4 gyümölcspáros, amiből készíts nyárvégi krémlevest

A nyár sok különböző ételről szólhat, többek között az édes, selymes, hűsítő gyümölcskrémlevesekről. Nem áldozott még le nekik: az alábbi ízpárok nyár végén is kényeztethetnek.

Nyári szabályszerűség, hogy minden szezonálisan elérhető gyümölcsből készíthető egy szintén szezonális, és istenien selymes gyümölcskrémleves. Sőt, tulajdonképpen nemcsak egyféle recept társul egy alapanyaghoz, hanem jóval több – ugyanis a különböző gyümölcsöket bátran párosíthatjuk egymással, ezáltal új, zamatos és izgalmas gyümölcskrémleveseket létrehozva. Lássunk most ezek közül néhány említésre méltó példát, hogy a nyár utolsó hetei se legyenek levesmentesek.

4 gyümölcspáros, amiből készíts nyárvégi krémlevest

Sárgadinnye-őszibarack

Két aranysárgán pompázó alapanyag találkozik egy főzésmentes, hideg levesben. És, hogy mi történik, mi a csattanó? Nos: isteni aroma, egymáshoz simuló ízek, a savasság és édesség tökéletes egyesülése minden kanálban. Tegyük a felkockázott gyümölcsöket egy turmixgépbe némi citromhéjjal és –lével, joghurttal és mentával.

Cukor nem is kell bele, főleg, ha kellően mézédes gyümölcsöket kaptunk.

Szilva-szeder

Ugyan a szilva némileg már az ősz felé invitál bennünket, mégis akad zöldellő húsában valami megmagyarázhatatlanul későnyárias. Hamvas külseje eszünkbe juttathat egy másik pompás gyümölcsöt: az apró, édes szedret. Társítsuk őket egy kevés tejszínnel gazdagított, citromhéjjal felfrissített, csipet fahéjjal bolondított levesben. A szilvát érdemes lehet előtte megsütni, megpárolni vagy megfőzni, a szeder azonban mehet bele nyersen. A magvak miatt javasolt a passzírozás, persze nem kötelező.

Sárgabarack-áfonya

Amit az őszi megkap a dinnyében, azt a sárgabarack az áfonyában találhatja meg. Talán szokatlannak tűnhet ez a kapcsolat, azonban mielőtt ítélkeznénk, inkább adjunk nekik egy esélyt. A szilvához hasonlóan a sárgabarack is némi hőkezelésre szorul, míg az áfonya maradhat nyers önmaga. Ízesítsük a levest mézzel, citromfűvel, a tálalásnál pedig készíthetünk hozzá néhány apró túrógombócot is.

Görögdinnye-ribizli

Az utolsó helyre ismét egy hideg leves került, ami középpontjába a lédús görögdinnyét állítja. Talán az egyik legédesebb nyári gyümölcs ez – így nem árthat meg neki, ha kiegyensúlyozzuk egy kissé az ízprofilját. Kiváló eszköz erre a fanyar ribizli, ami ráadásul még színben is passzol a dinnyéhez.

Adhatunk még mentát, citromhéjat, bazsalikomot is a leveshez, amit turmixolás után érdemes lehet átszűrni, hiszen mindkét gyümölcs komoly mennyiségű magot tartalmazhat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári csodák várnak rád itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek