Több oka is lehet, hogy nyáron gyorsabban megromlik a leves

Mindig nagyon szomorú, ha a nagy adag megfőzött levesünk megromlik, ilyenkor a hosszas fáradozásunk mind kárba vész. Nyáron kifejezetten oda kell figyelnünk, de pontosan mire is?

A nyári melegben a leves tárolása sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mert ilyenkor minden étel kétszer olyan gyorsan megromlik, mint más évszakokban. A levesek kifejezetten hajlamosak erre, több okból is. Vannak olyan tényezők, amelyek gyorsítanak a romlás folyamatán, még akkor is, ha a leves tárolása szakszerűen történik. Nézzük, melyek ezek a tényezők, hogy el tudjuk őket kerülni, vagy legalább oda tudjunk rájuk figyelni legközelebb.

Gyorsabban megromlik a leves ezektől a dolgoktól

Tejtermék jelenléte

A tejtermékek önmagukban is igen romlandóak, ezt a kellemetlen tulajdonságukat pedig átadják minden olyan fogásnak, amibe belefőzzük őket. És nemcsak közvetlen használatról lehet szó, hanem tulajdinképpen, ha bármilyen formában tejtermék kerül a levesbe, érdemes odafigyelni rá.

A krémlevesek az elsők ebben a sorban, mivel a krémesítéshez gyakran használunk tejet, tejszínt.

De a rántás vagy habarás (ha használunk ilyet) is tartalmazhat tejfölt vagy joghurtot, netán a levesbe tett galuska vagy gombóc is tartalmazhat sajtot, vajat, tejet. Ezektől mind rövidül az étel eltarthatósági ideje.

Levesbetétek használata

Mint ahogy azt az előző bekezdésben olvashattuk, a levesbetétek okozhatnak némi kellemetlenséget. És nemcsak a tejtermékek, hanem más összetevőik miatt is. A liszt is ugyanolyan romlandó, miután megfőztük, és mivel bőven kerül belőle a levesünkbe, jobban tesszük, ha óvatossággal járunk el.

A frissen, házilag készített levesbetétek (galuska, nokedli, csipetke, házi tészta, gombóc) egy fokkal romlékonyabbak, mind a liszt, mind a friss tojás miatt. A bolti tészták között van olyan, amiben nincs tojás, ezek egy kicsivel tovább bírják.

Nem friss alapanyag

A hús nyilván kényes alapanyag, ha nem friss, akkor a belőle készült fogások is gyorsabban megbuggyannak. Ugyanez igaz viszont a zöldségekre, gyümölcsökre is, bármilyen hihetetlennek hangzik.

Ha öreg volt a zöldség, vagy előre feldolgozott (hámozott, darabolt), esetleg hűtést igényelt volna, de szobahőmérsékleten tároltuk, galibát okozhat a levesben.

Hosszabb főzési idő

A főzési idő is közrejátszik az eltarthatóságban: minél tovább főzzük a levest, annál romlandóbb lesz. A frissen készített, főzés nélküli, friss levesek bírják a legtovább (bár ezek gyorsabban el is fogynak), ezzel szemben a hosszan készített, gazdag levesek hajlamosabbak a megromlásra.

Minden főtt ételt tároljunk a hűtőben, miután szobahőmérsékletre hűlt, rögtön tegyük a hidegre. Ha nem vagyunk biztosak a szavatosságában, inkább ne fogyasszuk el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári tippek, trükkök, receptek:

Címlapról ajánljuk