Házi jégkrémet készíthetünk bonyolultan, körülményesen is, de miért tennék, ha két-három hozzávalóval is megúszhatjuk a dolgot. A gyümölcs és a joghurt egy olyan verhetetlen párost alkot, amit nehéz bármilyen bolti fagylalthoz hasonlítani. A házi jégkrém készítésének csak néhány szabálya van, lássuk, mik ezek.
Milyen joghurtot használjunk?
Ha fagyasztásról van szó, figyelnünk kell az alap joghurt nedvességtartalmára. A víz ugyanis kristályosra fagy, és ha ezekből a kristályokból sok kerül a jégkrémbe, kellemetlen, kásás állaga lesz.
A krémes, gazdag jégkrémhez érdemes zsíros görög joghurtot használni. Ha nem jutunk ilyenhez, a natúr joghurt is megteszi, de ebből mindenképpen magas zsírtartalmút vegyünk.
A csökkentett zsírtartalmú, zsírszegény és egyéb „light” joghurtokat teljesen felejtsük el, ezek nem lesznek alkalmasak jégkrém készítésére.
A gyümölcs kérdése
Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt párosíthatunk a joghurthoz, ha néhány szempontot szem előtt tartunk. Az első ilyen a nedvességtartalom: a nagyon vizes gyümölcsök kristályossá teszik a jégkrém állagát, ezeket inkább kerüljük.
Mivel nyáron amúgy is bőségesen kaphatunk friss gyümölcsöket, maradjunk ezeknél. A fagyasztott gyümölcsök ízben általában elmaradnak, a kész édesség is íztelenebb lesz tőle.
Főzni vagy nem főzni
Vannak gyümölcsök, amelyeknek jót tesz, ha használat előtt rottyantunk egyet rajtuk. Ezzel elmélyítjük az ízüket, édesebbek lesznek, ami azt is jelenti, hogy kevesebb cukor kell majd a jégkrémhez.
A bogyós gyümölcsök például ilyenek: ha epret, málnát, ribizlit, áfonyát szeretnénk a jégkrémbe tenni, előtte közepes lángon főzzük pár percig őket. Ez abban is segít, hogy a kellemetlen, apró magvaikat el tudjuk távolítani, egy szűrő segítségével.
A többi gyümölcsöt (mangó, barack, sárgadinnye, stb.) beletehetjük nyersen is, ezek nem igényelnek előzetes főzést.
Édesítés, ízesítés
Ha rendesen érett gyümölcsöt használunk, valószínűleg nem lesz szükségünk egy kiló cukorra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem használhatunk egy keveset. A cukor ugyanis amellett, hogy kikerekíti az ízeket, a jégkrém állagát is krémesebbé teszi.
A fagyasztás során a cukor megakadályozza, hogy a víz teljesen megfagyjon, így nem alakul ki olyan sok jégkristály.
A cukron kívül mindenképpen tegyünk bele egy csipet sót és valamilyen citrus levéből néhány cseppet. Ezektől lesz összhangban a joghurt savanykás profilja és a gyümölcs édes íze.
Az elkészítés módja
A gyümölcsöt turmixoljuk le (mindegy, hogy megfőzzük vagy nem), majd keverjük el a joghurttal, cukorral, sóval és citrus levével. Öntsük jégkrémformába, és minimum 4 óráig fagyasszuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több nyári édesség, amit a nagy melegben elkészíthetsz: