Krémlevest nyáron is ehetsz frissítő, üde és könnyű formában

A krémleves alapvetően egy olyan fogás, amit leginkább az ősszel és a téllel, egyszóval a hideg, borongós idővel kapcsolunk össze. Pedig nyáron is készülhetnek isteni receptek, nézzük, hogyan!

A téli krémlevesekkel szemben a napfényes, forró évszak fogásainak más tulajdonságokat kell adnunk ahhoz, hogy élvezhetőek legyenek. Télen azért esszük őket, mert sok a gyökérzöldség, amiből krémes, laktató és melengető ételt főzhetünk, azonban jelenleg egyik felsorolt jellemzőre sincs szükségünk. A nyári krémlevesek legyenek könnyűek, frissek és aromásak, valamint hűsítőek, telis-tele a szezon legfinomabb ízeivel.

Krémlevest nyáron is ehetsz, frissítő, üde és könnyű formában

Készítsd hidegen!

Nyáron amúgy is sok étel esetében átváltunk a főzés nélküli technikákra, mert egyrészt nincs kedvünk órákat a forró tűzhely felett görnyedni, másrészt inkább hűsítő fogásokra vágyunk, mintsem melegekre.

A krémlevesek világában szerencsére nagyon sok főzésmentes, hideg recept található, ami nyárra tökéletes választás.

Készítsünk gazpacho-jellegű, turmixolt krémleveseket lédús zöldségekből (uborka, paprika, paradicsom, répa, stb.), vagy keményebb zöldségek (pl. cékla) megsütött verzióiból. A levesek behűtve adják legjobb arcukat, ráadásul gyorsabban el is készülnek, mint főzéssel.

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

Készítsd gyümölcsből!

Mivel most jóval több gyümölcs elérhető, mint az év összes többi részében, mindenképpen érdemes bevetni ezeket a szezonális alapanyagokat a konyhában. A legtöbbjük ráadásul olyan lédús, hogy kiváló alapja lehet egy-egy krémlevesnek.

Sokak talán nem néznek majd levesként ezekre az ételekre, mert szerintük inkább gyümölcsturmixra hasonlítanak. De semmi baj, ez legyen az ő dolguk. Az a jó ezekben a krémlevesekben, hogy 100 százalékosan csak a gyümölcsök friss, zamatos ízét érezhetjük, semmi mást. Használjunk bogyós gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét, sárgadinnyét, barackot, vagy amit csak szeretnénk.

Frissítsd fel az ízeit!

Az első fontos dolog egy krémleves esetében az alap kiválasztása, azonban rögtön ezután ugyanolyan lényeges a különböző ízesítők megtalálása is. Télen nehézkes ízeket használunk, ezeket inkább hagyjuk most hátra, és ízesítsük a levesünket rengeteg nyári aromával.

Válasszunk friss zöldfűszereket az aromákért, ecetet vagy citromlevet a savanykás ízekért, kombináljuk bátran a különböző zöldségeket-gyümölcsöket, és ne féljünk kísérletezni. A nyár sokszínű, legyenek az ételeink is ugyanilyenek.

Válassz jól tejterméket!

Ha szeretjük valamilyen tejtermékkel selymessé és gazdaggá tenni a krémlevesünket, akkor valószínűleg legtöbbször a tejszínért nyúlunk. Ez jó választás akkor, ha éppen hidegebb az idő, nyáron viszont megannyi más lehetőség áll elénk.

Joghurttal szinte minden levest finomabbá tehetünk, savanykás, karakteres íze sok zöldséghez, gyümölcshöz passzol.

Használhatunk még írót, kefirt vagy tejfölt is, de teljesen ki is hagyhatjuk a tejet a receptből. Sok olyan krémleves akad nyáron, aminek abszolút nincs szüksége rá, és ennyivel is csak könnyedebb végeredményt kapunk majd.

Tálald megfelelően!

Nincs krémleves kenyérkocka nélkül, nem? Vagy mégis? Nyáron nem kell annyira laktató leveseket készítenünk, mint télen, ezért bátran elhagyhatjuk a kenyeret, tésztát és más hasonlóan nehéz extrákat.

Persze ne hagyjuk csupaszon a leves felszínét: szórjunk rá apróra vágott zöldfűszert, pirított magvakat, bármit, ami könnyed és frissítő.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Nyers, chilis eperleves

Egy elképesztően gyors, nagyon nyári leves ez, amiben találkozik az eper édessége és a chili enyhe tüzessége, majd ez a két íz fantasztikusan kiegészíti egymást. Hidegen tálalva a ...

Fehér gazpacho

Paradicsom és paprika helyett sok-sok finomság kerül az uborka mellé ebben a hűsítő levesben, melynek a mandula adja meg a krémességét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, ötletek és finomságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...