5+1 átlagtól eltérő izgi alapanyag, amit, ha jót akarsz, meggrillezel

Lassan, lassan csak megérkezik a jó idő, és előkerülhetnek a grillezők, indulhat a hétvégi sütögetés. A bevált húsos fogások és zöldségek mellett kísérletezzünk olyan zöldségekkel is, amelyek ritkán kerülnek a rácsra, pedig nagyon jót tesz nekik a füstös íz.

A tavaszi-nyári grillbulik során a húsok mellett mindannyian szeretjük, ha grillzöldségek is kerülnek a tányérunkra. Grillezzünk zöldségeket, de nem akármilyeneket, és nem akárhogy!

A gombán, paprikán túl

Ha túllépünk azon, hogy egyesek szerint a sütögetésnél a lényeg kizárólag a húsféléken és a különböző pácokon, ízesítéseken van, a zöldségek pedig csak másodhegedűs szerepben, kizárólag köretként képzelhetők el. Nem kell ahhoz vegának lenni, hogy kipróbáljunk újfajta zöldségféléket a grillen, hiszen a füstös ízvilág rengeteget dob rajtuk, hihetetlen ízkombinációkat fedezhetünk fel. A megszokott gomba, paprika, cukkini, padlizsán négyesen kívül rengeteg lehetőségünk van.

Roppanós spárga házi majonézzal

Nagyon finom a főtt spárga, pillanatok alatt elkészül, akár egészséges köretként is tálalhatjuk húsételek mellé. Saját készítésű, finom majonézzel locsoltam meg, amely nagyon jól ...

Spárga a tűzre

Itt van máris a most szezonja csúcsán járó spárga, amit nyugodtan dobjunk rá a rácsra, pillanatok alatt ressre sül, és nagyszerű íze lesz a faszéntől, különösen ízesíteni továbbra sem szükséges, só és pár csepp olaj bőven elég rá, ha elkészült, megszórhatjuk sok frissen őrölt borssal, és mehetnek mellé a szokásos kedvenc kiegészítők.

Karfiol- és brokkolisteak a tűzön

A karfiolsteak a vega és vegán konyhában jól ismert darab, azt jelenti, amikor a karfiolt nem rózsáira szedjük, hanem az egész fejet széles szeletekre karikázzuk. Süthetjük serpenyőben, de felkerülhet a grillre is, olyan telt ízű, különleges fogást kapunk, ami mellé sokszor nem is kíván az ember húst. A brokkolit is elkészíthetjük ugyanígy. Míg a brokkoli könnyen átsül és megpuhul, a karfiolnak adhatunk sütés előtt egy pár perces forró fürdőt, így aztán nem kell sok időt a rácson töltenie, nem ég meg a külseje, mire a belseje roppanósra puhul.

Répa, retek sütve is jó

Répát grillezni egyre többen szoktak, különösen koncentrált ízű, karamelles íze lesz, ha körbesütjük a rácson. Ha nem egészen friss, új répát tennénk a tűzre, a karfiolhoz hasonlóan gőzöljük meg egy kicsit, így biztos nem ég meg, mire megpuhul. Sokan nem tudják, de a retket nemcsak nyersen lehet fogyasztani, hanem remekül süthető is, dobjunk pár darabot a grillre, csodás, édes ízek jönnek elő a sült retekből – ezt a répával ellentétben nem szükséges egyáltalán előkészíteni, nagyon gyorsan átpirul.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Chilis sült répa

Az interneten találtam ezt a receptet, kíváncsivá tett az édes-sós-csípős kombináció. Amikor elkészítettem, én nem szeleteltem, hanem kb. 2 cm hosszú darabokra vágtam, így a sütési ...

Gyümölcsök a grillen? Naná!

Nemcsak zöldségeket, hanem különböző gyümölcsöket is grillezhetünk, amelyek remekül kiegészítik a sós húsokat, sajtokat, kolbászokat, de a többi zöldséget is. Arra figyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen túl puha, egyben maradjon a forgatásnál is, nyársra is tűzhetjük, úgy könnyebben bánhatunk vele. Grillezhetünk egzotikusabb gyümölcsöket, ananászt vagy mangót például, amelyek a trópusi országok konyháiban gyakran előfordulnak főételekben is, de kipróbálhatjuk a grillezett őszibarackot vagy kajszit is, nemcsak desszertek, krémek és fagylaltok mellé adnak remek fanyar ízt, hanem fűszeres húsok mellett is megállják a helyüket. Ha pedig pár félbevágott, kezeletlen citromot is odateszünk a grillre a sülő zöldségek és húsok mellé, nagyszerű aromákat adhatunk már sütés közben az ételhez.

Grillezett banán

Pár éve egy trópusi szigetről tett hajókiránduláson ettünk grillezett banánt,  és annyira megízlett, hogy azóta gyakran készítjük nyaranta. Ideális desszert egy grillparti ...

Grillezett gyümölcsök

Egy vasárnapi ebéd körete. Egész nyáron kint sütögettünk az udvaron, és már nem tudtunk mit kitalálni a husik mellé köretnek. Ekkor jött az ötlet, hogy a sok gyümölcsöt hozzuk ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...