Egy titkos összetevővel tuti, hogy tökéletes lesz a PITÉD

Ha nagy pitekészítő hírében állsz, vagy pont fordítva, még csak most próbálkozol a témával, érdemes lehet ellesni ezt a trükköt a tökéletes pitetészta érdekében.

A vajas pitetészta az egyik legkönnyebben összeállítható süteményalap, mégis van néhány trükk, amivel tökéletesíthetjük az eredményt. Mutatunk egy titkos hozzávalót, amitől még omlósabb lesz a tésztánk.

Itt van az ősz, jönnek a borongós délutánok, ilyenkor mindenkinek kedve támad valami édes, melengető, szirupos süteményhez, amiben az omlós, vajas tészta és a gyümölcsös töltelék tökéletes párost alkotnak. Egy bögre teával, kakaóval vagy kávéval még a legzordabb napot is feldobják.

A tészta elkészítése valóban nagyon egyszerű, ha van késes robotgépünk, akkor elég ha csak beledobáljuk a hozzávalókat, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg össze nem áll a tészta. Jöhet a pihentetés a hűtőben, majd a sütés.

Mivel töltsük meg?

Az pedig, hogy mivel töltjük meg, csak rajtunk múlik: lehet őszi gyümölcsökre hangolt a sütink, készülhet fagyasztott meggyel vagy cseresznyével, de akár sütőtökkel is, és persze ki ne hagyjuk a klasszikus, megunhatatlan almás pitét sem.

Diótetős meggyes pite

Önmagában is nagyon szeretjük a meggyes pitét. Persze az igazi, ízes meggyes pitét, amiben nem kell nagyítóval keresni a tölteléket. A diós réteggel a tetején pedig igazán különleges ...

A gyors, hétköznapi pite egyik könnyű variációja a galette, ami szintén egy egyszerű, vajas tészta, itt találtok hozzá szuper ötleteket.

A tökéletes almás pite titkát a legtöbb családban generációk adományozzák egymásnak, mi itt mutatunk többek közt a klasszikus változathoz is egy receptet, és tanácsokat is adunk a sütéshez.

A hagyományos recept

A konzervatív recept szerint – és ha nincs késes robotgépünk – a tészta elkészítésénél szigorúan be kell tartani, hogy a jéghideg hozzávalókat meleg kézzel vagy egy keverőtálban fakanállal és óvatos mozdulatokkal kell összegyúrni. Egyszerűnek hangzik, hiszen a tésztához elvileg tényleg nem kell más, mint hideg vaj, liszt, hideg víz és egy kicsi só.

A gyakorlatban azonban nem mindig áll össze olyan könnyen a tészta, ennek egyik oka, hogy ritkán optimálisak a sütési körülményeink otthon: a konyhánk hőfoka és páratartalma sosem állandó, máshogy viselkedik a tészta, ha egy hűvösebb, száraz helyiségben gyúrjuk össze, és máshogy, ha párás melegben dolgozunk vele. Hiába vigyáztunk például, hogy a vaj ne olvadjon meg teljesen a kezünk és a helyiség melegétől, ha a pihentetés után hűtőből elővéve nem azonnal kezdünk el dolgozni vele. Ha túl sokáig áll a tészta, a vaj elkezd elolvadni benne – ez pedig nem tesz neki jót.

A TRÜKK!

Van azonban egy hozzávaló, ami mindenki konyhaszekrényében fellelhető, mégsem jut eszünkbe, hogy a pitetésztába használjuk. Pedig egyszer és mindenkorra megoldhatjuk vele a fenti problémákat a Kitchen cikke szerint: a SÜTŐPOR! Ez a titok.

Ha egy keveset (negyed-fél teáskanálnyit) hozzáteszünk a tésztához, nemcsak könnyebb, omlósabb lesz, hanem ha esetleg a túl meleg vagy pont hideg konyha miatt a tésztánk nem áll rendesen össze, vagy megolvad benne a vaj, és túlságosan összeáll a liszttel (amitől túl kemény lehet majd sütés után a tészta), egy csipet sütőpor hozzáadásával orvosolhatjuk a bakit.

Sőt, a sütőpor térfogatnövelő tulajdonsága miatt megelőzhetjük, hogy sütés során összemenjen a tészta. Persze, ha van időnk egy egész éjszakát pihentetni, majd formázás után, még sütés előtt le is fagyasztani a tésztát, akkor sem fog majd összemenni a sütéskor, de a sütőpor hozzáadásával ugyanezt érhetjük el, csak jóval egyszerűbben.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!