Pár hozzávalós, gyümölcsös házi jégkrém, amivel lehűtheted magad a kánikulában

Ötvözzünk két fantasztikusan nyári dolgot: a jégkrémet és a friss gyümölcsöket. A végeredmény egy pár hozzávalós, hűsítő édesség, amit kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk.

Házi jégkrémet készíthetünk bonyolultan, körülményesen is, de miért tennék, ha két-három hozzávalóval is megúszhatjuk a dolgot. A gyümölcs és a joghurt egy olyan verhetetlen párost alkot, amit nehéz bármilyen bolti fagylalthoz hasonlítani. A házi jégkrém készítésének csak néhány szabálya van, lássuk, mik ezek.

Pár hozzávalós, gyümölcsös házi jégkrém, amivel lehűtheted magad a kánikulában

Milyen joghurtot használjunk?

Ha fagyasztásról van szó, figyelnünk kell az alap joghurt nedvességtartalmára. A víz ugyanis kristályosra fagy, és ha ezekből a kristályokból sok kerül a jégkrémbe, kellemetlen, kásás állaga lesz.

A krémes, gazdag jégkrémhez érdemes zsíros görög joghurtot használni. Ha nem jutunk ilyenhez, a natúr joghurt is megteszi, de ebből mindenképpen magas zsírtartalmút vegyünk.

A csökkentett zsírtartalmú, zsírszegény és egyéb „light” joghurtokat teljesen felejtsük el, ezek nem lesznek alkalmasak jégkrém készítésére.

Pina colada jégkrém

Ez egy gyerekbarát verzió, de ha nem akarunk szűzieskedni, akkor nyugodt szívvel keverhetünk egy kevés rumot az ananászpürébe, elrontani biztosan nem fogja!

Házi jégkrém

Gyermekkoromban ezerrel készítettük a hasonló pálcikás jégkrémet nyaranta a nagymamánál, alig bírtuk kivárni, hogy megfagyjon. Nemrég megakadt a szemem a jégkrémformákon, elkapott a ...

A gyümölcs kérdése

Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt párosíthatunk a joghurthoz, ha néhány szempontot szem előtt tartunk. Az első ilyen a nedvességtartalom: a nagyon vizes gyümölcsök kristályossá teszik a jégkrém állagát, ezeket inkább kerüljük.

Mivel nyáron amúgy is bőségesen kaphatunk friss gyümölcsöket, maradjunk ezeknél. A fagyasztott gyümölcsök ízben általában elmaradnak, a kész édesség is íztelenebb lesz tőle.

Főzni vagy nem főzni

Vannak gyümölcsök, amelyeknek jót tesz, ha használat előtt rottyantunk egyet rajtuk. Ezzel elmélyítjük az ízüket, édesebbek lesznek, ami azt is jelenti, hogy kevesebb cukor kell majd a jégkrémhez.

A bogyós gyümölcsök például ilyenek: ha epret, málnát, ribizlit, áfonyát szeretnénk a jégkrémbe tenni, előtte közepes lángon főzzük pár percig őket. Ez abban is segít, hogy a kellemetlen, apró magvaikat el tudjuk távolítani, egy szűrő segítségével.

A többi gyümölcsöt (mangó, barack, sárgadinnye, stb.) beletehetjük nyersen is, ezek nem igényelnek előzetes főzést.

Édesítés, ízesítés

Ha rendesen érett gyümölcsöt használunk, valószínűleg nem lesz szükségünk egy kiló cukorra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem használhatunk egy keveset. A cukor ugyanis amellett, hogy kikerekíti az ízeket, a jégkrém állagát is krémesebbé teszi.

A fagyasztás során a cukor megakadályozza, hogy a víz teljesen megfagyjon, így nem alakul ki olyan sok jégkristály.

A cukron kívül mindenképpen tegyünk bele egy csipet sót és valamilyen citrus levéből néhány cseppet. Ezektől lesz összhangban a joghurt savanykás profilja és a gyümölcs édes íze.

Az elkészítés módja

A gyümölcsöt turmixoljuk le (mindegy, hogy megfőzzük vagy nem), majd keverjük el a joghurttal, cukorral, sóval és citrus levével. Öntsük jégkrémformába, és minimum 4 óráig fagyasszuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári édesség, amit a nagy melegben elkészíthetsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...