Ettől lesz igazán izgalmas az amúgy szerény gratin

A gratin egy fantasztikus francia rakott zöldségétel, amit odahaza is játszi könnyedséggel elkészíthetünk. Ahhoz azonban, hogy tényleg isteni fogás váljék belőle, jobb kipipálni az alábbi rubrikákat is.

Gratin tulajdonképpen bármilyen gyökérzöldségből – sőt, egy sor másfajta alapanyagból is – készülhet. Ez a francia fogás köretként, előételként vagy vegetáriánus főfogásként is megállja a helyét, attól függően, hogy mik az asztaltársaság igényei. Lényege, hogy a vékonyra szelt zöldséget egy tojásos-tejszínes, fűszerezett keverékben sütjük készre, így a végeredmény csodásan puha, de nem szétfőtt zöldség és sűrű, gazdag „mártás” lesz. A csőben sütés végeredménye, a gratin persze magától nem lesz ízes és tökéletes – ennek elérésben segítenünk kell neki, például az alábbi módokon.

Ettől lesz igazán izgalmas az amúgy szerény gratin

Keverd a zöldségeket

Egyféle zöldséggel finom a gratin, de többfélével egyenesen isteni lesz. Érdemes hát olyan alapanyagokat egymással társítani a kerámiaedényben vagy jénaiban, amelyek nagyot tudnak alkotni közösen. A brokkoli mellé kerüljön karfiol vagy kelbimbó, a zöldbab mellé spárga, a burgonya mellé batáta.

TIPP: egyedül arra figyeljünk, hogy a zöldségek azonos puhulási idővel rendelkezzenek – ellenkező esetben kompenzáljunk azzal, mekkorára vágjuk őket.

Mini burgonyagratinok

Ezek az imádni való kis burgonyahalmok hasonlóan készülnek, mint a burgonyagratin (más néven dauphinoise), csak éppenséggel mini változatban. A vékonyra szeletelt burgonyarétegek ...

Cacio e pepe burgonyagratin

Krémes, borsos és sajtos - nagyjából ez a 3 fő jellemzője a Cacio e Pepé-nek. A sós parmezán és a frissen őrölt fekete bors kombinációja a pirult tetejű, ropogós burgonyával új ...

Ízesítsd a zsemlemorzsát

A csőben sült zöldségek tetejét gyakran gazdagítja zsemlemorzsás szórás – ez a mély, pirult aroma mellett texturális izgalmakat is hoz a tányérra. És míg megtehetjük, hogy egyszerűen, magában szórunk némi prézlit a gratin tetejére, megéri egy kis plusz munkával megízesíteni azt a morzsát.

TIPP: enyhén pirítsuk meg vajon vagy olajon, a zsiradékot pedig előzetesen ízesítsük fokhagymával, zsályával, egyéb ízesítőkkel.

Szórj mást is a tetejére

A morzsa, mint fentebb szó volt róla, sokat hozzáad a gratinhez, mivel állagbeli eltérést képvisel az ételben. Ha ezt még tovább fokoznánk, használjunk további ropogós alapanyagokat is a csőben sült zöldség tetején.

TIPP: szórjuk meg az ételt mandulapehellyel, aprított dióval vagy mogyoróval. A magvakat ne pirítsuk meg előre, különben megégnek a sütőben.

Tálaláskor egészítsd ki

És ha még ennél is ízesebb gratint szeretnénk kapni, hát ne hagyjuk csupaszon a tányéron sem. Szórjuk meg aprított zöldfűszerrel, vagy készítsünk hozzá egy friss mártást, öntetet. Esetleg tálaljunk mellé zöldsalátát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...