Ősszel egy sor ízes, zamatos és lédús gyümölcs áll rendelkezésünkre, amelyekből porhanyós tésztájú pitéket süthetünk a család nagy örömére. Már persze akkor, ha van egy megbízható receptünk, amelynek lépéseit, hányadait és egyéb utasításait pontosan betartjuk. Azonban az is előfordulhat, hogy elírás kerül a receptbe, valamiből többet/kevesebbet mérünk ki vagy egyszerűen figyelmetlenségből elkövetünk valamilyen hibát, ami a pitetészta kárára válhat. Ha a massza lágyabb vagy szárazabb lesz, már nem tudunk ugyanolyan sikerű süteményt készíteni – de még így is megmenthetjük azt, mégpedig a most következő trükkök segítségével.
Ne adjunk hozzá további alapanyagokat!
Ha egy tésztát így vagy úgy elrontunk, azt már csak akkor fogjuk észrevenni, ha begyúrtuk, de minimum annak folyamatában. Amennyiben a tészta még nem állt teljesen össze, még korrigálhatunk plusz liszttel vagy nedves hozzávalóval, azonban akkor már ne adjunk hozzá semmit, ha a tésztát készen begyúrtuk.
Ugyanis az extra kevergetéssel és gyúrással túldolgozzuk a masszát, amitől megerősödik benne a gluténszerkezet, amelynek eredményeként nem porhanyós, hanem rágós, kemény lesz a sütemény.
Túl száraz: morzsasütivé alakítás
A száraz pitetészta, még ha összeáll is, nehezebben formázható és jobban törik-szakad az átlagosnál. Így nehézséget okozhat annak kinyújtása és tepsibe helyezése. Ha azt látjuk, semmilyen módon nem akar sikerülni a nyújtási feladat, adjuk fel bátran és a tésztát morzsoljuk a gyümölcsös töltelékre, tehát készítsünk morzsasüteményt.
Túl száraz: kisebb piték készítése
Az is járható út lehet, ha nem a tepsiben készítjük el a klasszikus formátumú pitét, hanem kisebb méretű süteményeket formázunk. Ezzel megúszhatjuk a kinyújtott tésztalapok tepsibe való nehézkes transzportálását. Szaggassunk ki köröket vagy vágjunk ki négyzeteket, amelyeket töltsünk meg a töltelékkel és így süssünk ki.
Túl lágy: sütőpapírok közti nyújtás
A ló túloldalán is akadnak azért problémák: a nagyon nedves tészta folyamatosan mállik, odaragad a felületre, ezzel igencsak megnehezíti a vele való munkát.
Azonban, ha két sütőpapír közt végezzük el a massza kinyújtását, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és megmenthetjük a süteményünket is.
Túl lágy: fagyasztás és reszelés
Ha a fenti módszer nem válna be, forduljunk más trükkök felé. Úgy is elkészíthetjük a süteményünket, ha sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk a lágy tészta felét, majd elősütjük (nehogy az extra nedvesség miatt nyers maradjon). Közben a maradék tésztát dobjuk be a fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon. Az elősütött tésztára mehet a gyümölcsös töltelék, amire reszeljük rá a fagyos tésztánkat és így süssük készre.
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: