Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A nyári meleg és a bőségesen kapható friss gyümölcsök minden évben életre hívják a sorbet műfaját. Ez a hűsítő jeges édesség akár otthon is elkészíthető, ráadásul bármilyen gyümölcsből.

A gyümölcsös sorbet egyszerre tud végtelenül egyszerű és mégis riasztóan bonyolult lenni. Egyszerű, mert egy kezünkön össze tudjuk számolni a szükséges hozzávalókat, és bonyolult, mert, ha nem megfelelő az elkészítés, jeges-darabos masszát, és nem fagylaltot kapunk. Néhány alapvető szabályt betartva bátran elkezdhetünk improvizálni, és bármilyen ízben készíthetünk gyümölcsös sorbet-t.

Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A kötelező alapok

Ami minden sorbet-ba kell, az a gyümölcs és a cukor. Annak ellenére, hogy minden gyümölcs máshogy viselkedik, nem kell túlságosan aggódnunk emiatt, a sorbet kémiája garantálja, hogy a folyamat végén fagylaltot kapunk.

A cukor mennyisége elég fontos: negyedannyi kell belőle súlyban, mint amennyi gyümölcsöt használunk.

Ugyan vannak édesebb gyümölcsök, ezeknél sem érdemes a cukrot csökkenteni. Egyrészt azért, mert a fagyott ételekben kevésbé érezhetők az ízek, így az édesség is. Másrészt azért, mert a cukor jelenléte miatt nem lesz túl jeges a sorbet.

A cukor lehet méz vagy más édesítőanyag is. Egyes receptek írhatnak cukorszirupot, ezt inkább kerüljük, mert a víz hozzáadása ront a sorbet állagán.

Mentás bodza sorbet

Az első idei fagyim bodzával és mentával készült, aminek az alapja tulajdonképpen egy házi készítésű bodzaszörp, megfűszerezve apróra vágott mentával. Igazi frissítő nagy melegben.

Erdei gyümölcsös sorbet

Nálunk a türelem sajnos hiánycikk, úgyhogy egy gyors sorbet-verziót találtam ki. Az arcocskákat elnézve jól sikerült a rögtönzött erdei gyümölcsös változat! Ha gyors felfrissülés ...

Az ajánlott ízesítők

Nyugodtan párosítsuk a gyümölcsöket hozzájuk illő ízekkel. Fűszerekkel (pl. menta, citromfű, chili), aromás elemekkel (pl. lime, gyömbér) vagy alkohollal.

Az alkohol kis mennyiségben segíti a fagyást, és lágyabb, kevésbé jeges lesz tőle a sorbet. Azonban ne adjunk hozzá túl sokat, mert ez akár oda is vezethet, hogy egyáltalán nem fagy szilárdra a fagylalt.

Maximum egy deci alkoholt öntsünk hozzá: ez ízben épp elég lesz, ahhoz viszont kevés, hogy belezavarjon a sorbet állagába.

Az elkészítés szabályai

Ha van otthon fagylaltgépünk, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz. Persze, ha nincsen, akkor se tántorodjunk el a kihívástól: a mélyhűtőben is simán elkészül a desszert.

Először turmixoljuk le az összes kiválasztott hozzávalót. Ha olyan gyümölccsel dolgozunk, amiben lehetnek apró magok (pl. eper, málna), érdemes a pürét egy sűrű szitán leszűrni.

A sorbet alapját tegyük a fagylaltgépbe, és kövessük a gép utasításait. Ha a mélyhűtőben csináljuk, öntsük az alapot egy dobozba. Nagyjából óránként keverjünk rajta egyet, így nem fog egy nagy jégtömbbé fagyni az egész. Összesen 6-8 óra alatt biztosan elkészül.

Céklás-étcsokoládés sorbet

A sütéstől alapvetően édeskés íze lesz a céklának, amire rátettem még egy lapáttal, hiszen kevés cukrot rákaramellizáltam, így már tökéletes édességalap kerekedett belőle. Az ...

Vörösboros chilis epersorbet

Az eper, mint fő kedvenc, mindenben, mindenhogyan csodálatos. Ez a mostani sorbet egy különleges, felnőtteknek való finomság meleg estékre. A chilvel óvatosan, nem szabad hogy elnyomja a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári finomság:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...