Így lehet fűszernövényektől bokros a te erkélyed is

Tavasszal, amikor végre süt a nap és nyílnak a virágok, mindenki örülne egy kiskertnek. Ha saját kertje nem is, de erkélye vagy ablakpárkánya minden lakásnak van. És szerencsére vannak olyan fűszernövények, amik még a legegyszerűbb balkonládában is megélnek.

Nincs annál jobb, amikor az ember a saját veteményesében megtermelt zöldségekből, fűszernövényekből főzhet. A városi lakosok számára azonban ez elérhetetlen álomnak tűnik. Bár saját zöldségeskertünk nincs, lakásban élve sem kell lemondanunk a kertészkedésről. Az első tavaszi hónapok ideálisak arra, hogy belevágjunk a városi növénynevelésbe. A legegyszerűbb fűszernövényeket még a kezdők is biztosan fel tudják nevelni.

Így lehet fűszernövényektől bokros a te erkélyed is

Hogyan vágj bele?

Első lépésként keresd meg azt a pontot az otthonodban, ahol szeretnéd elkezdeni a kiskerted. Ez lehet az erkélyed vagy az ablakpárkányod, de akár a lakás egy naposabb szobája is. A fűszernövények a félárnyékos helyeket kedvelik, szerencsére öntözésen és napfényen kívül nincs sok igényük.

Vásároljunk szimpatikus cserepeket vagy ládákat, érdemes olyat választani, aminek az alja lukas, hogy a felesleges víz kifolyhasson. Ezen kívül már csak némi virágföldre és palántákra vagy magokra lesz szükségünk.

A cserepesen vásárolt fűszernövényeket egyszerűen át tudjuk ültetni a saját ládáinkba, magról kissé nehezebb új palántákat nevelni, de nem lehetetlen. A kakukkfű, a rozmaring, a zsálya és a snidling beltéren, heti egy öntözés mellett, műanyag fóliával letakarva, 2-4 hét alatt kinő. Ezután a palántákat át lehet ültetni nagyobb edénybe, majd kiköltözhetnek az erkélyre, párkányra.

Mire figyelj oda?

A tavaszi időszak ideális a magról növesztésre, de a változékony időjárás könnyen véget vethet növényeink életének. Biztosítsunk a fűszereinknek olyan helyet, ahol nincsenek kitéve esőzésnek, de erős napsütésnek sem. Vigyázzunk a tavaszi fagyokkal, ha visszatérnének a mínuszok, inkább vigyük be a lakásba a palántákat.

Amikor már növekedésnek indulnak a növények, fontos, hogy rendszeresen visszavágjuk őket, így dúsabbak és frissebbek lesznek. Persze ez nem fog gondot jelenteni, ha a konyhában használod majd a fűszereket.

Ha kis térben dolgozunk, de sok növényt szeretnénk nevelni, ne préseljük össze őket, mivel nem lesz elég helyük a növekedésre. Ehelyett inkább próbáljuk ki a függőleges fűszernövénytartókat vagy lógatott cserepeket.

Bátran próbálkozz különféle magokkal és palántákkal. Lehet, hogy elsőre nem fog mindegyik növény kikelni vagy megmaradni, de ahogy mindenben, a kertészkedésben is fontos a gyakorlás.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több tipp, ha belevágnál a kertészkedésbe:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...