Ez a gombás szendvicskrém annyira becsapja az érzékeinket, hogy egy pillanatra biztosan el fogjuk felejteni, hogy amit eszünk, teljesen vegetáriánus. A gomba állaga és íze is különleges, szinte húsos, és ha megfelelően készítjük el, egy fantasztikus krém alapja lehet. A főzési titkokon kívül megismerhetjük a gombás szendvicskrém ízesítésének legjobb módszereit is.
Hogyan süssünk gombát?
Már az elején elronthatjuk az egészet, ha a gombát rosszul sütjük meg. Szerencsére egyszerű elkerülni, hogy vizes maradjon vagy megszívja magát olajjal. Lássuk, hogyan!
Vágjuk vékony szeletekre a gombát, közben kezdjünk el forrósítani egy száraz serpenyőt. Tényleg fontos, hogy ne legyen olaj benne az elején, mert a zöldség nyersen magába szívja az egészet.
A gomba a hirtelen hő hatására az összes nedvességet „kiizzadja”. Ha elfőtt róla az összes víz, sózzuk meg, hogy az utolsó csepp is kisüljön belőle. Ne ijedjünk meg, ha elkezdene leragadni, ezen a ponton már adhatunk hozzá pár csepp olajat.
Hagyjuk egy kicsit lepirulni, hogy szép, aranybarna színt kapjon. Ekkor kezdhetünk gondolkozni az ízesítésen: érdemes friss petrezselymet, borsot és egy kevés citromlevet használni. Fantasztikus harmónia alakul ki ezektől, a szendvicskrém nagyon ütős lesz.
Hogyan lesz szendvicskrém?
A megsült gombát öntsük aprítógépbe, és dolgozzuk teljesen krémesre. Tegyük üvegbe, dobozba és tároljuk a hűtőben. Érdemes egy hét alatt elfogyasztani.
Mivel gazdagíthatjuk?
Önmagában is kiváló feltét lehet, de amennyiben tényleg egy kenőmájashoz hasonló élményt szeretnénk elérni, további hozzávalókkal turbózhatjuk.
Olajon pirított hagymával, fokhagymával egy kis mélységet kaphat. Az enyhén karamellizált hagyma édes íze kifejezetten jó párosítást nyújt a gombával.
Ha pár evőkanál krémsajtot adunk hozzá az aprítógépben, a szendvicskrém állaga isteni lesz.
Vegán verziót is készíthetünk, a sajt nélkül: hasonló hatást érhetünk el csicseriborsóval. A hüvelyesek közül talán ennek van a legkevésbé jellegzetes íze, könnyen megbújik az erőteljesebb gomba mellett.
Ha maximális ízélményt akarunk kicsalni belőle, dobjunk pár marék diót is hozzá. A pürésítéstől ezek apró darabokban lesznek csak jelen a krémben, mégis rengeteget változtatnak rajta.
Persze a felsorolt extrákat egyszerre is használhatjuk, nem ütik ki, sőt kellemesen kiegészítik egymást. A végeredmény pedig egy olyan meglepő zöldséges szendvicskrém lesz, amitől még a húsimádók is elájulnak majd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A vegetáriánus abszolút nem egyenlő az unalmassal: