Több oka is lehet, hogy nyáron gyorsabban megromlik a leves

Mindig nagyon szomorú, ha a nagy adag megfőzött levesünk megromlik, ilyenkor a hosszas fáradozásunk mind kárba vész. Nyáron kifejezetten oda kell figyelnünk, de pontosan mire is?

A nyári melegben a leves tárolása sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mert ilyenkor minden étel kétszer olyan gyorsan megromlik, mint más évszakokban. A levesek kifejezetten hajlamosak erre, több okból is. Vannak olyan tényezők, amelyek gyorsítanak a romlás folyamatán, még akkor is, ha a leves tárolása szakszerűen történik. Nézzük, melyek ezek a tényezők, hogy el tudjuk őket kerülni, vagy legalább oda tudjunk rájuk figyelni legközelebb.

Gyorsabban megromlik a leves ezektől a dolgoktól

Tejtermék jelenléte

A tejtermékek önmagukban is igen romlandóak, ezt a kellemetlen tulajdonságukat pedig átadják minden olyan fogásnak, amibe belefőzzük őket. És nemcsak közvetlen használatról lehet szó, hanem tulajdinképpen, ha bármilyen formában tejtermék kerül a levesbe, érdemes odafigyelni rá.

A krémlevesek az elsők ebben a sorban, mivel a krémesítéshez gyakran használunk tejet, tejszínt.

De a rántás vagy habarás (ha használunk ilyet) is tartalmazhat tejfölt vagy joghurtot, netán a levesbe tett galuska vagy gombóc is tartalmazhat sajtot, vajat, tejet. Ezektől mind rövidül az étel eltarthatósági ideje.

Levesbetétek használata

Mint ahogy azt az előző bekezdésben olvashattuk, a levesbetétek okozhatnak némi kellemetlenséget. És nemcsak a tejtermékek, hanem más összetevőik miatt is. A liszt is ugyanolyan romlandó, miután megfőztük, és mivel bőven kerül belőle a levesünkbe, jobban tesszük, ha óvatossággal járunk el.

A frissen, házilag készített levesbetétek (galuska, nokedli, csipetke, házi tészta, gombóc) egy fokkal romlékonyabbak, mind a liszt, mind a friss tojás miatt. A bolti tészták között van olyan, amiben nincs tojás, ezek egy kicsivel tovább bírják.

Nem friss alapanyag

A hús nyilván kényes alapanyag, ha nem friss, akkor a belőle készült fogások is gyorsabban megbuggyannak. Ugyanez igaz viszont a zöldségekre, gyümölcsökre is, bármilyen hihetetlennek hangzik.

Ha öreg volt a zöldség, vagy előre feldolgozott (hámozott, darabolt), esetleg hűtést igényelt volna, de szobahőmérsékleten tároltuk, galibát okozhat a levesben.

Hosszabb főzési idő

A főzési idő is közrejátszik az eltarthatóságban: minél tovább főzzük a levest, annál romlandóbb lesz. A frissen készített, főzés nélküli, friss levesek bírják a legtovább (bár ezek gyorsabban el is fogynak), ezzel szemben a hosszan készített, gazdag levesek hajlamosabbak a megromlásra.

Minden főtt ételt tároljunk a hűtőben, miután szobahőmérsékletre hűlt, rögtön tegyük a hidegre. Ha nem vagyunk biztosak a szavatosságában, inkább ne fogyasszuk el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári tippek, trükkök, receptek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...