Ez lesz a 2022-es év gombája

Megválasztották a 2022-es év gombáját. A nyertest a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán hirdették ki.

Az ízletes rizike nyert a Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán, és ezzel ez a faj lesz az év gombája 2022-ben – jelent meg a hír a Sokszínű vidék oldalán.

Az ízletes rizike (Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán)

Az ízletes rizikének éppen szezonja van, zömmel pedig a kéttűs fenyők alatt lehet megtalálni június és december között. A rizike rendkívül színes és egészséges gombafajta, íze kellemesen édeskés, nem csípős. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán megjelent posztban leírtak szerint az ízletes rizike közepes termetű gomba, kalapja 4-12 cm szélesre nő meg. Színe a narancssárga különböző árnyalataiban pompázik, a sértett részeken azonban zöldesre színeződhet.

Felülete nedvesen ragadós, többnyire körkörösen, sötétebben zónás, gödörkés. Tönkje 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5 cm széles. Formája hengeres, felülete sima, melyet sok, különböző méretű, sötétebb gödörke borít. Húsa kemény, merev, pattanva törik.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet, hogy az ízletes rizike könnyen összetéveszthető a többi rizikefajjal, melyek hasonló színűek. Elkülönítő bélyege a tönkön megfigyelhető gödörkék, a narancsszínű tejnedv, ami nem, vagy csak nagyon lassan vörösödik.

Az interneten az ízletes rizike számos felhasználási módját megtaláljuk (Fotó: Börcsök Zoltán)

Amennyiben bárki is gombászni indul az erdőbe az őszi időszakban, fogyasztás előtt mindenképpen keressen fel egy szakértőt, aki bevizsgálja a begyűjtött gombákat.

Forrásunk volt.

Címlap: Facebook.com/Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...