Felejtsd el a kenőmájast: ez a zöldséges szendvicskrém lesz az új kedvenced

A zöldségek sokkal többre képesek, mint szerény külsejük elhiteti velünk. A komplex gombával is csodákat tehetünk, ha jól kezeljük: akár „kenőmájas” is lehet belőle.

Ez a gombás szendvicskrém annyira becsapja az érzékeinket, hogy egy pillanatra biztosan el fogjuk felejteni, hogy amit eszünk, teljesen vegetáriánus. A gomba állaga és íze is különleges, szinte húsos, és ha megfelelően készítjük el, egy fantasztikus krém alapja lehet. A főzési titkokon kívül megismerhetjük a gombás szendvicskrém ízesítésének legjobb módszereit is.

Felejtsd el a kenőmájast: ez a zöldséges szendvicskrém lesz az új kedvenced

Hogyan süssünk gombát?

Már az elején elronthatjuk az egészet, ha a gombát rosszul sütjük meg. Szerencsére egyszerű elkerülni, hogy vizes maradjon vagy megszívja magát olajjal. Lássuk, hogyan!

Vágjuk vékony szeletekre a gombát, közben kezdjünk el forrósítani egy száraz serpenyőt. Tényleg fontos, hogy ne legyen olaj benne az elején, mert a zöldség nyersen magába szívja az egészet.

A gomba a hirtelen hő hatására az összes nedvességet „kiizzadja”. Ha elfőtt róla az összes víz, sózzuk meg, hogy az utolsó csepp is kisüljön belőle. Ne ijedjünk meg, ha elkezdene leragadni, ezen a ponton már adhatunk hozzá pár csepp olajat.

Hagyjuk egy kicsit lepirulni, hogy szép, aranybarna színt kapjon. Ekkor kezdhetünk gondolkozni az ízesítésen: érdemes friss petrezselymet, borsot és egy kevés citromlevet használni. Fantasztikus harmónia alakul ki ezektől, a szendvicskrém nagyon ütős lesz.

Hogyan lesz szendvicskrém?

A megsült gombát öntsük aprítógépbe, és dolgozzuk teljesen krémesre. Tegyük üvegbe, dobozba és tároljuk a hűtőben. Érdemes egy hét alatt elfogyasztani.

Mivel gazdagíthatjuk?

Önmagában is kiváló feltét lehet, de amennyiben tényleg egy kenőmájashoz hasonló élményt szeretnénk elérni, további hozzávalókkal turbózhatjuk.

Olajon pirított hagymával, fokhagymával egy kis mélységet kaphat. Az enyhén karamellizált hagyma édes íze kifejezetten jó párosítást nyújt a gombával.

Ha pár evőkanál krémsajtot adunk hozzá az aprítógépben, a szendvicskrém állaga isteni lesz.

Vegán verziót is készíthetünk, a sajt nélkül: hasonló hatást érhetünk el csicseriborsóval. A hüvelyesek közül talán ennek van a legkevésbé jellegzetes íze, könnyen megbújik az erőteljesebb gomba mellett.

Kapros karfiolkrém

Jóban vagyok a kaporral is, meg a karfiollal is, ezért nagyon megörültem ennek a kencének, amikor először egy keresztelőn találkoztam vele. Aztán hosszú időre elfelejtettem, mígnem ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Ha maximális ízélményt akarunk kicsalni belőle, dobjunk pár marék diót is hozzá. A pürésítéstől ezek apró darabokban lesznek csak jelen a krémben, mégis rengeteget változtatnak rajta.

Persze a felsorolt extrákat egyszerre is használhatjuk, nem ütik ki, sőt kellemesen kiegészítik egymást. A végeredmény pedig egy olyan meglepő zöldséges szendvicskrém lesz, amitől még a húsimádók is elájulnak majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A vegetáriánus abszolút nem egyenlő az unalmassal:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...