz hasonlóan gőzöljük meg egy kicsit, így biztos nem ég meg, mire megpuhul. Sokan nem tudják, de a retket nemcsak nyersen lehet fogyasztani, hanem remekül süthető is, dobjunk pár darabot a grillre, csodás, édes ízek jönnek elő a sült retekből – ezt a répával ellentétben nem szükséges egyáltalán előkészíteni, nagyon gyorsan átpirul.

Gyümölcsök a grillen? Naná!

Nemcsak zöldségeket, hanem különböző gyümölcsöket is grillezhetünk, amelyek remekül kiegészítik a sós húsokat, sajtokat, kolbászokat, de a többi zöldséget is. Arra figyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen túl puha, egyben maradjon a forgatásnál is, nyársra is tűzhetjük, úgy könnyebben bánhatunk vele. Grillezhetünk egzotikusabb gyümölcsöket, ananászt vagy mangót például, amelyek a trópusi országok konyháiban gyakran előfordulnak főételekben is, de kipróbálhatjuk a grillezett őszibarackot vagy kajszit is, nemcsak desszertek, krémek és fagylaltok mellé adnak remek fanyar ízt, hanem fűszeres húsok mellett is megállják a helyüket. Ha pedig pár félbevágott, kezeletlen citromot is odateszünk a grillre a sülő zöldségek és húsok mellé, nagyszerű aromákat adhatunk már sütés közben az ételhez.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek