A hamis avokádókrém, ami a pénztárcád és a bolygót sem bántja

Ha jártunk már valaha az interneten, találkozhattunk ún. „divatos ételekkel”. Egy ideig a kategória abszolút királya az avokádó volt, és azóta is újra-újra felbukkan a zöld „celeb”, mindig új formában. De mit tegyen az a halandó, aki trendeket sem követ, és neadjisten egészen kicsit odafigyel a bolygó sorsára is? A cikk (szerintem) egész jó választ ad erre.

Avokádós pirítós, avokádós tészta, avokádókrém: csak néhány élénkzöld trendétel, ami az elmúlt években felkorbácsolta az internetet, majd azon keresztül az emberek konyháit is. A népszerűség átka persze aztán ezt a zöldséget is elérte, ugyanis egyre több olyan pletyka kezdett el terjedni róla, hogy nem éppen a legjobb hatással van a bolygónkra. Ráadásul az ára is borsos. Az ízével ellentétben, ami nem túl jellegzetes. Szépen lassan széttöredezett az a felépített világ, ami az avokádót körülvette, és sokakban (najó, talán nem olyan sokakban) felmerült a kérdés: mi lesz akkor most az avokádókrémmel?

A hamis avokádókrém receptjét ITT találod / Fotó: Lakos Benedek

Nem értem az avokádókrémet

A recept részben azért is készült el, mert személy szerint én sosem értettem a nagy avokádókrém-őrületet. Próbáltam megannyi receptet, megannyi fűszerezést, de valahogy mindig úgy éreztem, hogy az ízesítést érzem, és az avokádó helyére tulajdonképpen bármilyen hasonló színű és állagú dolgot be lehetne helyettesíteni.

Hiszen lássuk be, az avokádókrémet nem maga az avokádó viszi el a hátán.

A zöldség ugyanis nagyjából íztelen, egyáltalán nem harsány, egyedül az elképesztően krémes állaga (már ha éppen elég éretten vettük a boltban) az, aminek muszáj némi elismerést adni.

A megoldás az orrunk előtt volt

Tehát az én fejemben így állt össze a dolog: bármi, ami színben zöld, állagban krémes és ízesíthető hagymával, fokhagymával, korianderrel, limelével és chilivel, az tulajdonképpen lehet egy „avokádókrém” alapja.

Ebben a halmazban pedig akad egy olyan teljesen hétköznapi zöldség, ami nem elég, hogy jóval olcsóbb, de környezetkímélőbb is, arról nem is beszélve, hogy fantasztikus fehérjeforrás. Színben zöld, állagban krémes, nem másról van szó, mint a zöldborsóról.

A hamis avokádókrém receptjét ITT találod / Fotó: Lakos Benedek

Igen, a hüvelyes tökéletes alapot adhat egy hamis „avokádókrémnek”, szinte minden elemet kipipál az alkalmassági vizsgálaton. Még az íze miatt sem kell aggódnunk, hiszen egy olyan kötélhúzó versenyen, ahol az egyik oldalon a borsó, másik oldalon a fokhagyma-hagyma-koriander-chili-lime kvintet áll, nem is kérdés, hogy ki fog előbb elesni.

Mit nyerünk?

  1. pénzt: az avokádó általában egy elég drága alapanyag: ha épp nem fogunk ki egy jó akciót, bizony sokat fizethetünk a zöldségért. Ezzel szemben a borsó mind friss, mind fagyasztott, mind konzerves formájában megfizethető.
  2. tápanyagot: a zöldborsó, mint minden hüvelyes nagyon jó növényi fehérjeforrás. És nem csak ebben szárnyalja túl az avokádót: kevesebb a kalória- és a zsírtartalma is. Egyedül a rostok terén hoz kevesebbet az asztalhoz.
  3. egy kis időt a bolygónak: éppen azért, mert ennyire felkapott alapanyag lett, Dél-Amerikában több helyen is őshonos erdőket vágtak ki, hogy azok helyére avokádóültetvény kerülhessen. Szintén nagy probléma, hogy a tengerentúlon megtermelt zöldséget el is kell juttatni valahogy a magyar boltokba, ami jelentősen megnöveli a termék ökológiai lábnyomát. Amerikában teljesen más a helyzet: ott azért ennyire népszerű az avokádó, mert az ültetvények közelsége miatt olcsóbb és egy fokkal környezetkímélőbb kategóriába kerül.

Mit veszítünk?

Néhány Instagram-szívecskét. De talán még azt sem, hiszen ez a borsós mártogatós ugyanolyan lélegzetelállítóan néz ki, mint eredeti testvére.

A hamis avokádókrém receptjét ITT találod / Fotó: Lakos Benedek

Készítsünk hamis avokádókrémet!

Hozzávalók: 500 g borsó, fél fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db lime, 1 db chili, 1 tk koriander, só, 1 tk bors, 2 ek olívaolaj

Amennyiben fagyasztott borsót használunk, főzzük meg bő, sótlan vízben, majd szűrjük le. A konzerv borsóról öntsük le a levét, majd alaposan mossuk át egy szűrőben. Friss borsó esetében szintén főzzük puhára a zöldséget.

A chilit és a fokhagymát vágjuk apróra, a lilahagymát közepes kockákra. A lime levét facsarjuk ki. Tegyünk minden hozzávalót egy késes aprítóba, majd dolgozzuk tetszőleges állagúra a krémet. Hagyhatjuk kissé rusztikusra is, hogy darabos legyen, de teljesen sima textúrát is adhatunk neki.

A hamis avokádókrém receptjét ITT találod / Fotó: Lakos Benedek

Tálaljuk olívaolajjal meglocsolva, chilikarikákkal megszórva mártogatósként, tortillachips társaságában. Készíthetünk vele szendvicseket, tortillatekercseket is.

A hamis avokádókrém teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Isteni zöldséges receptek itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...