Így nem fognak teljesen elázni a gyümölcsös pitéid

A gyümölcsös piték uralják a nyár süteményfelhozatalát, és ha sok ilyen desszertet készítünk, nem árt ellesnünk egy-két trükköt ahhoz, hogy mindig tökéletesre süljenek.

Gyümölcsös pitét szinte bármilyen ízben készíthetünk, főleg akkor, ha nyár van: mehet bele nyár elején eper és rebarbara, nyár közepén meggy és cseresznye, nyár végén pedig őszibarack és bogyósok. Friss alapanyagból mindig sokkal jobb gyümölcsös pitét sütni, persze nem könnyű ezeket tökéletesre csinálni, mert nagyon lédúsak. Nézzünk pár trükköt az elázás ellen.

Így nem fognak teljesen elázni a gyümölcsös pitéid

Süsd meg alaposan a tésztát

A pite esetében nagyon fontos a gyümölcsös töltelék, de ugyanolyan fontos a készre sütött tészta is. Mivel ez fogja összetartani a süteményünket, oda kell figyelnünk arra, hogy tökéletesre sikerüljön.

A nem túldolgozott, kellő ideig pihentetett és jól átsült tészta elengedhetetlen ahhoz, hogy a piténk szaftos legyen, de ne ázzon el.

Főzd meg a gyümölcsöt

Persze sokkal jobb friss gyümölccsel dolgozni, mint fagyasztottal, hiszen fényévekkel finomabb, zamatosabb és ízesebb süteményt kapunk így. Mindemellett sajnos a friss alapanyagoknak is megvan a maguk hátránya: például túl sok levet eresztenek.

Ennek szerencsére elejét vehetjük, ha a tölteléket egy kicsit előfőzzük. A strammabb, nem túl puha gyümölcsöket a receptben írt mennyiségű cukorral főzzük közepes lángon, nagyjából 10-15 percig, amíg enyhén össze nem esnek, és levet eresztenek.

Szűrjük le a levét, majd keverjük el a receptben írt keményítővel, Öntsük vissza a gyümölcshöz, és sűrítsük be a tölteléket. Ha kész, mindenképpen hagyjuk hűlni egy kicsit, mert a forró töltelék tönkreteszi a pitetésztát.

Sűrítsd be a tölteléket

Az olyan gyümölcsökkel, amelyek gyengébbek, gyorsan szétfőnek (pl. bogyós gyümölcsök), legyünk óvatosabbak. Egyszerűen keverjük össze őket a cukorral, majd hagyjuk állni 20-30 percig.

Ennyi idő alatt levet ereszt a gyümölcs, amit utána le kell szűrnünk, és sűrűre főznünk a keményítővel. Ezt a nyers gyümölccsel összekeverve önthetjük a megsült pitetésztába.

Hagyd kihűlni a pitét

Miután tettünk azért, hogy mind a tészta, mind a töltelék tökéletes legyen, majd kellő odafigyelés mellett készre sütöttük a piténket, akkor jön a legnehezebb feladat: meg kell várnunk, hogy teljesen kihűljön a sütemény.

Ha túl korán belevágunk a pitébe, hajlamosabb lesz a szétesésre, mert a hűlés során a töltelék még tovább sűrűsödik, szilárdul. Legalább 1 órát adjunk a pitének a hűlésre, de ha ráérünk, ennél többet is várhatunk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, finomságok, okosságok:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...