Ettől lesz igazán izgalmas az amúgy szerény gratin

A gratin egy fantasztikus francia rakott zöldségétel, amit odahaza is játszi könnyedséggel elkészíthetünk. Ahhoz azonban, hogy tényleg isteni fogás váljék belőle, jobb kipipálni az alábbi rubrikákat is.

Gratin tulajdonképpen bármilyen gyökérzöldségből – sőt, egy sor másfajta alapanyagból is – készülhet. Ez a francia fogás köretként, előételként vagy vegetáriánus főfogásként is megállja a helyét, attól függően, hogy mik az asztaltársaság igényei. Lényege, hogy a vékonyra szelt zöldséget egy tojásos-tejszínes, fűszerezett keverékben sütjük készre, így a végeredmény csodásan puha, de nem szétfőtt zöldség és sűrű, gazdag „mártás” lesz. A csőben sütés végeredménye, a gratin persze magától nem lesz ízes és tökéletes – ennek elérésben segítenünk kell neki, például az alábbi módokon.

Ettől lesz igazán izgalmas az amúgy szerény gratin

Keverd a zöldségeket

Egyféle zöldséggel finom a gratin, de többfélével egyenesen isteni lesz. Érdemes hát olyan alapanyagokat egymással társítani a kerámiaedényben vagy jénaiban, amelyek nagyot tudnak alkotni közösen. A brokkoli mellé kerüljön karfiol vagy kelbimbó, a zöldbab mellé spárga, a burgonya mellé batáta.

TIPP: egyedül arra figyeljünk, hogy a zöldségek azonos puhulási idővel rendelkezzenek – ellenkező esetben kompenzáljunk azzal, mekkorára vágjuk őket.

Ízesítsd a zsemlemorzsát

A csőben sült zöldségek tetejét gyakran gazdagítja zsemlemorzsás szórás – ez a mély, pirult aroma mellett texturális izgalmakat is hoz a tányérra. És míg megtehetjük, hogy egyszerűen, magában szórunk némi prézlit a gratin tetejére, megéri egy kis plusz munkával megízesíteni azt a morzsát.

TIPP: enyhén pirítsuk meg vajon vagy olajon, a zsiradékot pedig előzetesen ízesítsük fokhagymával, zsályával, egyéb ízesítőkkel.

Szórj mást is a tetejére

A morzsa, mint fentebb szó volt róla, sokat hozzáad a gratinhez, mivel állagbeli eltérést képvisel az ételben. Ha ezt még tovább fokoznánk, használjunk további ropogós alapanyagokat is a csőben sült zöldség tetején.

TIPP: szórjuk meg az ételt mandulapehellyel, aprított dióval vagy mogyoróval. A magvakat ne pirítsuk meg előre, különben megégnek a sütőben.

Tálaláskor egészítsd ki

És ha még ennél is ízesebb gratint szeretnénk kapni, hát ne hagyjuk csupaszon a tányéron sem. Szórjuk meg aprított zöldfűszerrel, vagy készítsünk hozzá egy friss mártást, öntetet. Esetleg tálaljunk mellé zöldsalátát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...