Íme a legtutibb receptek, ha az otthonfőzés és a gyerek is rád maradt

Újra otthon vagyunk az ovisokkal, iskolássokkal. Egyszerre folyik a munka, a digitális oktatás, a kicsik lekötése, szórakoztatása, míg dolgozunk, no és akkor az otthonfőzés gondját még nem is hoztuk szóba. Ötleteket gyűjtöttünk a gyors és finom hétköznapi karanténebédekhez.

Sokak életében nem hozott számottevő változást a héten bevezetett újabb korlátozás, de a gyerekes családok életében megint eljött az az időszak, amikor több korosztály tanulását, szabadidejét kell összehangolni az otthonfőzéssel, nem beszélve az online munkáról és a háztartási teendőkről. A tavalyi karantén alatt sokféle főzési szokást beemeltünk a hétköznapokba, sokan azóta is sütnek-főznek rendszeresen, de nagyon más az, amikor az ember hobbiból főzi a kedvenceit, mint amikor egy vagy több gyereket kell naponta házikoszttal ellátnia.

Íme pár okos recept és tipp, ha az otthonfőzés és a gyerek is rád maradt

Most olyan technikákat és ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyíteni tudjuk az otthonfőzést, és tartalmas, finom és nem utolsó sorban pénztárcabarát fogásokat tudunk összedobni a családnak.

Húsleves és a belőle készülő megannyi finomság

A húsleves elkészítése bonyolultnak tűnhet, hiszen viszonylag sokféle hozzávalótól lesz igazán finom és tartalmas a levesünk, de a jó hír az, hogy csak az előkészítés igényel egy kicsit több időt, utána a főzés már megy magától, nem kell ott állni mellette. Ha este megtisztítjuk a zöldségeket, akkor reggel felkelve csak be kell tenni mindent a fazékba és alacsony hőfokon, gyöngyöztetve főzni. A leves egész délelőtt elvan magában, és legközelebb csak akkor kell foglalkoznunk vele, amikor ebédidőben tálalni szeretnénk. Nem baj, ha az alapléből másnapra is marad, hiszen rengetegféleképpen felhasználhatjuk, akár egy másnap elkészített főzelékbe is, de le is fagyaszthatjuk.

Ha pedig a leveszöldség sem fogy el, még örülhetünk is, hiszen egy kis cukor és mustár hozzáadásával, leturmixolva nagyszerű vadas készülhet belőle, a húslevesből maradt húst átpirítva tésztával tálalva már kész is van a másnapi ebéd.

Zöldségleves és egytálételek

Ne aggódjunk azon, hogy többfogásos ételeket kellene ilyenkor feltálalnunk a családnak, elég ha készül egy tartalmas zöldségleves – akár csirkeaprólékkal – , ami után nincs is második fogásra szükség, viszont marad hely egy finom keksznek, nasinak, de akár egy bolti gofrinak is, ami lehet nem frissen, a konyhánkban készült, de gyümölcsökkel kombinálva abszolút megállja a helyét.

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

Egy ragu mind felett

A karanténkonyha egyik nagyszerű alapfogása még a sokféle zöldséggel készülő fűszeres ragu, amit készíthetünk ázsiai hangulatúra, vagy tejszínesen, de mexikóira hangolva (vega és húsos változatban) egyaránt. Ezekhez elég csak nagyobb adag rizst párolni, de bevethetünk más, alternatív köreteket is, mint a bulgur, a quinoa vagy a köles is. Nagy előnyük, hogy gyorsan, negyed óra alatt puhára főnek és tele vannak rosttal, ásványi anyagokkal.

Tortillák

Ha úgy éreznénk, hogy mindenki kezd kicsit belefásulni a hétköznapi fogások körforgásába, iktassunk be egy-egy tortillás napot, amikor a készen is megvásárolható tortillalapokat mindenki azzal tölthet meg, amihez kedve van. Mehet bele saláta, paradicsom, paprika, mindenféle finom szendvicskrém, karakteres sajtok, hummusz, sonka vagy épp az előző napról maradt húsos ragu is. A megtöltött tekercseket tegyük egy kis időre a sütőbe, vagy serpenyőben melegítsük át.

Mindent bele burrito

Egyik kedvenc Tex-Mex kajánk a burrito, mivel szinte bármivel tele lehet pakolni, könnyen és gyorsan el lehet készíteni, és nem utolsó sorban nagyon laktató is. Paradicsomos raguval, ...

Házi falafel

A falafel is egy olyan étel, amihez nem szívesen állunk neki otthon, hogy elkészítsük, mert többnyire tartunk tőle, hogy biztos rettentően nehéz. Pedig a következő recept alapján ...

A készétel sem ördögtől való

A mostani rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat is követel, amibe beletartozhat az is, hogy engedünk az elveinkből. Sokan vannak, akik teljesen száműzték a készételeket otthonról, ami nagyon is helyes döntés. Ám vannak helyzetek amikor néhány boltban kapható kész- vagy épp félkész étel igenis jó megoldás lehet. Jó dolog elkészíteni például a különböző olaszos tésztákat, ám amikor tényleg csak tíz percünk van arra, hogy valamit az asztalra tegyünk, ne érezzük bűnnek, ha kinyitunk egy kész tésztaszószt. Jó dolog a magunk készítette hús- és zöldséggolyót feltálalni a gyerekeknek, de nincs azzal sem baj, ha néha boltit kapnak. Kínáljunk mellé sült zöldségeket, valamilyen alternatív köretet vagy éppen zöldségekkel felturbózott tésztaszószt, és máris táplálóbb lesz a végeredmény.

Spenótfőzelék egyszerűen

A spenótfőzelék egy megosztó étel, van aki nagyon, van aki egyáltalán nem szereti. Én egy kicsit másképp szoktam készíteni, több fokhagymával és tejjel, de így is nagyon finom lesz.

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Azzal sincs baj, ha például mirelit sült krumpli a köret valamelyik nap, de kombináljuk valamilyen meglepő zöldséges fogással, például készülhet hozzá egy gyors spenótmártás hatperces főtt tojással, így abban a húsz percben, amíg a spenót elkészül, a krumpli és a tojás is tálalható, és fél óránál többet nem is töltöttünk a konyhában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tippek az élvezhető házimenzához:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...