Az ősz kedvenc alapanyaga lassan drágább, mint a hús

Magyarország igazi gombanagyhatalom lehetne, magas ára miatt azonban mi, magyarok alig fogyasztunk gombát.

Az ősz egyik legnépszerűbb alapanyaga lehetne a gomba, ami – legyen szó csiperkéről, laskáról vagy rókagombáról – igazi szuperélelmiszernek számít. Hiába a számos szervezetre gyakorolt jótékony hatás és a csodálatos ízvilág, ára miatt Magyarország elmarad az uniós átlagtól gombafogyasztás terén – legalábbis ez derül ki a Hellovidek.hu cikkéből.

Imádjuk a gombát, pedig itthon nem olcsó mulatság!

Az online magazinnak Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa és gombaszakértő elmondta, évente mintegy 20 ezer tonna gombát termelnek az országban, ez viszont elmarad az ideális mértéktől. Pedig gombát fogyasztani fontos lenne minden szervezet számára, hiszen egyszerre fehérjeforrás és D-vitaminforrás is, arról nem is beszélve, milyen könnyű elkészíteni szinten minden ételt, aminek a gomba a fő alapanyaga.

Az aktuális adatok szerint átlagosan másfél kilogramm gombát fogyasztunk évente, ez a nyugat-európai átlag gombafogyasztásnak csupán a fele, olyan ország is van, ahol ez az átlagszám négy, ritka esetekben akár hat kilogramm is lehet a Helló Vidék cikke szerint.

Míg az EU-hoz való csatlakozás idejében 30-35 ezer tonna volt az éves gombatermés, a 2000-es évek második felére a külföldi termékek megjelenése és a nagyberuházás-igényű gombatermesztés miatt 20 ezer alá csökkent ez a szám. A Helló Vidéknek Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke azt nyilatkozta, ebben az időszakban a magyar termesztők nem tudták felvenni a versenyt mennyiségben és minőségben a francia és holland konkurenciával, így sokan felhagytak vele.

A cikk szerint a korábbi, zömmel pincés termesztés nem számított korszerűnek és versenyképesnek, az elmúlt években azonban egyre inkább látszódik a gombatechnológiai fejlesztések eredményei, melynek köszönhetően egyre nagyobb a kereslet az itthoni termesztésű gombákra. Magyarország jelenleg főleg Németországba, Romániába és Szlovákiába exportál gombát.

A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy, kis mennyiségben pedig shitake is kapható. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv.

A csiperke az egyik legnépszerűbb gombafajta

Nem olcsó mulatság

A Helló Vidék gyűjtése szerint a Tesco online kínálatában a csiperkegomba 1200-1700 Ft/kg, a laskagomba 1700 Ft/kg. Az Auchan online felületén a csiperke 1090-1396 Ft/kg között találunk, barna csiperkét 898-1316 Ft/kg között lehet kapni, a shiitake gomba pedig aranyáron 5990 forintért kapható.

A Spar online boltjában fehér csiperkét 999-1358 Ft/kg között vásárolhatunk, barna csiperkét 1338-1796 Ft/kg közötti áron találunk, shiitake gombát 5790 Ft/kg áron, fehér shimejii gombát 3526 Ft/kg áron, portobellot 2282 Ft/kg áron, laskát 1663-3993 Ft/kg között, ördögszekér gombát pedig 249 Ft/kg-ért vásárolhatunk meg.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszere szerint, a vidéki fogyasztói piacokat tekintve az állapítható meg, hogy a csiperkét 1200-1400 Ft/kg-os, a laskát 1500-2500 Ft/kg-os, a szabadföldi vargányát pedig 6000 Ft/kg-os áron adják.

Ezen információk szerint érdemes lehet inkább a piacon vásárolni a gombát, ahol sokszor egészen különleges, megbízható forrásból származó fajtákkal is találkozhatunk.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...