Pár hozzávalós, gyümölcsös házi jégkrém, amivel lehűtheted magad a kánikulában

Ötvözzünk két fantasztikusan nyári dolgot: a jégkrémet és a friss gyümölcsöket. A végeredmény egy pár hozzávalós, hűsítő édesség, amit kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk.

Házi jégkrémet készíthetünk bonyolultan, körülményesen is, de miért tennék, ha két-három hozzávalóval is megúszhatjuk a dolgot. A gyümölcs és a joghurt egy olyan verhetetlen párost alkot, amit nehéz bármilyen bolti fagylalthoz hasonlítani. A házi jégkrém készítésének csak néhány szabálya van, lássuk, mik ezek.

Pár hozzávalós, gyümölcsös házi jégkrém, amivel lehűtheted magad a kánikulában

Milyen joghurtot használjunk?

Ha fagyasztásról van szó, figyelnünk kell az alap joghurt nedvességtartalmára. A víz ugyanis kristályosra fagy, és ha ezekből a kristályokból sok kerül a jégkrémbe, kellemetlen, kásás állaga lesz.

A krémes, gazdag jégkrémhez érdemes zsíros görög joghurtot használni. Ha nem jutunk ilyenhez, a natúr joghurt is megteszi, de ebből mindenképpen magas zsírtartalmút vegyünk.

A csökkentett zsírtartalmú, zsírszegény és egyéb „light” joghurtokat teljesen felejtsük el, ezek nem lesznek alkalmasak jégkrém készítésére.

Pina colada jégkrém

Ez egy gyerekbarát verzió, de ha nem akarunk szűzieskedni, akkor nyugodt szívvel keverhetünk egy kevés rumot az ananászpürébe, elrontani biztosan nem fogja!

Házi jégkrém

Gyermekkoromban ezerrel készítettük a hasonló pálcikás jégkrémet nyaranta a nagymamánál, alig bírtuk kivárni, hogy megfagyjon. Nemrég megakadt a szemem a jégkrémformákon, elkapott a ...

A gyümölcs kérdése

Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt párosíthatunk a joghurthoz, ha néhány szempontot szem előtt tartunk. Az első ilyen a nedvességtartalom: a nagyon vizes gyümölcsök kristályossá teszik a jégkrém állagát, ezeket inkább kerüljük.

Mivel nyáron amúgy is bőségesen kaphatunk friss gyümölcsöket, maradjunk ezeknél. A fagyasztott gyümölcsök ízben általában elmaradnak, a kész édesség is íztelenebb lesz tőle.

Főzni vagy nem főzni

Vannak gyümölcsök, amelyeknek jót tesz, ha használat előtt rottyantunk egyet rajtuk. Ezzel elmélyítjük az ízüket, édesebbek lesznek, ami azt is jelenti, hogy kevesebb cukor kell majd a jégkrémhez.

A bogyós gyümölcsök például ilyenek: ha epret, málnát, ribizlit, áfonyát szeretnénk a jégkrémbe tenni, előtte közepes lángon főzzük pár percig őket. Ez abban is segít, hogy a kellemetlen, apró magvaikat el tudjuk távolítani, egy szűrő segítségével.

A többi gyümölcsöt (mangó, barack, sárgadinnye, stb.) beletehetjük nyersen is, ezek nem igényelnek előzetes főzést.

Édesítés, ízesítés

Ha rendesen érett gyümölcsöt használunk, valószínűleg nem lesz szükségünk egy kiló cukorra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem használhatunk egy keveset. A cukor ugyanis amellett, hogy kikerekíti az ízeket, a jégkrém állagát is krémesebbé teszi.

A fagyasztás során a cukor megakadályozza, hogy a víz teljesen megfagyjon, így nem alakul ki olyan sok jégkristály.

A cukron kívül mindenképpen tegyünk bele egy csipet sót és valamilyen citrus levéből néhány cseppet. Ezektől lesz összhangban a joghurt savanykás profilja és a gyümölcs édes íze.

Az elkészítés módja

A gyümölcsöt turmixoljuk le (mindegy, hogy megfőzzük vagy nem), majd keverjük el a joghurttal, cukorral, sóval és citrus levével. Öntsük jégkrémformába, és minimum 4 óráig fagyasszuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári édesség, amit a nagy melegben elkészíthetsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...