Ez lesz a 2022-es év gombája

Megválasztották a 2022-es év gombáját. A nyertest a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán hirdették ki.

Az ízletes rizike nyert a Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán, és ezzel ez a faj lesz az év gombája 2022-ben – jelent meg a hír a Sokszínű vidék oldalán.

Az ízletes rizike (Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán)

Az ízletes rizikének éppen szezonja van, zömmel pedig a kéttűs fenyők alatt lehet megtalálni június és december között. A rizike rendkívül színes és egészséges gombafajta, íze kellemesen édeskés, nem csípős. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán megjelent posztban leírtak szerint az ízletes rizike közepes termetű gomba, kalapja 4-12 cm szélesre nő meg. Színe a narancssárga különböző árnyalataiban pompázik, a sértett részeken azonban zöldesre színeződhet.

Felülete nedvesen ragadós, többnyire körkörösen, sötétebben zónás, gödörkés. Tönkje 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5 cm széles. Formája hengeres, felülete sima, melyet sok, különböző méretű, sötétebb gödörke borít. Húsa kemény, merev, pattanva törik.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet, hogy az ízletes rizike könnyen összetéveszthető a többi rizikefajjal, melyek hasonló színűek. Elkülönítő bélyege a tönkön megfigyelhető gödörkék, a narancsszínű tejnedv, ami nem, vagy csak nagyon lassan vörösödik.

Az interneten az ízletes rizike számos felhasználási módját megtaláljuk (Fotó: Börcsök Zoltán)

Amennyiben bárki is gombászni indul az erdőbe az őszi időszakban, fogyasztás előtt mindenképpen keressen fel egy szakértőt, aki bevizsgálja a begyűjtött gombákat.

Forrásunk volt.

Címlap: Facebook.com/Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk