Így lesz feledhetetlen és tökéletes a húslevesed

Ahogy megérkeznek a hidegebb, őszi napok, az ember rögtön a melegítő, gondoskodó ízekre vágyik. Ilyenkor esik legjobban az aranyló húsleves is, amelyről most megtudhatod, hogy készítheted el a legfinomabban.

Ahány ház, annyi szokás, így van ez a húsleveskészítés terén is, a világ szinte minden táján készítik, de még családon belül is vannak különbségek abban, hogy ki milyen ízesítéssel és húsból, milyen hús-zöldség aránnyal szereti, a belevaló tésztaféléket nem is említve. A húsleves nemcsak egy nemzet gasztronómiai kultúrájának meghatározó eleme, hanem olyan különleges, gyógyító étel, amelynek egészségre gyakorolt jótékony hatásait évezredek óta mindenütt elismerték. A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb népi gyógymódként alkalmazták a gazdag húslevest, amelyről több kutatás is bebizonyította, hogy gyulladáscsökkentő hatású, és melegen fogyasztva segíthet enyhíteni a felsőlégúti tüneteket.

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

Emellett a csontos húsokból főzött gazdag alapléről is számos kutatás bizonyította be, hogy olyan vitaminokat, nyomelemeket, fehérjéket tartalmaz, amely jót tesz az emésztésnek, a csontoknak, a bőrnek és a hajnak, a húsban található kollagén is kioldódik a főzés során, így egyfaja multivitamin-készítményként is tekinthetünk a vasárnapi gőzölgő húslevesünkre.

Milyen húsból a legjobb?

Nincs arra kőbe vésett szabály, hogy milyen fajta húsból főzhető a legjobb leves, ahogy azt sem mondhatjuk, hogy csak egyfajta, vagy épp csakis többféle húst főzzünk a levesbe, mert csak akkor lesz igazán finom. Egy fontos szabály van: a hús minősége legyen megfelelő, valamint mindig legyen csontos hús a levesben, mert a csontokból kioldódó kollagén és zsír fogja majd megadni az igazi gazdagságát.

Hidegen, melegen kezdjük?

A húslevesfőzés nem éppen a leggyorsabb konyhai művelet, a leggazdagabb ízt tényleg a hosszan, alacsony lángon való gyöngyöztetéssel érhetjük el, ám jó, ha tudjuk, húslevest lehet főzni kuktában is! Ezzel jelentősen lerövidíthetjük a főzési időt, ám ugyanolyan koncentrált ízt kapuk, mintha hosszú órákig főztük volna. Vannak, akik főzés előtt átpirítják a csontos húsokat, és csak utána teszik fel főzni. Alapvető szabály azonban, hogy az ázsiai rameneken kívül a többi húslevesféle főzésénél a húst először mindig magában, és mindig hideg vízben tegyük fel főzni.

Habozni, ne habozni?

Az, hogy eltávolítjuk-e a húsból kifővő habot, mielőtt beletesszük a levesbe a zöldségeket, szintén csak ízlés kérdése. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy ha leszedem a habját, biztosan nem lesz zavaros a leves, így én ezt a lépést sosem hagyom ki. Vannak, akik annyira lassan főzik, hogy van ideje a keletkező habnak szép lassan magától eltűnni. Ez is egy jó megoldás, ha azonban tudjuk, hogy nem lesz négy-öt óránk lassan gyöngyöztetve főzni a levesünket, inkább habozzuk le.

Házi rámen

Rengeteg változata van, ez az egyik. Ízlés szerint alakíthatjuk, ahogy szeretnénk, hiszen ebből sincs egy eredeti recept.

PHO leves

Nagyi húslevese felturbózva. Akár így is jellemezhetnénk az utóbbi évek egyik legkedveltebb levesét, az ázsiai régióból érkező PHO levest. Bár elkészítése nem bonyolult, a ...

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Milyen zöldség kell bele mindenképp?

Erre sincs általános szabály, itthon klasszikusan répa, fehérrépa, hagyma és zeller kerül bele, de gondoljunk csak az ázsiai ramenekre és a phora, amelyhez számos itthon egzotikusnak számító hozzávaló is kell (Pl. gyömbér, csillagánizs, fahéj), vagy arra, hogy más országokban nem elterjedt a petrezselyemgyökér, ezért másfajta gyökérzöldségekkel főzik a húslevest. Van, aki szentségtörésnek tartja, hogy gomba, zöldborsó, vagy épp kelbimbó kerüljön a levesbe, mások pedig még zöldpaprikát is tesznek bele. Ne féljünk kísérletezni, senkinek sem tartozunk elszámolással, mert mi kicsit szokatlanabb zöldségekkel szeretjük a húslevest.

Húsleves palacsintabetéttel gyerekeknek

Mivel gazdagíthatjuk?

A levesbetétek száma szintén rendkívül változatos, itthon a leggyakrabban cérnametélt vagy csigatészta használatos, de a levesgyöngytől kezdve a palacsintán és a tortellinin át a különböző ázsiai tésztákig rengetegféle tésztával gazdagíthatjuk a levest. Sőt, az alkohol használata sem tiltott: az ököruszálylevest sokszor 3-4 cl konyakkal készítik, a levesbe kerülő húsokat főzés előtt átpirítják, és meglocsolják a konyakkal. Különleges, mély ízt ad az ételnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...