Egy titkos összetevővel tuti, hogy tökéletes lesz a PITÉD

Ha nagy pitekészítő hírében állsz, vagy pont fordítva, még csak most próbálkozol a témával, érdemes lehet ellesni ezt a trükköt a tökéletes pitetészta érdekében.

A vajas pitetészta az egyik legkönnyebben összeállítható süteményalap, mégis van néhány trükk, amivel tökéletesíthetjük az eredményt. Mutatunk egy titkos hozzávalót, amitől még omlósabb lesz a tésztánk.

Itt van az ősz, jönnek a borongós délutánok, ilyenkor mindenkinek kedve támad valami édes, melengető, szirupos süteményhez, amiben az omlós, vajas tészta és a gyümölcsös töltelék tökéletes párost alkotnak. Egy bögre teával, kakaóval vagy kávéval még a legzordabb napot is feldobják.

A tészta elkészítése valóban nagyon egyszerű, ha van késes robotgépünk, akkor elég ha csak beledobáljuk a hozzávalókat, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg össze nem áll a tészta. Jöhet a pihentetés a hűtőben, majd a sütés.

Mivel töltsük meg?

Az pedig, hogy mivel töltjük meg, csak rajtunk múlik: lehet őszi gyümölcsökre hangolt a sütink, készülhet fagyasztott meggyel vagy cseresznyével, de akár sütőtökkel is, és persze ki ne hagyjuk a klasszikus, megunhatatlan almás pitét sem.

Diótetős meggyes pite

Önmagában is nagyon szeretjük a meggyes pitét. Persze az igazi, ízes meggyes pitét, amiben nem kell nagyítóval keresni a tölteléket. A diós réteggel a tetején pedig igazán különleges ...

A gyors, hétköznapi pite egyik könnyű variációja a galette, ami szintén egy egyszerű, vajas tészta, itt találtok hozzá szuper ötleteket.

A tökéletes almás pite titkát a legtöbb családban generációk adományozzák egymásnak, mi itt mutatunk többek közt a klasszikus változathoz is egy receptet, és tanácsokat is adunk a sütéshez.

A hagyományos recept

A konzervatív recept szerint – és ha nincs késes robotgépünk – a tészta elkészítésénél szigorúan be kell tartani, hogy a jéghideg hozzávalókat meleg kézzel vagy egy keverőtálban fakanállal és óvatos mozdulatokkal kell összegyúrni. Egyszerűnek hangzik, hiszen a tésztához elvileg tényleg nem kell más, mint hideg vaj, liszt, hideg víz és egy kicsi só.

A gyakorlatban azonban nem mindig áll össze olyan könnyen a tészta, ennek egyik oka, hogy ritkán optimálisak a sütési körülményeink otthon: a konyhánk hőfoka és páratartalma sosem állandó, máshogy viselkedik a tészta, ha egy hűvösebb, száraz helyiségben gyúrjuk össze, és máshogy, ha párás melegben dolgozunk vele. Hiába vigyáztunk például, hogy a vaj ne olvadjon meg teljesen a kezünk és a helyiség melegétől, ha a pihentetés után hűtőből elővéve nem azonnal kezdünk el dolgozni vele. Ha túl sokáig áll a tészta, a vaj elkezd elolvadni benne – ez pedig nem tesz neki jót.

A TRÜKK!

Van azonban egy hozzávaló, ami mindenki konyhaszekrényében fellelhető, mégsem jut eszünkbe, hogy a pitetésztába használjuk. Pedig egyszer és mindenkorra megoldhatjuk vele a fenti problémákat a Kitchen cikke szerint: a SÜTŐPOR! Ez a titok.

Ha egy keveset (negyed-fél teáskanálnyit) hozzáteszünk a tésztához, nemcsak könnyebb, omlósabb lesz, hanem ha esetleg a túl meleg vagy pont hideg konyha miatt a tésztánk nem áll rendesen össze, vagy megolvad benne a vaj, és túlságosan összeáll a liszttel (amitől túl kemény lehet majd sütés után a tészta), egy csipet sütőpor hozzáadásával orvosolhatjuk a bakit.

Sőt, a sütőpor térfogatnövelő tulajdonsága miatt megelőzhetjük, hogy sütés során összemenjen a tészta. Persze, ha van időnk egy egész éjszakát pihentetni, majd formázás után, még sütés előtt le is fagyasztani a tésztát, akkor sem fog majd összemenni a sütéskor, de a sütőpor hozzáadásával ugyanezt érhetjük el, csak jóval egyszerűbben.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...