Gyors rizstál: a vacsora, amihez mindig minden van otthon

Fél óránál nem lesz több idő elkészíteni ezt a fogást, például egy hosszú munkanap végén fáradtságmentes vacsora lehet belőle. A hozzávalók minden konyhában ott vannak, csak a fantáziánkat kell használnunk a főzéshez.

Ez a gyors rizses egytálétel meg fogja váltani a konyhánkat. Bevásárlás és különösebb tervezés nélkül össze tudjuk dobni néhány otthoni alaphozzávalóból. Ezért nincs is konkrét receptje, az elkészítés teljes mértékben rajtunk áll. Szedjük össze a hűtőben és kamrában megbújó maradékokat, ebben a gyors rizses egytálételben új esélyt kapnak.

Gyors rizstál: a vacsora, amihez mindig minden van otthon

A rizstál tervrajza

Három elemből tevődik össze a tálunk: rizsből, tetszőleges feltétekből és szószból. Mégis, amikor összerakjuk őket, az egyszerű hozzávalókból egy komplett meleg vacsora lesz.

A rizs lehet friss vagy előző nap főzött is, ebben az esetben még kevesebbet kell készülnünk. Persze bármilyen más gabonát is használhatunk, ha csak az van éppen otthon.

Ezt az alapot pakolhatjuk meg konkrétan mindennel, ami csak eszünkbe jut. Többféle nyers és párolt zöldséggel, hidegsülttel, tojással, pirított magvakkal: a lényeg a sokszínűség. Változatos színekkel és textúrákkal sokkal izgalmasabbá tehetjük ezt az egyszerű ételt.

Végül következik a szósz, ami összehozza a tál többi szereplőjét, alaposan bevonja a zöldségdarabokat és a rizsszemeket.

Alapozzunk meg a rizzsel

Főzzünk egy adag rizst (egy főre 100 grammal számoljunk) vagy más gabonát. Persze, ha éppen maradt a hűtőben, vegyük elő és melegítsük meg.

Amíg fő a rizs, elkezdhetünk foglalkozni a többi elemmel, így pont egyszerre fog elkészülni a vacsora.

Halmozzuk el feltétekkel

Itt az alkalom, hogy felhasználjuk azt a fél paprikát, bontott kukoricakonzervet, sült csirkemellet, ami a hűtőben szomorkodik.

Persze friss hozzávalókat is használhatunk, ezeket tetszés szerint hagyhatjuk nyersen, hogy harsány, ropogós falatokkal gazdagodjon az étel. De meg is párolhatjuk őket, ekkor lesz alkalmunk a hideg húst is felmelegíteni.

Főzzünk vagy süssünk hozzá egy tojást, keressünk magvakat, amikkel megszórhatjuk, így is táplálóbb vacsoránk lesz.

Hozzuk össze a szósszal

Kész a rizsünk és a feltéteket is összehoztuk, már csak a szósz kell ahhoz, hogy összeálljon a kép. A szósz legfontosabb feladata, hogy egységesen eljuttassa az ízeket a tálban, és minden falatban érezhessük őket.

Ez álljon a következő alapokból: olaj, ecet és fűszerek. Engedjük szabadon a fantáziánkat, minden jöhet, amit a polcon találunk. Legyen csípős, legyen savanyú, sós vagy enyhén édeskés, de leginkább legyen a sajátunk.

Keverjük össze és öntsük a feltétekkel halmozott rizsre. A vacsoránk el is készült, ráadásul otthoni hozzávalókat használtunk hozzá, és alig kellett főznünk. Kell ennél több egy nehéz munkanap után?

Fűszeres rizses hús

Ezzel a kajával a maradékoknak adhatsz új életet! Mehet bele a rizs, a sült hús, bármilyen zöldség, sőt még savanykás gyümölcs is. A fűszerezés is rajtatok áll, viszont ezt a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ne pazaroljunk a konyhában, használjunk fel mindent:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...